Шта јести у Србији?

0
790

Најбоље из Србије

Ниже Београда, низ цариградски друм код Годоминског поља, је највећи утврдјени равничарски град – Смедерево, испод чијих средјевековних зидина се секу корита двеју река делећи једну тајну. Кочоперна Језава уме да заустави доток своје воде, чак и да је врати уназад правећи мало чудо, мамећи велики Дунав да се сам у њу улије. Ту је кула Бранковића, негдашња престоница Србије. Модерно Смедерево, Град гвождја и гроздја, како га зову, данас оживљава богату традицију витешке Србије доба Бранковића.

На манифестацији, са јесени, на једном месту се износе плодови земље и производи вредних руку људи смедеревског краја. Измедју осталог чувено вино смедеревског виногорја са којим се најбоље упарује добар сир. Рушећи табуе, да су најбољи тврди сиреви из западне Европе, Смедерево открива тајну а то је да у Србији постоји сирана цији сиреви могу да се мере са најбољим сиревима света.

Постоји прича да је негде у средњем веку француски сељак, ради избегавања пореза на вишак млека, измислио нову врсту сира. Идеју за сирану, коју су Јовановићи уз помоћ пријатеља успели да реализују, је дао Звонко. Из жеље да производи тврде и екстра тврде сиреве који лепим изгледом, прхком текстуром, изузетно богатог укуса и врло јаком аромом пружају задовољсво хедонистима са свих меридијана.

Користили су знање и искуство својих предака па сада у модерним условима а по старинском рецепту справљају сир од природних састојака а без вештачких додатака.
Сиреви пролазе кроз процес зрења, минимално шест месеци, а након одлежавања у строго контролисаним условима преко једне године постају уметничко дело на тањиру.

А оног који крене у гастрономску авантуру чека за столом пријатно изненадјење. Не може се одолети заводљивом Царском сиру у широкој лепези понуде Сиране Јовановић где рузмарин, аронија, шафран, анис, лаванда и жалфија су нашли своје место, па тек сир који одлежи у црном вину. Сир са тартуфима, префињеног укуса, оставља утисак гламура.
Тањир Царских сирева чини сваку трпезу царском.

Лепеза понуде се шири јер није ограничена ничим другим до маштом Звонка Јовановича који домаштава свој давнашњи сан у старом граду Смедереву, пуног тајни и неиспричаних прича.

Сирана Јовановић  +381 (0) 65 217 0 150

www.сиранајовановиц.цом

Прича о Сирани је нова и почиње пре пар година у Београду, где ниче идеја о прављењу сира. Онаквог, као некада што су правили у старом крају. Тамо где су младе домаћице кувале, пекле и сириле на исти начин као што су радиле и оне пре њих. Научено умеће би проследиле даље својој деци. А она, без обзира на којој страни света била, носила су укусе југа у своме srcу. Да их чувају и да им се диве. Јер укуси југа су тако разиграни, животни, маштовити, интезивни, заводљиви… незаборавни. Незаменљиви. Јер су део наше традиције, лек за наше душе, рај за наша чула.

Супер Србија

Рецепт за прављење сира породице Јовановић је поново актуелан у сирани у Смедереву. Цела породица је ангаржована у производњи и дистрибуцији ЦАРСКОГ СИРА.

Емисија Фарма, Продукцијска кућа „Атлас медиа гроуп“

Како је један Београдјанин уверен да Србија није искључиво земља продукције белих сирева створио производ достојан царске трпезе? Саговорник: Звонко Јовановић – Сирана Јовановић, Смедерево