JUBILEJ – DVE GODINE I DVA VEKA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE ŠABAC

0
1505

JUBILEJ – 102 godine uspešnog rada – druga godina drugog veka Zavoda za javno zdravlje Šabac. Svečanom akademijom, 01. novembra 2023.g., povodom velikog jubileja ove ustanove obeležena je druga godina drugog veka uspešnog postojanja i rada Zavoda za javno zdravlje Šabac. Tim povodom održana je svečana akademija na kojoj su prisustvovali Nj.preosveštenstvo episkop šabački gospodin Jerotej i brojni gosti iz republičkih institucija i organizacija, predstavnici lokalnih samouprava opština i gradova Srbije, zdravstveno-medicinski radnici i kolege, kojom prilikom su uručena i zvanična priznanja. zahvalnice i povelje ZZJZ Šabac. Akademija povodom jubileja, započela je odavanjem počasti, zahvalnosti i sećanjem, minutom ćutanja za nedavno premilulim gospodinom Boškom Đokovićem, magistrom tehnološkog-hemijskog inženjerstva, sanitarna hemija i ekotoksikologija, koji je dao ogroman doprinos podizanja kvaliteta rada ove ustanove značajne za javno zdravlje građana Mačvanskog okruga i čitave Srbije.

O sadašnjosti i budućnosti Zavoda za javno zdravlje Šabac informisao nas je direktor ZZJZ Šabac MSc.dr Branko Vujković. sledi video-intervju:

U prisustvu velikog broja prijatelja ustanove, u sali Akademije strukovnih studija u Šapcu, kroz kratak film prisutnima su prikazani aktuelni trenuci, kao i razvoj Zavoda za javno zdravlje Šabac u prethodne tri godine.

Ovim povodom pored filma o razvoju Zavoda za javno zdravlje Šabac u toku i nakon pandemije, prikazan je i film o MMR vakcini i njenom uticaju na zaustavljanje širenja zaraznih bolesti:

Prikazan je i film koji govori o značaju HPV vakcine, koja je zaslugom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije postala dostupna i u našoj zemlji:

Prisutne goste i učesnike pozdravio je i informisao prvi čovek ZZJZ Šabac direktor MSc. dr Branko Vujković:
„Strateški ciljevi i planovi koje smo postavili kao prioritete u razvoju naše ustanove su ostvareni, ali oni su nam samo temelj za naredni period.
Pre svega, to je laboratorija za molekularnu dijagnostiku, uz nov prostor i opremu zahvaljujući pomoći države i delom sopstvenim sredstvima uspeli smo da postignemo najviši nivo u domenu molekularne dijagnostike.
Sledeći važan segment naše ustanove svakako je unapređenje monitoringa vazduha u Šapcu, obezbedili smo najbolju automatsku mernu stanicu koja je zaista najmodernija u Srbiji, i jedna od najmodernijih u Evropi, proširili smo i mrežu za monitoring na nekoliko novih mernih mesta u gradu.
Takođe, ono što našu ustanovu čini modernom i savremenom jeste digitalizacija, digitalizacijom usluga Zavod za javno zdravlje Šabac omogućio je i najudaljenijim pacijentima da u najkraćem roku dobiju adekvatnu terapiju od strane izabranog lekara, ili lekara specijaliste.
Ciljeve smo ostvarili, ali smo spremni za sve izazove koji su pred nama!” poručio je direktor naše ustanove i zahvalio se svim gostima na pomoći i podršci povodom ovog značajnog dana i velikog jubileja Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Zavod za javno zdravlje Šabac svoju misiju brige o javnom zdravlju ne može ispuniti bez učešća cele zajednice, ali i posebno zaslužnih pojedinaca.
Ovogodišnja dobitnica Zahvalnice za doprinos razvoju javnog zdravlja u Šapcu je Mina Mijailović „Mama Ratnica”.

Povodom svoje stogodišnjice Zavod za javno zdravlje Šabac ustanovio je Povelju „Čuvar zdravlja”. Za naročite zasluge i izuzetan doprinos radu i razvoju Zavoda za javno zdravlje Šabac, povelja „Čuvar zdravlja” ove godine dodeljena je: Prof.dr Sanji Radojević Škodrić direktorici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije, Prof. dr Verici Jovanović direktorici Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i ministarki zdravlja u Vladi Republike Srbije Prof. dr Danici Grujičić.

Na fotografiji je dr Branko Vujković, direktor ZZJZ Šabac sa dobitnicima priznanja:

  1. za Prof. dr S.R.Škundrić, priznanje je preuzela gospođa Jelena Pavlović, direktorka RFZO filijale Šabac,
  2. Prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović-Batut“ Beograd
  3. za Prof. dr Danicu Grujičić, ministarku zdravlja u Vladi Republike Srbije priznanje je preuzeo gospodin dr Goran Makunčević. državni sekretar Ministarstva zdravlja
  4. Zahvalnica „Ratnica mama“ dobila je gospođa Mina Mijailović iz Šapca

Sledi video-intervju sa jednom od dobitnica priznanja Prof. dr Vericom Jovanović:

Na Svečanoj akademiji predstavili su se i solisti Kulturno-umetničkog društva „Abrašević” Jelena Gligorić i Teodor Tomić iz Šapcakoji su intonirali himu Republike Srbije i otpevali pesme „Tamo daleko“ i „Ovo je Srbija“,  kao i višestruko nagrađivani muzički umetnik i pedagog, profesor gitare Stevan Jović sa kompozicijama u tradicionalnom srpskom aranžmanu koji je posebno za ovu svečanu priliku izveo svoju autorsku kompoziciju „Fuga omaž Karađorđu 1804“.

Realizacija info-objave i podrška svečanoj akademiji:

City Marketing Service doo Beograd, tel. +381 63 230222

http://www.citymarketingservice.rs

https://www.diasporamediagroup.rs

http://www.diasporagroup.org

Mile Grozdanić i Miša Ćirić

Snimano u svečanoj sali Akademije strukovnih studija u Šapcu, Srbija, 01.11.2023.g.

Fotografije su produkcija: ZZJZ Šabac i Diaspora media group.