Prevoz pokojnika iz inostranstva

0
73
prevoz pokojnika iz inostranstva

Život je jedan magični put, koji nažalost ima svoj kraj. Ma koliko smo toga svesni nikada nećemo biti spremni na vest da nas je voljeno biće zauvek napustilo. Bez obzira da li je smrt došla iznenada ili smo shvatali da se rastanak polako bliži, suočavanje sa tragičnim događajem ne može se ni sa čim porediti u životu.

U samo jednom trenu srušio se čitav naš svet, a neopisiva tuga ispunila je čitavo naše telo. Boli saznanje da nikada više nećemo videti drago lice, niti čuti umili glas. Upravo u tim trenucima šoka i neverice moramo pronaći snagu kako bismo organizovali dostojanstven ispraćaj.

Počev od izbora grobnog mesta, preko pogrebne opreme, pa do cveća – svaki deo ima važnu ulogu u pripremi sahrane. Ukoliko je bližnji preminuo van granica naše zemlje treba organizovati i prevoz pokojnika iz inostranstva.

Zašto je prevoz pokojnika iz inostranstva kompleksan posao?

Bez obzira u kojoj zemlji u inostranstvu se dogodio smrtni slučaj transport pokojnika je moguć jedino uz odgovarajuću dozvolu, tj. sprovodnicu.

Zahtev za njeno izdavanje predstavlja složenu proceduru, jer je neophodno pribaviti obimnu dokumentaciju. Ona obuhvata pasoš preminule osobe, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, ukoliko je bio u braku. Zatim, izveštaj lekara o uzroku smrti, potvrda sanitarne inspekcije o bezbednosti sanduka, potvrda o grobnom mestu i zahtev u kome je navedeno koje će pogrebno preduzeće preuzeti i transportovati telo.

Ukoliko je osoba preminula od neke zarazne bolesti potrebna je i saglasnost Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Sprovodnicu izdaje Ambasada ili Konzulat Srbije u zemlji u kojoj je nastupila smrt.

Međunarodni prevoz pokojnika vrši se specijalnim vozilima

Pored administrativnog dela, organizovanje prevoza preminulog iz inostranstva obuhvata i obezbeđivanje vozila.

Transport se obavlja vozilima koja su specijalizovana za ovu vrstu delatnosti. S obzirom na mnoge izazove koji se mogu javiti tokom višečasovnih putovanja ova vozila podležu kontrolama nadležnih inspekcija.

Ne samo da moraju da ispune stroge standarde u pogledu funkcionalnosti, već i opremljenosti, uključujući i klimatizaciju. Jedino na taj način je zagarantovan bezbedan i efikasan prevoz preminule osobe.

Prevoz pokojnika iz inostranstva, zapravo, je moguć samo vozilima koja imaju potvrdu o izvršenom atestu. U protivnom, neće moći da pređu granicu.

Zašto posao prevoza pokojnika iz inostranstva treba poveriti profesionalcima?

Porodice preminulog se obično prvi put susreću sa smrtnim slučajem u inostrastvu, te ne poznaju proceduru niti propise neophodne za dobijanja sprovodnice. To je i glavni razlog potrebe angažovanja pogrebnog preduzeća za iskustvom u međunarodnom transportu. Dodatni jeste vremensko ograničenje. Naime, datum sahrane je zakazan, te svako kašnjenje u prikupljanju dokumentacije može dovesti u pitanje održavanje pogreba.

Pogrebno preduzeće Drnda Internacional poseduje višedecenijsko iskustvo u prevozu pokojnika iz inostranstva. Uz tim vrhunskih stručnjaka, koji poznaju strane propise, možemo se pohvaliti i bogatim voznim parkom koji broji 40 Mercedes Benz vozila. Sva vozila su luksuzno opremljena i u skladu sa najvišim stepenom standarda tako da sa lakoćom prelaze velike relacije pri različitim vremenskim uslovima.