DOBRODOŠLI NA MEĐUNARODNI SAJAM ŠLJIVA OSEČINA 01-03.09.2023.g. REPUBLIKA SRBIJA

0
1214

Dobro došli u Osečinu. Posetite Sajam šljiva, uverite se u kvalitet prave, domaće šljivovice i „naparite“ oči prelepim pejzažima ovog kraja. Doživite nezaboravno iskustvo kog ćete se dugo sećati!

Privredno-turistička i kulturno zabavna manifestacija Sajam šljiva u Osečini

Nastala je 2006. godine. Sajam je zamišljen kao definicaja jednog prostora u zapadnoj Srbiji i predstavlja ključni događaj koncepta koji je među ljudima u ovom kraju prepoznat kao osnovni kvalitet koga bi trebalo stalno negovati, kvalitativno unapređivati, stručno isticati i ekonomski što bolje plasirati.

Najvažniji cilj manifestacije je da povrati važnost šljivi – podgorskoj i srpskoj najrasprostranjenijoj voćarskoj kulturi, zatim da doprinese unapređenju šljivarstva na ovom području, kao i da kroz brojne sajamske sadržaje afirmiše i sve druge resurse i potencijale kojima opština Osečina raspolaže ne samo u ovoj već i u drugim oblastima.

 

SVEŽE I SUVE ŠLjIVE

IZLOŽBA ŠLjIVARSKE PROIZVODNjE

Izložba šljivarske proizvodnje – svežih i suvih šljiva, lokalnih brendova kao što su: pekmez, rakija, slatko, kolač od šljiva (šljivani kolač „Šljivko”) ili afrodizjački okrepljivač „karaban” načinjen po jedinstvenoj recepturi od meda, rakije i oraha, centralni je sajamski događaj.

Rame uz rame sa primarnim proizvođačima su privredne i preduzetničke firme, ustanove i institucije čije su delatnosti neposredno ili indirektno povezane sa šljivarstvom, voćarstvom ili agrarom u širem smislu značenja, kao i sa turizmom koji je ovde u fazi razvoja.

Na izlagačkim štandovima predstavljena su njihova dostignuća i mogućnosti u oblastima za koje su registrovani.

POLjOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI – IZLAGAČI

ZDRAVA HRANA – PROIZVODI OD ŠLjIVA
U sajamskoj hali u okviru Sajma šljiva poljorivredni proizvođači iz Podgorine izlažu proizvode sa svojih gazdinstava.

Svi oni nude svoje proizvode, koji su napravljani po tradicionalnoj recepturi, po povoljnim cenama. Dodeljuju se nagrade najvećim proizvođačima šljive.

IZLOŽBA RUČNIH RADOVA I STARIH JELA

ZLATNE RUKE

U okviru Sajma postoji i deo Zlatne ruke – Podgorine koji sa bavi očuvanjem tradicije izrade ručnih radova i zdrave domaće hrane. U prodajno – izložbenom prostoru nalaze tradicionalni srpski sto, a najbolji radovi se ocenjuju i nagrađuju vrednim nagradama.

Izložba „Zlatne ruke”, na kojoj se predstavljaju sačuvani primerci naše bogate baštine, zatim nove rukotvorine i gastronomski specijaliteti urađeni po uzoru na pređašnje ili po repceptima iz prošlosti, jedna je najatraktivnijih pratećih sadržaja. Tu spada i Trg starih zanata sa nekoliko, samo za sajamske prilike, onovljenih radnji ovdašnjih majstora-zanatlija.

Poseban deo je i predviđen za negovanje tradicije, Poselo kod lampeka gde se uz kazan dok se peče rakija pevaju stare izvorne pesme, pijucka rakica. Na licu mesta kuva se i pekmez, pa onako vruć u lepinju, samo probajte. Sve vreme gosti se služe suvim šljivama tek izašle iz sušare.

 

Izvor vesti i više informacija :https://sajamsljiva.rs/