MALI ZVORNIK – bajka za turiste, ribolovce i gastronome, 10.06.2023.

0
1816

U Malom Zvorniku, Republika Srbija, u Podrinju,  u subotu 10.06.2023.g. uspešno je održana turističko-sportska i gastronomska manifestacija XIII SKOBALJIJADA I GURMANIJADA.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, direktorica Turističke organizacije opštine Mali Zvornik Marica Lukić i direktorica Biblioteke „17. septembar” Mali Zvornik Slavojka Spasenović.

Kulturno-umetnički program:
Malozvornička Skobaljijada i Gurmanijada održana je u subotu, 10. juna, u organizaciji TOOMZ i pod pokroviteljstvom opštine Mali Zvornik. Trinaesta (XIII) Skobaljijada i Gurmanijada tradicionalno je upriličena na šetalištu pored reke Drine i na ribolovnoj stazi u Malom Zvorniku. Kulturno-umetnički program organizovan je za sve posetioce manifestacije Učesnici i suorganizatori programa su Biblioteka „17. septembar”, Srednja škola Mali Zvornik, Predškolska ustanova „Crvenkapa” i Udruženje „Mina i Andrej”.

Za takmičenje prijavljeno je 86 takmičara ribolovaca i 39 kotlića za kuvanje, a prateći sadržaji su nadmašili očekivanja posetilaca.

U toku su takmičenja u ribolovu udicom na plovak, kao i kulinarsko takmičenje u tri kategorije: kuvanje riblje čorbe, kuvanje čorbastog pasulja i kuvanje gulaša na lovački način.

Trinaesta (XIII) malozvornička Skobaljijada i Gurmanijada održani su u subotu, 10. juna, u organizaciji TOOMZ, uz podršku ustanova, udruženja, javnog komunalnog preduzeća, sponzora i darodavaca, firmi i pojedinaca, a pod pokroviteljstvom opštine Mali Zvornik.

Skobaljijada i gurmanijada tradicionalno se organizuju na šetalištu pored reke Drine i na ribolovnoj stazi u Malom Zvorniku.

Svi gosti manifestacije Skobaljijada i gurmanijada 2023. godine imali su priliku da uživaju u dugo očekivanom koncertu VIS „4 o’clock acoustic band“.Akustični Vokalno instrumentalni sastav „4 o’clock“ iz Malog Zvornika čine: Marko Perić Exer – vokal, gitara, Bojan Erić – bubanj, vokal i Zoran Lozanović bass. VIS „4 o’clock“ osnovan je 2017. godine.

                             
                     Skakanje u džaku: Avantura za odvažne:

Jedinstven stari, tradicionalni ili seoski sport garantuje učesnicima osmeh na licu, uprkos neizbežnim modricama.

Boris Ivanović je rezultatom od 4.05 sekundi prvoplasirani takmičar u disciplini skakanje u džaku. Drugoplasirani je Benjamin Zulić sa 4.14, a treće mesto pripalo je Damjanu Radojčiću sa rezultatom 4.2 sekunde.

Nakon pobede u dve discipline, najistaknutiji pojedinac u novim sportskim igrama za mlade na Skobaljijadi i gurmanijadi je Boris Ivanović.

                   Prenesi jaje: Nesvakidašnji sportski izazov na obali Drine.

Na manifestaciji Skobaljijada i gurmanijada, naši najmlađi sugrađani u mini igrama bez granica okušali su se ove godine i individidualnim nastupima u sportskom izazovu nošenja jajeta u kašici.

U disciplini nošenje jajeta u kašici prvoplasirani Boris Ivanović je stazu uspešno savladao za 3.08 sekundi. Drugoplasirana je Una Ćirić sa 3.94, a Mateja Jokić je kao trećeplasirani ostvario rezultat od 4.00 sekunde. Takmičarima su uručene prigodne nagrade, a roditelji su se prisetili svih radosti detinjstva.

• Riblja čorba:
Prvoplasirani su Banatski kulinari iz Kikinde, grada čija će nas bratska turistička organizacija ugostiti u septembru tokom četvorodnevne manifestacije „Dani ludaje”, od 14. do 17. septembra.
Drugoplasirani u ovoj kulinarskoj disciplini su članovi ekipe iz Donje Trešnjice „Čiča i ja”, čija je predstavnica Ana Tadić primila vredne nagrade.
Treće mesto pripalo je ekipi hotela „Rojal Drina” Mali Zvornik, koju je reprezentovao Darko Bojić.
• Čorbaski ili vojnički pasulj:
Najuspešnija ekipa u kuvanju čorbastog pasulja, „New Now” (Nju-nau), dolazi nam iz Novog Sada.
Drugo mesto pripalo je ekipi „Petak 21” iz Loznice, koju je predstavio Vladislav Petrović, u društvu najmlađih članova.
Trećeplasirana je družina „Čiča Gliša”, sa neizbežnom pogačom ispod sača u prilogu. Meštar Gligorije Purtić, narodni je pripovedač i humanista iz Brasine.
Nakon petogodišnjeg predaha, na „Gurmanijadi” se od pretprošle godine takmiči poznati Čiča Gliša, koji redovno privlači pažnju svih posetilaca manifestacija u Malom Zvorniku svojim zdravicama, stihovima i hranom pripremljenom na tradicionalni način.
Prošlogodišnji je pobednik u ovoj kulinarskoj disciplini.
• Kuvanje gulaša na lovački način:
Ovom prilikom stručni žiri, za sve one koji vole jela od mesa, ali i najprobirljivije ljubitelje gastronomije, na kraju dodele pobedničkih priznanja preporučuje gulaš kao poslasticu i specijalitet koji se ne propušta, koji je uvek dobrodošao.
Gulaš koji je osvojio najviše ovogodišnje priznanje đakonija je ekipe „Enterijer Simić” iz Donje Trešnjice. Njihov predstavnik Gojko Simić je u protekloj deceniji ubrao brojne nagrade za kvalitetna kuvana jela, samo su ekipe menjale nazive.
Drugoplasirani su naši stari poznanici i dobitnici nagrada u svim disciplinama „Kotlić from Komirić”.
U ime trećeplasirane ekipe „Podgorka” Osečina nagradu je primio direktor Turističke organizacije Podgorina Dragan Popović, koja će nas ugostiti na Sajmu šljiva u Osečini
Tročlani stručni žiri Gurmanijade činili su: Boško Zdjelarević – član Asocijacije amaterskih kraljevskih kuvara Srbije, Milomir Simić – profesor kuvarstva iz Valjeva u penziji i Miloš Čolić – specijalista gastronomije, profesor kuvarstva u Ekonomskoj školi u Valjevu.

 

Turistička organizacija Valjevo, Turistička organizacija grada Kikinde, Turistička organizacija Podgorine – Osečina i Turističko-sportska organizacija opštine Krupanj promovisali su nam manifastacije čiji su organizatori u svojim opštinama i gradovima.
Izlagači su bili predstavnici brojnih udruženja i privatnih preduzetnika koji su ovom prilikom izložili svoje proizvode domaće radinosti, rukotvorine i sadržaje.
Narodna biblioteka Osečina predstavila nam je svoju delatnost, a Turistička organizacija opštine Ljubovija i Turistička organizacija grada Loznice prijavile su svoje predstavnike za takmičenje u kulinarskom umeću, na Gurmanijadi.

Plakete i zahvalnice Turisticka organizacija Mali Zvornik dodelila je opštini Mali Zvornik – pokrovitelju manifestacije, organizatoru kulturno-umetničkog dela programa Biblioteka „17. septembar” Mali Zvornik, KSR Drinsko jezero, suorganizatoru ribolovnog dela manifestacije, JKP Drina, Hidroelektrani Zvornik i članovima sudijskog žirija Gurmanijade, Bošku Zdjelareviću – članu Asocijacije amaterskih kraljevskih kuvara Srbije Milomiru Simiću – profesoru kuvarstva iz Valjeva u penziji i Milošu Čoliću – specijalisti gastronomije, profesoru kuvarstva u Ekonomskoj školi u Valjevu.
Uručena je i posebna nagrada Marijani Tešić, za najlepši osmeh manifestacije.
Sponzori ovog priznanja su „Kikindski mlin” i Apartman-splav na vodi, u Sakaru „Drinski snovi”, koji je promovisala Desa Kukolj.
Po prvi put ove godine na manifestaciji Skobaljijada i gurmanijada učestvovali su bajkeri, koji su upriličili defile kroz grad i izložbu motora za sve posetioce.
Uobičajeno je da tokom svojih godišnjih aktivnosti bajkeri organizuju moto žurke, ali i skupove humanitarnog karaktera. Tada se okupljaju sa raznih strana, iz Srbije i regiona, uživaju u druženju, lepom vremenu i jelima iz kotlića.
Pobednik Skobaljijade u dve takmičarske discipline nosi zaslužene nagrade u Ljuboviju
Prvoplasirani takmičar Skobaljijade sa najvećim ribolovnim trofejem i ostvarenim ulovom od 13.820 grama je Vukašin Đokić. Njegova veština i mladost sjajni su preduslovi za buduće uspehe na takmičenjima u sportskom ribolovu.
Vicešampion malozvorničke Skobaljijade 2023. godine je, našoj javnosti već poznat, Davor Janjušić iz Branjeva kod Zvornika. Ove sezone osvojio je 12.050 gram – poena, a njemu je ranije već pripalo prvo mesto u ulovu skobalja 2021. godine, ulovom od 13.895 gram-poena.
Sudije su svojom doslednošću i preciznošću dokazale da je svaki gram u ribolovu od presudne važnosti za plasman.
Trećeplasirani takmičar ovogodišnje Skobaljijade je Miodrag Smiljanić iz Zvornika, sa ulovom od 11.550 gram-poena.
Organizator se pobrinuo da, zbog neznatne razlike u težini ulova, utešna nagrada bude dodeljena i ribolovcu Nebojši Mladenoviću iz Uba.
Četvrtoplasirani takmičar ostvario je ulov od 11.540 gram-poena.
Najveći ribolovni trofej i ulov ove godine ostvario je Vukašin Đokić iz Ljubovije, 13.820 grama.
Najstariji takmičar, učesnik Skobaljijade, ove godine bio je Miloje Matić, 1946. godište.
Najmlađi takmičar Skobaljijade 2023. godine je Milan Stevanović, 2012. godište.
Dodeli nagrada, pored čelnika lokalne samouprave, prisustvovao je proslavljeni golgeter Crvene Zvezde, jugoslovenski srpski fudbaler i današnja legendarna 9 crvene zvezde Dušan Dule Savić.
Najuspešniji među takmičarima nagrađeni su kvalitetnim mašinicama i karbonskim ribolovnim štapovima za pecanje, različitih proizvođača, peharima, medaljama i diplomama.
„Skobaljijada i gurmanijada” je manifestacija čiji pokrovitelj je opština Mali Zvornik, a sa novim izazovom u promociji i organizaciji takmičenja, uz inovacije u ponudi i sadržajima, suočila se i Turistička organizacija opštine Mali Zvornik, osnovana 21. septembra 2020. godine. Važan deo poslova organizacije i nadzora regularnosti nadmetanja sportskih ribolovaca na reci Drini, u izlovu skobalja na plovak, sprovodi Klub sportskih ribolovaca „Drinsko jezero”.
Glavni sudija XIII skobaljijade u Malom Zvorniku bio je savezni sudija Branko Peša. Sektorske sudije su: Slavka Ilić, Branko Bošković, Željko Vasić, Jugoslav Perić, Ermin Medić, Đorđe Jovanović i Slaviša Pavlović.
Gram-poeni se dodeljuju prema zbiru težine ulova i vrsti ulova, što je praksa od 2014. godine.
Ove godine, 86 učesnika iz Srbije, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Mađarske bilo je prijavljeno za takmičenje u ribolovu udicom na plovak.
Dodeli nagrada, pored čelnika lokalne samouprave, prisustvovao je proslavljeni golgeter Crvene Zvezde, jugoslovenski srpski fudbaler i današnji fudbalski trener Dušan Dule Savić.
Najuspešniji među takmičarima nagrađeni su kvalitetnim mašinicama i karbonskim ribolovnim štapovima za pecanje, različitih proizvođača, peharima, medaljama i diplomama.
„Skobaljijada i gurmanijada” je manifestacija čiji pokrovitelj je opština Mali Zvornik, a sa novim izazovom u promociji i organizaciji takmičenja, uz inovacije u ponudi i sadržajima, suočila se i Turistička organizacija opštine Mali Zvornik, osnovana 21. septembra 2020. godine. Važan deo poslova organizacije i nadzora regularnosti nadmetanja sportskih ribolovaca na reci Drini, u izlovu skobalja na plovak, sprovodi Klub sportskih ribolovaca „Drinsko jezero”.
Glavni sudija XIII skobaljijade u Malom Zvorniku bio je savezni sudija Branko Peša. Sektorske sudije su: Slavka Ilić, Branko Bošković, Željko Vasić, Jugoslav Perić, Ermin Medić, Đorđe Jovanović i Slaviša Pavlović.
Ove godine, 86 učesnika iz Srbije, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Mađarske bilo je prijavljeno za takmičenje u ribolovu udicom na plovak.
Novi sportski sadržaji: Takmičenje u nadvlačenju konopca
Manifestaciju Skobaljijada i gurmanijada su ove godine obogatili dodatni sadržaji, između ostalih i takmičenje u nadvlačenju konopca.
Takmičenje u nadvlačenju konopca bilo je podeljeno u dve kategorije, prema uzrastu učesnika, na juniore i seniore.
Družina seniora „MAN TGX 480” (Domaći – Mali Zvornik) nagrađena je kao najsnažnija ekipa.
Pobednici u nadvlačenju konopca su i ekipa juniora koju čine Anđela Radosavljević, Veljko Radić, Zdravko Milovanović i Nikola Perić.

SVE ČESTITKE OPŠTINI I TURISTIČKOJ ORGANIZACIJI MALI ZVORNIK SA IZUZETNOJ PROFESIONALNOJ SARADNJI I USPEŠNOJ REALIZACIJI MANIFESTACIJE.