Vinarija Chateau Ploštovo Sev.Makedinija na Open Balkan Wine vision, Beograd 03.09.2022.

0
1000

U planinskom delu Tikveškog regiona,  na padinama planine Kožuf, iznad reke Bošavice, u selu Krnjevo nalazi se vinarija  „Šato  Ploštovo“ podignute 2019. godine od porodice Ristov iz Kavadaraca. Proizvodja groždja i vina odvija se uz primenu najsavremenijih agro tehničkih mera pod stručnom kontrolom vlasnika vinarije. Savremena oprema i moderna tehnologija omogućavaju proizvodnju visokokvalitetnih vina, s tim da oko 30% crvenih vina odležava u hrastovim barik buradima, što vinu daje poseban ukus i eleganciju. Projektovani kapacitet vinarije je 70.000 litara, a trenutno se proizvodi 35.000 litara vina, sa oko 7 hektara vlastitih vinograda na mestu gde se od pamtiveka uzgajala vinova loza, a zove se Ploštovo.

Izvanredno plodno zemljište, povoljna mediteransko – kontinentalna klima i ekološki čista sredina daju groždju takav kvalitet da kada se pretoči u vino, dobije se  najlepši balans voćnih i cvetnih aroma, izbalansirana svežina i ukus karakterističan za sortu od koje se proizvodi.
Vinogradi se nalaze na oko 550 metara nadmorske visine, podignuti od 2008-2010. godine i zasađeni visokokvalitetnim sortama groždja: pino bjanko, pino griđo, šardone, pino noar, merlo i caberne sovinjon.
Koncept vinarije je da proizvodi vino iz sopstvenih vinograda od visokokvalitetnih sorti groždja, kontrolom kvaliteta proizvodnje i  na održlivi ekološki nivo, što spečifična teritorija omogućava.