Tatjana Matić otvorila 64. Sajam tehnike

0
743

64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih inovacija otvorio je kapije za posetioce 24. maja 2022. godine.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja rečeno je da Beogradski sajam ove godine obeležava 85 godina postojanja, koliko je prošlo od predratne 1937. godine. Iako se za „nulti“ događaj Sajma tehnike uzima 1957. godina, istorijski kontekst pokazaće da se istinski prvo izdanje ove izuzetne manifestacije ekskluzivnih svetskih dimenzija desilo 20 godina ranije – baš te predratne 1937. Bila je to tada prva sajamska manifestacija tek osnovanog Beogradskog sajma.

Zvanično, prva posleratna sajamska manifestacija – Specijalizovani međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća – održana je 1957, i po tome ove godine slavi dva rođendana – 65. i 85.

U međuvremenu, za tih šest i po decenija, Sajam tehnike nisu sa svog istorijskog položaja pomerile nikakve krize, sukobi i nevolje. Naprotiv, ostao je najprestižnija tehničko-tehnološka specijalizovana regionalna manifestacija u ovom delu Evrope, oslonac za razvoj i regionalnu saradnju na polju tehnike i inovacija. O tome govori i više od 500 učesnika sajma iz tridesetak zemalja.

Rečeno je i da značajan deo zasluga za uspeh Sajma tehnike pripada Vladi Republike Srbije, čija tela i ministarstva na mnogo različitih načina podržavaju razvojne koncepte tehnološko-tehničkih instituta i institucija.

Otvarajući Sajam tehnike, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je čestitala Sajmu „dva rođendana“ i podsetila na zasluge Sajma u razvoju tehnike i tehnologije.

Rekla je da je Četvrta industrijska revolucija doprinela i razvoju veštačke inteligencije i promenila način poslovanja i ubrzala tehničko-tehnološka dostignuća. „To govori o neophodnosti obrazovanja mladih ljudi na ovom polju, ali i ulaganja u infrastrukturu zarad bolje budućnosti svih nas“.

„U tom kontekstu“, rekla je ministarka, „jedan od osnovnih prioriteta resornog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija jeste digitalizacija, pri čemu digitalni jaz između urbanih i ruralnih područja predstavlja veliki izazov. Zato je ključni projekat Ministarstva izgradnja širokopojasne mreže u ruralnim područjima. Do sada su obezbeđena sredstva za približno 1.000 ruralnih naselja sa preko 150.000 domaćinstava, koja će dobiti mogućnost pristupa brzom internetu, dok će 900 školskih objekata u najruralnijim sredinama dobiti besplatan pristup internetu. Vrednost ove investicije je preko 150 miliona EUR.“

„Još jedan kapitalni projekat koji sprovodi resorno ministarstvo jeste projekat ‘Povezane škole’ koji ima za cilj digitalizaciju obrazovnog sistema. Kao podršku svim ovim procesima Ministarstvo je prošle godine usvojilo strategiju razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti“.

Proglašavajući Sajam tehnike otvorenim, ministarka Matić je zaključila da „tehnologija i inovacije predstavljaju poluge za prevazilaženje svake krize i upravo su danas nova tehnološka rešenja potrebnija nego ikad ranije. U tome leži i izuzetan značaj ove sajamske manifestacije“.

Sajam tehnike održava se na više od 20.000 m2 izlagačkog prostora u halama 1, 1A, 2, 3, 3A i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

Izlagački i stručni sajamski programi okupljaju više od 500 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača i drugih učesnika iz tridesetak zemalja sa tri kontinenta.

Pored pojedinačnih izlagača, u hali 3 Beogradskog sajma, posetiocima će biti predstavljeni i grupni nastupi Češke Republike i Slovenije. Pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije – Udruženja za metalsku i elektro industriju, sa firmama članicama, nastupaju regionalne privredne komore i drugačije organizovani srpski privrednici. Nekoliko kompanija predstavlja i Privredna komora Republike Srpske.

Već po tradiciji, izlagači i drugi učesnici na Sajmu tehnike prijavili su više od 100 tehničko-tehnoloških inovacija i novosti, najviše sektorima 3D tehnologija, robotike, CNC mašina, primene laserskih tehnologija, obrade plastike, automatizacije proizvodnih procesa, mernih instrumenata, alata.

Visokokvalifikovani žiri najuspešnijim izlagačima i drugim učesnicima dodeliće tradicionalne nagrade i priznanja „Korak u budućnost“

Izvor : https://sajam.rs/