Šta jesti u Srbiji?

0
718

Najbolje iz Srbije

Niže Beograda, niz carigradski drum kod Godominskog polja, je najveći utvrdjeni ravničarski grad – Smederevo, ispod čijih sredjevekovnih zidina se seku korita dveju reka deleći jednu tajnu. Kočoperna Jezava ume da zaustavi dotok svoje vode, čak i da je vrati unazad praveći malo čudo, mameći veliki Dunav da se sam u nju ulije. Tu je kula Brankovića, negdašnja prestonica Srbije. Moderno Smederevo, Grad gvoždja i grozdja, kako ga zovu, danas oživljava bogatu tradiciju viteške Srbije doba Brankovića.

Na manifestaciji, sa jeseni, na jednom mestu se iznose plodovi zemlje i proizvodi vrednih ruku ljudi smederevskog kraja. Izmedju ostalog čuveno vino smederevskog vinogorja sa kojim se najbolje uparuje dobar sir. Rušeći tabue, da su najbolji tvrdi sirevi iz zapadne Evrope, Smederevo otkriva tajnu a to je da u Srbiji postoji sirana ciji sirevi mogu da se mere sa najboljim sirevima sveta.

Postoji priča da je negde u srednjem veku francuski seljak, radi izbegavanja poreza na višak mleka, izmislio novu vrstu sira. Ideju za siranu, koju su Jovanovići uz pomoć prijatelja uspeli da realizuju, je dao Zvonko. Iz želje da proizvodi tvrde i ekstra tvrde sireve koji lepim izgledom, prhkom teksturom, izuzetno bogatog ukusa i vrlo jakom aromom pružaju zadovoljsvo hedonistima sa svih meridijana.

Koristili su znanje i iskustvo svojih predaka pa sada u modernim uslovima a po starinskom receptu spravljaju sir od prirodnih sastojaka a bez veštačkih dodataka.
Sirevi prolaze kroz proces zrenja, minimalno šest meseci, a nakon odležavanja u strogo kontrolisanim uslovima preko jedne godine postaju umetničko delo na tanjiru.

A onog koji krene u gastronomsku avanturu čeka za stolom prijatno iznenadjenje. Ne može se odoleti zavodljivom Carskom siru u širokoj lepezi ponude Sirane Jovanović gde ruzmarin, aronija, šafran, anis, lavanda i žalfija su našli svoje mesto, pa tek sir koji odleži u crnom vinu. Sir sa tartufima, prefinjenog ukusa, ostavlja utisak glamura.
Tanjir Carskih sireva čini svaku trpezu carskom.

Lepeza ponude se širi jer nije ograničena ničim drugim do maštom Zvonka Jovanoviča koji domaštava svoj davnašnji san u starom gradu Smederevu, punog tajni i neispričanih priča.

Sirana Jovanović  +381 (0) 65 217 0 150

www.siranajovanovic.com

Priča o Sirani je nova i počinje pre par godina u Beogradu, gde niče ideja o pravljenju sira. Onakvog, kao nekada što su pravili u starom kraju. Tamo gde su mlade domaćice kuvale, pekle i sirile na isti način kao što su radile i one pre njih. Naučeno umeće bi prosledile dalje svojoj deci. A ona, bez obzira na kojoj strani sveta bila, nosila su ukuse juga u svome srcu. Da ih čuvaju i da im se dive. Jer ukusi juga su tako razigrani, životni, maštoviti, intezivni, zavodljivi… nezaboravni. Nezamenljivi. Jer su deo naše tradicije, lek za naše duše, raj za naša čula.

Super Srbija

Recept za pravljenje sira porodice Jovanović je ponovo aktuelan u sirani u Smederevu. Cela porodica je angaržovana u proizvodnji i distribuciji CARSKOG SIRA.

Emisija Farma, Produkcijska kuća „Atlas media group“

Kako je jedan Beogradjanin uveren da Srbija nije isključivo zemlja produkcije belih sireva stvorio proizvod dostojan carske trpeze? Sagovornik: Zvonko Jovanović – Sirana Jovanović, Smederevo