BANJA KOVILJAČA – VELIKI JUBILEJ 165 GODINA ORGANIZOVANOG LEČENJA

0
922
Povodom velikog jubileja 165 godina od početka organizovanog lečenja u Banji Koviljači,
Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Koviljača“ realizovala je Svečanu akademiju u balskoj sali  „Kralj Aleksandar“ i na kulturnoj sceni „Ivan Tasovac“ u velelepnom zdanju „Kur salona“ u čuvenom parku Banje Koviljače.
Tim povodom održan je i skup potvrde kvaliteta, liderstva i promocije dobre prakse, uz uručenje prizananja.

 

 

Na svečanom obraćanju na kulturnoj sceni „Ivan Tasovac“ prisutnima su se obratili:
1, intoniranje himne Republike Srbije – „Bože pravde“,  gospođa Dunja Blažić, solista pevačke grupe „Lozice“ iz Loznice
2. Gospodin Vladislav Trajković, predsednik Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost FQCE
3. Gospodin dr Miloš Jelić predsednik stručnog saveta za dodelu Oskara popularnosti – nacionalni mdel poslovne izvrsnoti
4. Gospodin dr Boban Birmančević, državni sekretar Ministarsta privrede Vlade Republike Srbije-pokrovitelja ove nagrade – priznanja, koja su u kategoriji Ustanove uručeni ovom prilikom kolektivu SB za rehabiitaciju „Banja Koviljača“, a u kategoriji lider-pojeinac na čelu poslovnog sistema, doeljeno je priznanje Prim. Mag. dr Aleksandru Jokiću direktoru SB BK.
5. Gospodin Prim. Mag. dr A.Saša Jokić kao domaćin Svečane akademije povodom velikog jubileja, a i u ime nagrađenih
6. Gospodin Vidoje Petrović, gradonačelnik grada Loznice, u ime grada, Banje Koviljače i Srbije
7.Gospodin Aleksandar Milošević, zamenik RPIO Fonda Srbije
8. Gospodin Dragan Bajić, arhijerejski namesnik loznički preneo je pozdrave i blagoslov SPV episkopa mačvankog gospodina Jeroteja i održao duhovu besedu
9. Gospodin Prof. dr Tomislav Jovanović, balneolog svetskog ranga, lekar i pedagog, bivši profesor fiziologije Medicinskog fakulteta i ministar  prosvete, nauke i tehnološkog razvoka Vlade Republike Srbije
10. Gospodin Đorđe Milićević, dipl.oec. ministar za koordanicaiju odnosa sa diasporom u Vladi Republike Srbije istako je ogroman značaj za pozitivan ugled Republike Srbije i njeno zdravstvo i med.turizam koji realizuje SB za rehabilitaciju BK po      ugovoru o poslovnoj saradnji sa Penzionim fondom Austrije, da se o njihovom trošku u ovoj zdravstvenoj ustanovi rehabilituju i leče austrijski osiguranici-naša diaspora ovde u Srbiji i preneo čestitke brojnih pacijenata SB BK iz diaspore
11. Gospođa Prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg svetskog ranga, ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije

BANJA KOVILJAČA – VELIKI JUBILEJ 165 GODINA ORGANIZOVANOG LEČENJA

Obraćanje Prof. dr Danice Grujičić ministarke zdravlja u Vladi Republike Srbije:

Poštovane kolege, dragi prijatelji, drago mi je da smo se danas okupili ovde u banji koja po lepoti i lekovitosti predstavlja biser Podrinja, ali i cele Srbije.

Banja Kovijača nikada nije bila samo još jedna od banja, a svakako ni samo jedna od malih mesta u Zapadnoj Srbiji. Jer, da je tako, nikada ne bi stekla epitet „kraljevske banje“.

Ova svojevrsna zadužbina Karađorđevića, koji su je podigli i od nje napravili banjsko lečilište ali i mondensko mesto, pružala je oporavak od mnogih bolesti i stanja izazvanih bolestima, ali predstavljala i oazu za uživanje u umetnosti, muzici i zabavi. Ovo mesto je uvek bilo banjsko lečilište koje je vidalo i duh i telo, jer jedno bez drugog ne idu.

Otuda nas ovaj predivni „Kur salon“ po uzoru na bečke plesne dvorane, park i vile izgrađene po uzoru na najbolja arhitektonska rešenja zapadnoevropskih centara toga vremena podsećaju da su se ovde nekada šetali članovi naše dinastije, istaknute ličnosti umetničkog i društvenog života prošlog veka.

Drago mi je da je Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Koviljača“ ponovo u punom sjaju, prilagođena potrebama današnjih pacijenata, ipak izdržala ovu atmosferu koja je vezuje za tradiciju iz koje crpi svoju lepotu i atraktivnost. Tako je u tzv. Kupatilu „Kralja Petra“ sada smešten jedan od najmodernijih velnes centara u Evropi. To je ono što treba da ističemo, tu tradiciju banjskog lečenja u Srbiji i da ulažemo u svoja lekovita lečilišta koja su nekada bila čuvena u Evropi, kako bi bila prepoznata kao privlačne destinacije zdravstvenog turizma.

165 godina nije mali jubilej, to je i obaveza da se ova uspešna tradicija banjskog lečenja i odmora u ovom divnom i prirodnim lepotama bogatom kraju nastavi i razvija.

Mi smo tu da vam u tome pomognemo i da vas na to podstaknemo!

Zbog nemogućnosti ličnog prisustva, pismenim putem pozdrave, čestitke i obraćanje uputili su povodom velikog jubileja:
Prof.dr Lazar Davidović dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Prof. dr Zlatko Maksimović direktor JZU bolnica „Sveti Vraćevi“ Bijeljina, prof. dr Verica Jovanović direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Generalni državni revizor gospodin dr Duško Pejović predsednik Državne revizorske institucije, Načelnik mačvanskog okruga gospodin Željko Marjanović, u ime kompanija NELT Group Robert Jenoval i Jelena Filipović, gospođa Ivana Popović državni sekretar Ministarstva poljoprivrede u Vladi Republike Srbije, dr Meho Mahmutović direktor Opšte bolnice Novi Pazar, Prof. dr Milan Martić dekan FON-a, gospodin Marko Gvero gen. direktor Uprave za trezor NBS  i mnoge druge medicinske kolege i prijatelji Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“ iz Srbije, regiona i širom sveta.
Pre 165 godina ukazom je propisano za Banju Koviljaču: OBAVEZA LEKARA JE DA PREKO LETA U BANJI SEDEĆI, BOLNE NADGLEDATI I NJIMA PO PRAVILIMA LEKARSKIM UPOTREBLJENE VODE PREPISIVATI.
Nekoliko godina unazad, aktuelni slogan SB za rehabilitaciju Banja Koviljača je: SNAGA VODOPADA JE U MNOŠTVU KAPLJICA KOJE RADE ZAJEDNO, a od ove Svečan akademije pridužuje se sloganu i sledeće: TRADICIJA, NAUKA, KVALITET, KOVILJAČA.
Na kraju zvaničnog obraćanja, gosti i učesnici nastavili su druženje u lepom restoranu, sali „Kralja Petra“ u zdanju „Kur salon“ koji sada posluje u sastavu Specijalne bolnice Banja Koviljača i gde je bila prilika da se prisutni uvere u prelep ambijent objekta i gastronomsko-vinsku ponudu. Za muzički deo tokom koktela hvala ansamblu DINAMIC MUSIC.
U toku svečane akademije pesmu ŽITO ŽNJELA KOSOVKA DEVOJKA otpevala je gospođa Dunja Blažić, solista ansambla „Lozice“ iz Loznice. Program Svečanu akademiju vodio je Miša Ćirić. 26.09.2023. g.
Hvala predstavnicima medija na izveštavanju sa ovog događaja.
Webs i fotografije: banjakoviljaca.rskursalon.rs, Kupatilo kralja Petra I – Wellness centar KOVILJE
Autor objave: Mile Grozdanić – www.citymarketingservice.rs Beograd, diasporamediagroup.rs i diasporagroup.org 29.09.2023.g. Srbija