Pravilna ishrana za vreme posta je veoma važna. Mnogi ljudi se u ovo vreme odlučuju za posnu ishranu i držanje Božićnog posta.
Ipak, većina ne zna kako da pravilno izbalansira unos svih makronutrijenata – proteina, ugljenih hidrata i masti. Često se dešava da se proteini ne konzumiraju u dovoljnoj količini, što može imati negativnog uticaja na zdravlje čoveka.
Post podrazumeva ishranu bez mesa, mleka ili jaja. Ribu je dozvoljeno konzumirati, ali određenim danima i u određenim količinama. Stoga, često se zaboravlja na izbalansiran unos proteina i post neretko prerasta u unošenje ogromnih količina ugljenih hidrata.
Kako bi se post izdržao do kraja, a održalo dobro zdravstveno stanje i balans u organizmu, neophodno je pridržavati se određenih pravila ishrane. Veoma je važno da ishrana i dalje bude raznovrsna, a ne jednolična. Isto tako, mora se voditi računa o dovoljnom unosu masti biljnog porekla, kao i zdravih ugljenih hidrata iz žitarica.
Na post bi trebalo gledati kao na savršenu priliku da se hranite ukusno, a zdravo i pritom oslobodite telo nagomilanih toksina.
Kako biste uspešno istrajali u nameri da postite pred Božić, Centar za gojaznost Struktura vam daje nekoliko važnih saveta o pravilnoj ishrani za vreme posta.
Pravilna ishrana za vreme posta podrazumeva umerenost
Osnovno pravilo posta jeste uzdržavanje i umerenost u hrani, ali i u svemu ostalom što radimo.
Kao što što biste to čini i van posta, tako i tokom posta morate konzumirati tri glavna obroka, kao i dve užine. Na taj način, iako postite, nećete osećati glad i bićete potpuno siti u svakom trenutku i svakoga dana.
Stručnjaci preporučuju dovoljan unos povrća, termički obrađenog, odnosno kuvanog i što veće količine svežeg povrća. Isto važi i za voće. Voćne užine u toku dana su veoma važne za pravilno funkcionisanje probavnog sistema, ali i za jačanje imuniteta u hladnim, zimskim danima. Vlakna iz povrća i voća učiniće da budete siti do sledećeg obroka, bez potrebe za grickanjem između.
Pojedini ljudi mogu na pogrešan način tumačiti post i unositi preterane količine hrane u ovom periodu. Ovo itekako može dovesti do nagomilavanja kilograma i problema prekomerne gojaznosti. Kako se to ne bi dogodilo, neophodno je da postoji umerenost. Previsok unos kalorija iz testenine, krompira, orašastih plodova i ostale posne hrane može dovesti do povećanja broja na telesnoj vagi. Na kraju posta, umesto da se osećate pročišćeno, osećaćete se teže i bićete razočarani. Stoga, vodite računa o namirnicama koje konzumirate na svakodnevnom nivou.
Ne zaboravite na unos proteina biljnog porekla
Najveći izazov posta jeste smanjeni unos proteina. Pod ovim mislimo na proteine životinjskog porekla, kao što su meso i jaja.
Kao što smo ranije i naglasili, ribu je dozvoljeno i preporučljivo jesti u toku posta. Ipak, sve osobe koje su postile i ranije znaju da se ona jede određenim danima, a to je najčešće dva puta nedeljno. Stoga, samo unos ribe nije dovoljan za optimalan unos proteina u toku jedne nedelje.
Kao najbolja zamena za proteine životinjskog porekla najčešće se navodi soja. Proteini iz soje imaju mnogo pozitivnih svojstava, kao što su snižavanje lošeg holesterola i poboljšavanje funkcije bubrega.
Pravilna ishrana za vreme posta praktično je nemoguća bez adekvatnog unosa proteina. Proteine možete uneti i putem mahunarki, kao što su pasulj, sočivo, grašak ili leblebije. Neka se i humus pronađe na vašem jelovniku u toku posta.
Ne zaboravite i na unos orašastih plodova, kao što su orasi i semenke. Orasi mogu poslužiti kao savršena užina u popodnevnim časovima, ali se savetuje oprez u količini koju unosite. Oni sadrže visok procenat masti, te ne bi trebalo preterivati.
Sveže pečurke takođe mogu biti odlična zamena za proteine životinjskog porekla. Takođe ih možete konzumirati u marinadi, ukoliko do svežih ne možete doći.
Primeri zdravih obroka za pravilnu ishranu tokom posta
Kako biste bolje shvatili način pravilne ishrane u toku posta, Centar za gojaznost Struktura vam daje nekoliko primera zdravih obroka koje možete koristiti u narednom periodu.
Doručak: Ovsene pahuljice sa bobičastim voćem i čia semenkama
Sve što je potrebno jeste da skuvate 4 kašike ovsenih pahuljica u vodi.
Kada nabubre sjedinite ih sa šakom bobičastog voća i jednom kašičicom čia semenki. Doručak je spreman za pet minuta, a sadrži sve neophodno za odličan start dana!
Ručak: Punjene tikvice sa sojinim ljuspicama (za jednu osobu)
Potopiti 2 kašike sojinih ljuspica u vodu da nabubre. Izdinstati crni luk na vodi, a kada postane staklast dodati soja ljuspice i kašiku maslinovog ulja. Dodati začine po želji. Tikvicu očistiti i preseći na pola. U vatrostalni sud napunite polovine tikvice i poklopite kriškom paradajza. Dolijte malo vode i pecite dok ne bude gotovo.
Večera: Testenina sa sosom od čeri paradajza (za jednu osobu)
Dinstajte crni luk na vodi. Dodajte čeri paradajz koji ste presekli na polovine. Dodajte kašiku maslinovog ulja i začinite sa malo soli, bibera i bosiljka. Skuvajte sirovu integralnu testeninu al dente i sjedinite sa sosom od čeri paradajza. Prijatno!
Kao što i sami imate priliku da se uverite, ishrana tokom posta može se održavati pravilno i izbalansirano. Važno je da ona bude raznovrsna, hranljiva i ukusna! Na taj način postiže se balans u organizmu i pospešuje imunitet.
Za više informacija o zdravoj ishrani u toku posta, kontaktirajte naš Centar za gojaznost!