Zvanična poseta predsednika Vlade Kraljevine Španije

0
287

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je premijera Kraljevine Španije Pedra Sančeza, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, i sa njim razgovarao o uspostavljanju još bližih ekonomskih odnosa, evrointegracijama Srbije, kao i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
Predsednik Vučić je na konferenciji za medije istakao da je ponosan i srećan što je prvi put u srpskoj istoriji mogao da ugosti španskog premijera u Beogradu.
„Bila je privilegija i čast razgovarati sa premijerom Sančezom. Srbija Španiju doživljava kao iskrenog i jednog od najvećih prijatelja u svetu. U poslednje vreme je značajno uvećana trgovinska razmena, a očekujemo da po prvi put u istoriji naših ekonomskih odnosa pređemo milijardu evra trgovinske razmene“, rekao je predsednik Vučić i najavio veliki biznis forum u oktobru mesecu, na kojem će učestvovati španski i srpski biznismeni.
Predsednik Republike je istakao da je zahvalan na tome što španska vlada pruža kontinuiranu podršku evropskom putu Srbije, kao i teritorijalnom integritetu naše zemlje.
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
„Razgovarali smo o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i zahvalio sam premijeru Španije na podršci međunarodnom javnom pravu“, rekao je predsednik Vučić dodajući da je premijera Sančeza upoznao sa tokom dijaloga u Briselu.
Predsednik je takođe dodao da je sa španskim premijerom analizirao situaciju u Ukrajini, da su po tom pitanju razmenili viđenja, te da mu je objasnio poziciju Srbije, kako formalno-pravnu, tako i suštinsku.
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Analizirali smo i predstojeću jesen i zimu. Imam jednu dobru vest za ljude u Srbiji. Danas smo napravili analizu za prvih sedam meseci, Srbija čak nema deficit, ali to ne znači da ga nećemo imati, upravo zbog predstojećih pet meseci i energetske krize. Obojica smo zabrinuti, različiti su uslovi u kojima živimo i razlozi za zabrinutost, ali smo saglasni da bi sigurno bilo najbolje da se taj rat i sukob što pre okonča, kako bismo se vratili normalnom životu. Ovako smo i jedni i drugi u kriznom menadžmentu i gledamo kako da preživimo“, rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Predsednik Vučić je zamolio premijera  Sančeza da prenese izraze najdubljeg poštovanja kralju Filipu VI i da ga zamoli da poseti Republiku Srbiju.
„Vi ste večeras kreirali istoriju, ovo je za nas istorijska poseta. Znamo da smo mala zemlja, ali sam siguran da ovde možete da iskoristite prilike i za svoju zemlju i građane“, zaključio je predsednik Vučić.
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Predsednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sančez istakao je nakon sastanka sa predsednikom Vučićem da Španija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, te da će uvek biti uz našu zemlju u odbrani principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, za koje se zalažu obe države.
„Politički odnosi Španije i Srbije su fantastični i ubeđen sam da i ekonomski i trgovinski odnosi mogu da dostignu taj nivo“, poručio je premijer Sančez i zahvalio predsedniku Vučiću na velikom i divnom prijemu.
Beograd,
29. jul 2022. godine
Izvor:https://www.predsednik.rs/