Zvanična poseta predsednika Republike Azerbejdžan

0
257

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u zvaničnu posetu predsednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva, sa kojim je razgovarao o svim važnim temama, među kojima su saradnja u oblasti energetike i produbljivanje partnerstva. Tokom današnje zvanične posete potpisano je više bilateralnih dokumenata.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
Predsednik Vučić je istakao da se današnjim potpisivanjem bilateralnih dokumenata saradnja dve zemlje podiže na novi nivo.
„Razgovarali smo o svim važnim stvarima i kako da sarađujemo u oblasti energetike, jer je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa“, rekao je predsednik Vučić i naveo da će za sedam do deset godina Azerbejdžan izvoziti više od 35 milijardi kubnih metara gasa, a da je danas izvoz 22 milijardi kubnih metara, od čega polovina ide u evropske zemlje. On je dodao da se radi na uspostavljanju interkonektora između Srbije i Bugarske, kako bi mogla da se obezbedi značajna količina gasa iz Bakua.
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
„Razgovarali smo i o transmisiji električne energije, a razgovaraćemo i sa evropskim partnerima da se priključimo, jer se radi o podvodnom kablu ispod Crnog mora, kojim bi obezbedili energetsku bezbednost“, objasnio je predsednik Vučić i najavio da će se, s tim u vezi, razgovarati sa Rumunijom ili Mađarskom. On je naveo da će nam u narednom periodu biti neophodna veća energetska bezbednost, jer rastu potrebe privrede ali i domaćinstava, te da je posebno zahvalan predsedniku Alijevu što to razume.
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
Predsednik Vučić je poručio da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog, da, pre svega, nepokolebljivo čuvaju teritorijalni integritet i da jedna drugu pomažu u međunarodnim institucijama i organizacijama, poštujući povelju UN i međunarodno javnopravne norme zasnovane na poretku UN.
„Plašim se da je danas, i o tome sam mnogo naučio od predsednika Alijeva, malo toga od međunarodnog prava ostalo, osim što se nekoliko desetina zemalja drži tog javnopravnog poretka, zato što smatramo da je to jedina mogućnost i opcija za našu budućnost“, naglasio je predsednik i dodao da je Srbija pokazala da je pouzdan partner Azerbejdžanu, ali i da su Azerbejdžan i sam predsednik Alijev apsolutno pouzdani partneri.
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
Predsednik Vučić je preneo da je sa predsednikom Alijevom razgovarao i o drugim važnim pitanjima, o nestašici đubriva, podizanju petrohemijskih kombinata, vojnotehničkoj saradnji i unapređenju saradnje u međunarodnoj areni.
Predsednik je poručio da će dve zemlje još mnogo toga moći zajedno da urade u interesu i u korist oba naroda, te istakao da se raduje predstojećim susretima u Azerbejdžanu, kao i skorom, ponovnom susretu u Beogradu.
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
Predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev poručio je da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri koji sarađuju u brojnim oblastima, ali i prijatelji, te da se Beograd i Baku podržavaju međusobno, kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet zemalja, i uvek su se podržavali u međunarodnoj areni. On je istakao da potpisana dokumenta o saradnji predstavljaju pravni osnov za dalji razvoj odnosa dveju zemalja.
„Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, regionalnim pitanjima  i pitanjima koja su na međunarodnoj agendi. Kao što je moj prijatelj Aleksandar spomenuo, razgovarali smo o energetici i nastavićemo te razgovore o prirodnom gasu i struji. Zaista postoje nove mogućnosti i prilike za saradnju“, rekao je predsednik Alijev i dodao da Azerbejdžan ima bogate gasne resurse koji, kako je naveo, igraju važnu ulogu u energetskoj bezbednosti mnogih zemalja.
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
„Naša uloga će da raste, a mi ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama na prvom mestu, ne samo kad je reč o energetici, već u svim oblastima“, naveo je predsednik Azerbejdžana i preneo da je danas napravljena agenda za godine koje predstoje, te najavio da će biti više susreta između njega i predsednika Srbije.
„Kao što je i predsednik Vučić pomenuo, teritorijalni integritet i suverenitet naših zemalja su uvek uzajamno podržavani i taj stav je jasan i neće se menjati ni ubuduće“, rekao je predsednik Alijev.
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
Tokom zvanične posete predsednika Republike Azerbejdžan potpisano je 7 bilateralnih dokumenata:
– Zajednička izjava predsednika Republike Srbije i predsednika Republike Azerbejdžan
– Memorandum između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo
– Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan o readmisiji
– Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Ministarstva digitalnog razvoja i saobraćaja Republike Azerbejdžan o priznavanju ovlašćenja u skladu sa propisom 1/10 Međunarodne konvencije o standardima za obuku, izdavanju uverenja i vršenju brodske straže pomoraca iz 1978. godine sa izmenama i dopunama
– Administrativni sporazum za sprovođenje Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan o socijalnoj sigurnosti
– Memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Azerbejdžan
– Memorandum o razumevanju između Agencije za promociju izvoza i investicija Republike Azerbejdžan (AZPROMO) i Privredne komore Srbije 

Beograd,
23. novembar 2022. godine