USPEŠNO ODRŽANA STRUČNA KONFERENCIJA “SVI SMO VAŽNI” Beograd 03.10.2023

0
566

     STRUČNA KONFERENCIJA “SVI SMO VAŽNI”

 

Ispred organizacije „NAOS- Nacionalne asocijacije za podršku i borbu protiv nasilja“ i Maje Jovanović NAOS u saradnji sa „IBSSA“-Biro za borbu protiv trgovine ljudima, organizovana je  jedna od najznačajnijih i medijski najpropraćenijih, stručna konferencija za bezbednost dece i borbu protiv nasilja bilo koje vrste –  03.oktobra 2023 godine.(na Međunarodni dan dece) u kongresnoj sali hotela Crowne Plaza u Beogradu, pod nazivom „SVI SMO VAŽNI“ u dva panela.

 Konferencija je pod pokroviteljstvom i podrškom institucija Vlade Republike Srbije sa predstavnicima koji su delegirani da prisustvuju konferenciji(Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo omladine i sporta, Minstarstvo pravde, Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije), Zaštitnik građana, Sigurna kuća, brojne opštine, škole, stručnjaci, udruženja ,klubovi i mediji. Pod Blagoslovom Vladike Stefana Šarića, dečji hor „Rastko“-Hrama Svetog Save, otvorio je konferenciju himnom Srbije.

Ciljevi konferencije obuhvataju pre svega važnost prevencije u cilju suzbijanja nasilja bilo koje vrste sa akcentom na vršnjačko nasilje i nasilje nad decom. Da skrenemo pažnju  na sve učestaliju pojavu nasilja nad ženama i izuzetno veliki problem vršnjačkog nasilja, kao i zloupotrebu i eksploataciju dece, trgovinu ljudima i sve oblike nasilja nad decom. Upoznati javnost o oblicima nasilja, prevenciji i merama u cilju suzbijanja istog. Koliko sociopatogene pojave nasilja negativno utiču na porodicu i društvo. Ukazati koliko je od izuzetne važnosti zajednička saradnja svih nas počevši od porodice, roditelja, škola, stručnih kadrova, državnih institucija i nadležnih organa, civilnog sektora, nevladinih i međunarodnih organizacija, agencija i medija. Prisustvo medija na stručnom skupu „SVI SMO VAŽNI“, ima za cilj, kreiranje društvene svesti i eksponiranje značaja teme o kojoj će govoriti stručnjaci u dva panela. Okupljamo profesionalna lica, institucije i organizacije koji se bave istraživanjem i prevencijom negativne destruktivne društvene  pojave kao što je nasilje.

Panelisti na konferenciji bili su; – Direktor Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije-Gospodin Milan Pekić, Zaštitnik građana-Gospodin Zoran Pašalić, Dr.Nebojša Arsić, Koordinatorka Sigurne kuće-Gospođa Vesna Stanojević, Predsednik Svepravoslavnog Nacionalnog Saveta-Miloš Stojković, Danijela Maletić-Član saveta za socijalno preduzetništvo Ministarstva za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Dea Đurđević-Budimo bezbedni, Profesorka Dragana Stojanović.

Zajednička poruka koju smo na skupu poslali, upravo je i kao sam naziv konferencije:

SVI SMO VAŽNI KAKO BI BEZBEDNOST DECE BILA NA NAJVIŠEM NIVOU I PRIORITET.

Deca su naša budućnost, zarad toga moramo obezbediti sigurno i bezbrižno odrastanje našoj deci jer na taj način gradimo stabilne nosioce naše budućnosti a to je neraskidiva veza.

 

                                             Maja Jovanović
Generalni sekretar „IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima“
Predsednik „NAOS-National association of support“
                                    Kontakt telefon: 069/44-23-404
                                             IBSSA AHTB SERBIA
                                             www.ahtbibssa.com