Uspešno održan GOOD FOOD & WINEFESTIVAL “Da ponovo nazdravimo životu!“

0
48508
Vitez vina na štandu vina Krstašica

Više od 80 izlagača iz Srbije i regiona na Sajmu tradicionalne hrane i vina

 „Good Food & Wine Festivala“ na Sava Promenadi 

Beograd, 19. jun  2021. godine – Trećiporedu Sajamtradicionalne hrane i vina, centralni događaj u okviru sedmodnevnog „Good Food & Wine Festivala“, okupio je više od 80 izlagača iz Srbije i regiona na beogradskom keju Sava Promenada. Sajam je otvoriozamenikgradonačelnikaBeograda Goran Vesić koji je istakao da posle 15 meseci rigoroznih epidemijskih mera Beograd živi ponovo. „Dokaz je i ovaj Sajam ali i činjenica da danas imamo svega 18 osoba zaraženih virusom korona u našem gradu. Poruka za ovo leto je  – Beograd ponovo živi.“

Drugu po redu manifestaciju „Dani Vojvodine u Beogradu“ otvorio je Nenad Ivanišević, sekretar za privredu i turizam u Vladi Vojvodine. „Nije slučajno da se Dani Vojvodine održavaju u okviru ovog Festivala, jer Beograd svi doživljavamo kao svoj grad. A ovaj prelepi ambijent Beograda na vodi pokazuje da Srbija ide napred i zato smo danas ovde u ovolikom broju.“

Direktorka Turističke organizacije Vojvodine imala je tri poruke:“Dođite u Vojvodinu i potrošite platu u Banatu, uverite se da od Srema bolje nema i tu je Bačka i tačka.“

Priznanja festivala nagrađenima je uručio zamenik gradonačelnika Beograda gospodin Goran Vesić, nagrada za vino KRSTAŠICA

Na manifestaciji koja se ove godine održava pod sloganom „Da ponovo nazdravimo životu“ afirmišu se privredni i turistički potencijali naše zemlje i regiona. Dodeljena su priznanja najboljim proizvođačima, po izboru medijskog žirija, kao i plakete partnerima festivala. Dobitnici su većinom mali proizvođači iz svih krajeva Srbije i regiona, šampioni vinarstva i tradicionalne gastronomije, destilerije, zanatlije, poljoprivredna gazdinstva…

Posetioci su uživali u degustaciji vina, domaćih rakija, organskim sokovima, pršuti, sirevima i drugim delikatesima. Ljubitelji vina i dobrog zalogaja na Sajmu su imali priliku da kupe proizvode po sniženim cenama, ali i da se zabave uz različite sadržaje tokom celog sajamskog dana.

Operska diva MarijA Nešić na svečanom otvaranju festivala, zahvaljuje Srbije vitez vina Miša Ćirić

Na glavnoj bini, na prezentacijama  i radionicama, zainteresovani su mogli da prate folklorni nastup KUD „Koreni“, nastup naše poznate operske pevačice Marije Nešić  i tamburaški orkestar “Kovinski bećari”. Organizovane su i radionice, prezentacije, nagradna igra na kojoj je podeljen veliki broj vrednih poklona koje su darovali izlagači. Posetioci su takođe mogli da nauče zanimljivosti o srpskoj gastronomiji i o sve popularnijoj vinskoj industriji na ovim prostorima.

U skladu sa simbolikom koju hleb ima u srpskoj tradiciji, na  izložbi hleba „Hleb naš nasušni“ Pekara As Braća Stanković predstavila je umeće pravljenja proizvoda od testa, inspirisanih narodnom tradicijom. Druga izložba slika “Boje i vino” poznatog akademskog slikara Dragana Stojkova privukla je ljubitelje umetnosti i vina.

Na sajmu su posebnu pažnju privukli izlagači iz severne srpske pokrajine uVojvodina korneru“ gde su održani tradicionalni „Dani Vojvodine“. Ništa manje interesovanje naših sugrađana i turista nisu privukli proizvođači sa naše najposećenije planine, koji su u „Zlatibor korneru“ predstavili svoje čuvene pršute, sireve i druge proizvode.

U nastavku „Good Food & Wine Festivala“ u nedelja 20.06.2021. bilo je jako lepo na „Sunday brunch“ u restoranima „Red quin“ i „Mali pijac“.

 „Good Food & Wine Festival“ održan je uz podršku Grada Beograda i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i: Zlatni sponzor: Plazma Stiks i Plazma Slana; Zlatni partneri:  Belgrade Waterfront, Vitinka, Vitaminkai, VodaVrnjci. Prijatelji festivala: Zlatiborac, Fino, KUD Koreni, Studio B, Radio Fokus, portali Balkan travel, Putovanja i turizam i portal Indeks.  

O Good Food & Wine Festivalu:

Tokom festivalske nedelje manifestacija je okupila više stotina učesnika, proizvođača hrane i vina, ugostitelja, turističkih radnika i veliki broj posetilaca, ljubitelja tradicionalnih proizvoda iz Srbije i regiona.

Najboljima u proizvodnji hrane i vina, prema mišljenju žirija sastavljenog od urednika i turističkih novinara srpskih medija, dodeljene su plakete Good Food & Wine Festivala, a plakete najboljima uručio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Good Food & Wine Festival organizuje Udruženje Centar Spektar uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i GradaBeograda.

Spisak nagrađenih:

 1. PriznanjeNajbrend u kategorijihrane –

 ZLATIBORAC, regionalni lider u proizvodnji suvomesnih proizvoda.

 1. Priznanje – Najbrend za inovativnost u proizvodnji hrane

 KONCERN BAMBI AD Požarevac, neprekidno u usponu sa svojim slatkim i slanim proizvodima

 1. Najbrend – voda regiona
 2. Dobitnici su naši prijatelji iz Republike Srpske, VITINKA iz Kozluka, koja najavljuje ulazak na tržište Srbije sa brendom Prirodna gazirana mineralna voda

 1. Najbrend – prirodna negazirana mineralna voda

VODA VRNJCI, sa čuvenih izvora Vrnjačke Banje

 1. Najbolja porodična vinarija

  VINARIJA ZABA, Subotica, novo ime na vinskoj mapi, o njima će se tek čuti

 2. Najboljecrveno vino sa sjajnim MERLOT 2018 – VinarijaKrstašica, Irig


7.     Najbolje belo vino SEVERNA MORAVA

       Verni učesnici cifestivala Vinarija Deurić, Mala Remeta

 1. Najbolja rakija:  ČEDINA RAKIJA – prva organska rakija iz Srbije,

    Eko Tehnology, Radjevo selo kodValjeva

9.     Najperspektivniji proizvođač meda i proizvoda od meda

sabrendom PRAVI MED  Poljoprivrednogazdinstvo Milan Puđa, Vršac


 1. Najperspektivniji proizvođač mleka i mlečnih proizvoda 
  MLEKARA NAŠA ZLATKA, Čajetina, Zlatibor,  poslužiće vas uvek divnim sirevima sa vlašcem, paprikom i ostalim đakonijama
 1. Najperspektivniji mali proizvođač

 VAZDA DOBAR HOMEMADE

Ručno rađeni domaći proizvodi, brend koji su stvorili mladi profesionalni kuvari koji su znanja sticali širom Evrope

 1. Priznanje za doprinos tradiciji

    Udruženje  „ETNO KONAC RAŽANJ” 

 13.Specijalno priznanje

ZA DOPRINOS RAZVOJU FESTIVALSKOG TURIZMA: GRAD BEOGRAD

 14. Specijalno priznanje

ZA DOPRINOS RAZVOJU FESTIVALSKOG TURIZMA:

MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE

DMG NEWS, MILE GROZDANIĆ, 19.06.2021. BEOGRAD, SRBIJA