U poseti manastiru SVETA PETKA kraj Bijeljine

0
2784

Na poziv uveženog velikog viteza, promo ambasadora srpskog naroda, kulture i privrede, gospodina profesora Zorana Ostojića iz Bogatića, naša media patrola-redakcija posetila je lepu Mačvu, opštinu Bogatić i opštinu Bijeljina, 130 km zapadno od Beograda, dobrim putem preko Sremske Mitrovice, zajedno i sa drugim domaćinom našeg puta sjajnim domaćinom našeg puta gospodinom Nenadom Miloševićem, rođenim u Tuzli, a koji više decenija uspešno živi i radi u Cirihu u Švajcarskoj „Stern transport und tourism“, koji kad god može dolazi iz Švajcarske u Republiju Srpsku i Srbiju gde boravi u Bijeljini i Bogatiću.

Prelaskom Drine i dolaskom u BIH, Republiku Srpsku, posetili smo prelepi hrišćanski, pravoslavni manastir SVETA PETKA kraj Bijeljine, gde nam je dobrodošlicu poželeo Preosvećeni, umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanske eparhije gospodin Vasilije.
O velelepnom pravoslavnom hramu najbolje govore sledeče fotografije:
Manastir_SvetaPetka_Bijeljina_
Manastir_SvetaPetka_Bijeljina_

MANASTIR SVETA PETKA BIJELJINA

Manastir Svete Petke se nalazi na obodu naselja Pet jezera. Posvecen je Prepodobnoj majci Paraskevi. Ova monumentalna građevina sa izvedenim kupolama svakodnevno privlaci pažnju putnika dok prolaze obilaznicom oko Bijeljine koja vodi prema Srbiji. Manastir je ženski.

U manastiru se nalaze čestice Prepodobnog Sergeja Radonješkog, koje je episkop zvornicko-tuzlanski Vasilije dobio na dar od ruskog patrijarha Alekseja Drugog.

Manastir krasi pet zlatnih kupola.Ikonostas hrama izraden je u duborezu od hrastovog drveta. U Rusiji je obicaj da manastir ima dva dela, donju i gornju crkvu, zato što je u Rusiji zimi lakše zagrejati tu manju, donju crkvu. Tako se i manastir Svete Petke sastoji iz dva dela. Donja crkva, kripta, posvecena je sv. Sergeju Radonješkom i njene zidove krase slike ruskih svetitelja.

Takode, u ovoj crkvi mesto zauzima i kivot sa moštima sveštenomucenika Jovana Knjaževa. Gornja crkva posvecena je Svetoj Petki i ukrašena je uobicajenim kompozicijama srpsko-vizantijskog stila. Odmah pored manastira nalazi se dvor sa pet spratova namenjen za konacište starim i iznemoglim licima. U njemu obitava umirovljeni episkop zvorničko-tuzlanski, Njegovo preosveštenstvo Vasilije Kacavenda, a pored njega, o ovom zdanju staraju se i tri monahinje. Zbog raskošnosti svog izgleda, ova gradevina je neformalno prozvana „Mali Versaj”.

Na ovom lepom mestu snimljena je video reportaža sa gospodinom Nenadom Miloševićem:

Za „Diaspora media group“, fotografije, video i tekst: Mile Grozdanić i Miša Ćirić
Produkcija: www.citymarketingservice.rs
07.08.2021.g.