Bezbednost iznad svega: Top 5 mera za bezbedan let avionom

0
516
bezbednost avio prevoza

Poštovanje pravila tokom letenja avionom je veoma važno zbog brige o vašem životu, kao i životu ostalih putnika u avionu. U 2023. godini, dodatne mere bezbednosti u avio-saobraćaju su veoma važne, a u nastavku ćemo navesti nekoliko važnih pravila kojih se treba pridržavati.

1. Odaberite siguran let

Bezbednost na prvom mestu – Pre leta, kada je u pitanju parking na aerodromu raspitajte se o bezbednosti vašeg vozila, kako biste znali da li je sigurnije platiti vožnju do aerodroma ili ostaviti svoje vozilo na parkingu. Takođe, imajte u vidu da su direktni letovi bolji izbor za one koji se plaše letenja, jer se najveći broj nezgoda dešava tokom uzletanja i sletanja. Pored toga, preporučuje se biranje aviona sa više od 30 sedišta, jer su oni obično formirani tako da omoguće veće šanse za preživljavanje putnika u slučaju nesreće.

2. Poštujte pravila bezbednosti u avionu

Postoji nekoliko važnih pravila kojih se treba pridržavati tokom letenja avionom:

  • Osoblje će vam dati instrukcije i ponuditi pomoć, pa se potrudite da ne odugovlačite sa smeštanjem prtljaga.
  • Ne možete ući u avion bez svoje karte za ukrcavanje, pa je uvek imajte pri ruci.
  • Morate biti vezani pojasom tokom celog leta, posebno tokom turbulencija.
  • Ne unosite opasne materije, benzin, štetne gasove ili predmete koji mogu povrediti druge. Takođe, ne unosite nikakve tečnosti u pakovanju koje ima više od 100ml.
  • Prsluk za spasavanje i maska za kiseonik su uvek blizu vas, a osoblje će vas obavestiti o pravilima korišćenja istih na početku leta.

bezbednost avio prevoza

3. Pogledajte gde su sedišta kod kojih je EXIT izlaz

EXIT sjedišta za opasne situacije su namijenjena kao alternativni izlaz u slučajevima hitnih situacija. Ova vrsta sedišta pruža putnicima više prostora za noge nego standardna sedišta. Međutim, važno je napomenuti da se na ovim sedištima ne sme držati nikakva oprema, poput torbi, laptopova ili drugih predmeta. Sedište mora biti potpuno slobodno kako bi se u slučaju potrebe brzo i efikasno evakuisali iz aviona. Stoga, putnici treba da budu svesni važnosti ovog sedišta i da uvek drže prolaz slobodnim za brz izlazak u hitnim situacijama.

4. Da li smete da koristite elektronske uređaje tokom leta?

Sigurnost letenja je veoma važna tema o kojoj se mora voditi računa tokom leta avionom. Jedna od čestih nedoumica putnika je korišćenje elektronskih uređaja tokom leta.

Pre poletanja, putnici se obaveštavaju o pravilima upotrebe elektronskih uređaja u avionu. Neki od uređaja, poput mobilnih telefona, mogu se koristiti u određenim delovima leta, ali moraju biti isključeni tokom poletanja i sletanja.

Drugi uređaji, poput laptop računara i tableta, mogu se koristiti u toku leta samo ako postoji Wi-Fi na avionu i ako je dozvoljena upotreba tokom leta. Putnici moraju biti pažljivi i pratiti uputstva kabinskog osoblja kako bi se osigurali sigurnost leta.

Takođe je važno napomenuti da elektronski uređaji ne smeju biti korišćeni tokom hitnih situacija tokom leta, kada se moraju poštovati sva uputstva kabinskog osoblja.

U svakom slučaju, putnici bi trebalo da prate uputstva kabinskog osoblja i da se pridržavaju pravila upotrebe elektronskih uređaja tokom leta kako bi se osigurala sigurnost leta i svih putnika.

5. Maske za slučaj opasnosti

Tokom leta avionom, nošenje maske za hitne situacije može biti veoma važno. Ove maske se koriste u slučaju gubitka pritiska u kabini i predstavljaju važan deo opreme za spasavanje u avionu.

Ove maske se nalaze u panelima iznad sedišta putnika, a u slučaju da se aktiviraju, treba ih brzo i pažljivo navući na lice. Kada se nose, maske obezbeđuju čist vazduh koji se isporučuje iz uređaja za snabdevanje kiseonikom u avionu.

Kako bi se koristile maske za hitne situacije, putnici bi trebalo da prvo povuku svoju masku prema dole. Nakon toga, treba da navuku masku preko nosa i usta, pričvrste je trakom oko glave i čvrsto pritisnu žičani noseći deo maske kako bi se osiguralo da maska pristaje uz lice.

Važno je napomenuti da, u slučaju da dođe do aktivacije maski za hitne situacije, putnici bi trebalo da prvo stave svoje maske pre nego što pomognu drugim osobama. Takođe, treba napomenuti da nošenje maski za hitne situacije ne znači da putnik treba da prestane da diše kroz nos, već se treba nastaviti normalno disati, samo kroz masku.

Uz to, važno je zapamtiti da se maske za hitne situacije ne smeju koristiti u slučaju požara u kabini aviona, već se u tom slučaju moraju koristiti druge vrste maski ili izlaziti iz aviona preko najbližih izlaza za hitne slučajeve. Treba da vodite računa da na primer verenički prsten sa dijamantom može da ošteti delove maske.

Sve u svemu, nošenje maske za hitne situacije predstavlja važan deo sigurnosnih mera tokom leta avionom i može pomoći putnicima da ostanu sigurni u hitnim situacijama.

Uz ova osnovna pravila, savetujemo vam da se pridržavate svih instrukcija osoblja, uključujući i pridržavanje pravila o nošenju zaštitnih maski u avionu u vreme pandemije. Važno je da svi putnici budu odgovorni i poštuju propisane mere bezbednosti, kako bi se smanjio rizik od nezgoda i povećao osećaj sigurnosti tokom letenja.