Svetosavska omladiska zajednica Valjevo

0
665397
Svetosavska omladinska zajednica Eparhije valjevske osnovana je po blagoslovu blaženopočivšeg Episkopa Milutina 2008. godine. Naša glavna misija jeste briga o mladima, njihovom duhovnom životu, podizanje kulturne svesti i očuvanje i negovanje tradicije srpskog naroda. Kroz sve ove godine postojanja naša zajednica je realizovala veliki broj akcija. Najveći doprinos smo pokazali kroz haritativno delovanje u našoj sredini, odnosno pomaganje bolesnima i siromašnima. Posebno ćemo istaći naše učešće u spasavanju i pomaganju žrtvama poplava u kolubarskom okrugu 2014. godine, kada je više stotina mladih u našoj organizaciji učestovalo u prikupljanju i distribuiranju pomoći žrtvama poplava. Veliki deo našeg delovanja usmeren je i na očuvanje životne sredine kroz mnoge ekološke akcije. Napomenućemo da pored svih aktivnosti sprovodimo redovne sastanke sa našim članstvom, gde se govori o duhovnim temama, organizuju projekcije duhovnih filmova, priča o proteklim i budućim akcijama. Takođe, možemo istaći da vrlo dobro sarađujemo sa više udruženja i ustanova grada Valjeva. To je jedan od pokazatelja da su naši sugrađani, odnosno kolege, zainteresovani za rad naše zajednice i da nas u potpunosti podržavaju. Vrlo dobru saradnju ostvarujemo sa svim medijima u gradu. Svaka naša akcija je medijski propraćena i na taj način uspevamo da približimo svetosavlje mladima, putem televizijskih emisija, veb portala kao i novinskih članaka. Inicijativnom većeg dela članstva SOZ-a, 2020. godine smo vrlo ambiciozno pokrenuli veliki projekat, odnosno emisiju „Putevima svetosavlja“. Ranije smo u sopstvenoj produkciji proizveli zvaničnu pesmu i spot naše zajednice.
Velikim trudom i vrednim radom nastalo je jedno reprezentativno delo, koje na najbolji način približava mladima svetosavlje i samu hrišćansku veru. Ovaj poduhvat je pokazao da mladi svojim angažovanjem mogu da utiču na svoje vršnjake, da na najbolji i najpristupačniji način upoznaju svoje kulturno i duhovno nasleđe. Sa svim stručnim kapacitetima i saradnjom koju imamo sa velikim brojem institucija i ljudi, shvatili smo da imamo veliki potencijal za osnivanje jedne ozbiljne produkcije. Posebno ćemo naglasiti da je velika želja blaženopočivšeg Episkopa Milutina bila da osnujemo TV studio u kome bi snimali verske emisije namenjene mladima. Samim tim, vođeni Njegovom željom, odlučili smo da postepeno krenemo sa razvojem produkcije SOZ- a, kroz emisiju „Putevima svetosavlja“, u nadi da ćemo u savremeno doba, putem moderne digitalne tehnologije uspeti da širimo glavnu misiju, odnosno reč Božiju. Uz vrlo skromna sredstva ali sa velikom željom i voljom da stvorimo jednu novu uzdanicu svih pravoslavnih mladih širom Srbije, krenuli smo sa ostvarenjem ovog velikog projekta.
Priprema Vaskršnjih jaja
Pored pomenutih aktivnosti i ciljeva obavljamo i raznorazne kulturne delatnosti poput organizovanja tribina, književnih večeri, seminara, obrazovnih časova i koncerata,  bavimo se vaspitanjem i obrazovanjem. Pojačavamo versko-omladinsko delovanje u gradu Valjevu i Republici Srbiji, organizovanjem hodočašća i saradnje sa manastirima u SPC ali i Ruskim, Svetogorskim i manastirima drugih pomesnih crkava. Sarađujemo i radimo na povezivanju i umrežavanju sa drugim verskim omladinskim organizacijama u Srbiji i dijaspori kao i saradnja sa verujućom omladinom u celoj Srpskoj Pravoslavnoj crkvi i svim Eparhijama srpske Pravoslavne crkve. Jačamo razvoj međunarodnih odnosa  u prvom redu sa Ruskim omladinskim i verskim organizacijama