SVETI VRAČI lekarska slava u SB BANJA KOVILJAČA, 14.11.2022.

0
1006

U kapeli vile Dalmacija Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača, obeležena je lekarska slava SVETI VRAČI – Damjan i Kozma u priustvu zaposlenih i gostiju. Sečenje kolača obavili su protojerej stavrofor sveštenik Banje Koviljače gospodin Dragan Spasojević sa narodnim poslanikom Momčilom Vuksanovićem – Momom Bradom zografom koji je oslikao kapelu i Predsenikom Upravnog odbora SB BK i Prim. dr Aleksandrom Jokićem v.d. direktorom SB za rehabilitaciju Banja Koviljača. Veliki donator oslikavanja kapele je i dr Dušan Jovanović, hirurg iz Beograda.

 

Svetitelje i lekare SVETI DAMJAM I KOZMA slave mnoge zdravstvene ustanove. Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave Svete Kozmu i Damjana, svece koji se u narodu smatraju zaštitnicima lekara, zbog čega i nose ime Sveti Vrači. Kozma i Damjan su braća poreklom iz Rima, kojima je Bog u mladosti dao dar da leče ljude. Ceo život posvetili su isceljivanju bolesnih, nikada ne uzevši od njih novac, zbog čega ih nazivaju i „Bezsrebrenici“. „Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć“, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je Kozma „ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jaja i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“. Među svojim pacijentima nisu pravili razliku po nacionalnosti i veri. Jedino što su tražili za uzvrat od svojih pacijenata bilo je da ne izgovaraju ime Hristovo uludo, čak i ako ne žele da prihvate hrišćanstvo. Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Inače, pravoslavni kalendar je Svetom Kozmi i Damjanu posvetio dva dana u toku godine – 14. jul i 14. novembar.

Obraćanje medijima: Prim.dr.med. Aleksandar Jokić, v.d. direktora SB BK i Momčilo Vuksanović-Moma Brada narodni poslanik i Predsednik Upravnog odbora SB BK

Intervju povodom slave SVETI VRAČI sa Momčiliom Vuksanovićem-Momom Bradom narodnim poslanikom i Predsednikom Upravnog odbora SB BK i Prim. dr.med. Aleksandrom Jokićem v.d. direktorom SB BK

Intervju sa gospođom Nadom Simić i gospodinom Mirkom Kovačevićem, rodom iz Doboja, a decenije proveli  živeći i radećiu Švajcarskoj, naša diaspora koji su izabrali SB Banju Koviljaču za rehabilitaciju i oporavak, zatim sa gospodinom profesorom Zoranom Ostojićem iz Bogatića koji je upravo doputovao iz SAD, sa gospodinom Vladanom Krasavcem načelnikom Mačvanskog okruga i Aleksandrom Jokićem v.d. direktorom SB BK.

Intervju sa mladim lekarima SB BK, dr Aleksa Aleksić i dr Slobodan Pešić

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača, www.banjakoviljaca.rs

Adresa: Park 4, 15316 Banja Koviljača, Srbija

Telefon: +381 (0) 15 818 270 Faks: +381 (0) 15 895 233 Email: info@banjakoviljaca.rs


Realizacija reportaže i video snimaka: 14.11.2022., Banja Koviljača

www.diasporamediagroup.rs i www.diasporagroup.org

Produkcija: www.citymarketingservice.com, Beograd, Srbija

Mile Grozdanić i Miša Ćirić