Sveće da upali ko osveti Kosovo – zaveštanje Knjeginje Milice

0
2137

Manastir Visoki Dečani je srpski srednjovekovni  manastir  zadužbina kralja Stefana Dečanskog. Manastir se nalazi u jednoj udolini pored rečice Dečanska Bistrica jugozapadno od Peći, ispod planinskog masiva Prokletija. Mošti Svetog kralja Stefana Dečanskog i Svete Jelene Dečanske počivaju u Manastiru.

Dečanski Manastir čuva svetinju Knjeginje Milice Hrebeljanović, žene Kneza Lazara, staru više od 600 godina, koju je zaveštala onome ko osveti Kosovo..
Posle Kosovske bitke Knjeginja Milica je sa sinom Stefanom obišla Svetinju i pomogla da se obnove porušeni konaci Dečanskog manastira.
Manastiru je priložila divan polielej iskovan od oružja Kosovskih junaka i dve ogromne sveće.
Ostavila je zaveštanje da sveće upali osvetnik Kosova
Znala je kneginja Milica da to neće biti za njenog života, ni za života mnogih potonjih generacija, ali biće nekada i neko pokolenje će to dočekati..
Posle pet vekova sveće je u Manastiru Visoki Dečani, na Veliku Gospoinu  28. avgusta 1924. godine, upalio  Kralj Aleksandar Karađorđević.
Spomenica, sa potpisom Kralja Aleksandra i oficira koji su prisustvovali paljenju sveća Knjeginje Milice
U Spomenici koja se čuva u Visokim Dečanima postoje potpisi Kralja Aleksandra i Kraljice Marije kao i prisutnih oficira Kraljeve garde o tom danu.
Veruemo da će dan kad će ponovo sveće Knjekinje Milice biti upaljene nije daleko. Amin.
Izvori: Tv Hram
Stranica: Duh Starih Srba