Svečano otvaranje 46. Međunarodnog sajma građevinarstva

0
366

Na Beogradskom sajmu svečano je otvoren 46. Međunarodni sajam građevinarstva pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Od 27. do 30. aprila 2022. godine u halama 1, 1A, 2, 3, 3A, 4 i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma odigraće se vodeći sajamski događaj u građevinskoj industriji u regionu jugoistočne Evrope, a ovogodišnji moto je „Budućnost u izgradnji“.

Svečano otvarajući Sajam građevinarstva, ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izrazio je zadovoljstvo što ovu manifestaciju otvara u godini jubileja Beogradskog sajma, 85. godišnjice postojanja.

„Nema važnije manifestacije koja će pokazati ekonomski razvoj i napredak Srbije nego što je to ovaj sajam. I moto ovogodišnjeg sajma, ‘Budućnost u izgradnji’ govori o stanju duha i ambiciji, koje svi u ovom sektoru imamo. Iza nas su dve teške godine tokom kojih je građevinarstvo u Srbiji pokazalo da može da se suoči sa izazovima i da pokaže visok nivo efikasnosti i rada i, što je najvažnije, da obezbedi stalan prihod investicija“, rekao je ministar.

„Postavljamo osnove za budućnost i nastavak istorijskog talasa investicija u srpski građevinski sektor. Ovo je prilika da se vidi šta ima da ponudi i domaća i strana građevinska struka, arhitekte, projektanti, da naučimo i usvojimo najprofesionalnije i najmodernije standarde planiranja, projektovanja i izgradnje“, rekao je on. „Vlada će učiniti sve da funkcionisanje sektora teče bez prepreka. Imamo izvanrednu bazu, a izgradnja brze pruge Beograd – Novi Sad to potvrđuje. Za tu priliku je moralo da se angažuje veliki broj inženjera, prugu je gradilo oko 150 firmi, od toga 120 kompanija iz Srbije, a oko 10.000 radnika iz Srbije bilo je direktno angažovano u ovom projektu. Epilog su reference za učestvovanje u drugim sličnim projektima i u zemlji i u inostranstvu“.

„Vlada će“, naglasio je Momirović, „nastaviti gradnju brze pruge do Budimpešte i ka Nišu, autoputeva širom Srbije, podizanje kapaciteta lučke infrastrukture. U okviru plana izgradnje komunalne infrastrukture sledećih pet godina treba da izgradimo 7.000 kilometara kanalizacione infrastrukture i više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Sve to uradićemo kroz realizaciju modernih i ekološki održivih građevinskih projekata“.

Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Joust Reinćes podsetio je da „kada razmišljamo o građevinarstvu i građevini stvaramo slike visokih zgrada, stanova, stakla, čelika, betona i kamena, kao da se radi o pedeset nijansi sive“.

Podsetio je da su u Holandiji, zemlji koja prednjači u oplemenjivanju pejzažne arhitekture, „uneli u tu sliku cveće i biljke, ozeleneli zidove, krovove i fasade, i to zbog najvećeg izazova 21. veka – klimatskih promena i zagađenja vazduha. To su glavni izazovi sa kojima se suočavamo danas i kojima moramo da se suprotstavimo novim građevinskim materijalima i održivošću izgrađenog prostora. Uticaj svega toga će prevashodno biti lokalni, osetiće se u Beogradu, Nišu ili Smederevu, ali i u Amsterdamu, Roterdamu ili Hagu“.

Ambasador je rekao da će „na ovoj manifestaciji posetioci moći da vide jedan zeleni segment, gde holandske kompanije prikazuju na koji način ozelenjavanje može da podigne kvalitet života, a koristi koje ćemo imati od ozelenjavanja gradova osetiće se i na zdravlju i na opštoj dobrobiti u vezi sa temperaturom u gradovima i zagađenošću, povećaće se biodiverzitet, a čak će i vrednost nekretnina porasti.“

Holandija će u maju pokrenuti projekat „Zeleni gradovi u Srbiji“ u vezi s čime će jedna velika delegacija otputovati u Holandiju, zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice. Cilj je da gradovi Srbije budu još lepši, održiviji i prijatniji za život”.

Ivan Vujisić, predstavnik kompanije Wienerberger Srbija, generalnog sponzora Sajma građevinarstva, lidera u primeni sistema za modernu gradnju, najkvalitetnijih u Evropi, izrazio je zadovoljstvo što može da pomogne u uspešnom održavanju ove manifestacije i rekao da će Wienerberger ponuditi sve one inovativne stvari koje postoje i na svetskom nivou. „Jer je sve što postoji na svetu danas moguće je naći i na ovom sajmu“.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme manifestacije: od srede, 27. aprila do petka 29. aprila od 10 do 19 časova, u subotu, 30. aprila od 10 do 17 časova.

Ulaznice: cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, a za grupne posete 250 dinara.

Ulaznice za đake i studente: 150 dinara uz đačku knjižicu i indeks. Ulaz uz registraciju preko B2B portala je besplatan.

Parking: 150 dinara po satu.