Srpski Zlatousti

0
1493
Mošti Vladike Nikolaja u Leliću

 

Šta je Vladika Nikolaj? To je čovek koji je Srpskome rodu najrečitiji, kao Srpski Zlatousti, objavio istine evanđelja Gospoda Hrista. Čovek koji je objavio kao prvu i najveću istinu, šta? Da je čovek večno biće. Da, to je Vladika Nikolaj propovedao celog života svog: čovek je večno biće. Čoveče ti si poslat na zemlju, radi čega i radi koga? Da se naučiš, da počneš ziveti – čime, kako? Večnim Životom. Tvoj život počinje ovde na zemlji, da se večno produži na Nebu. Eto, to je istina koju je Vladika Nikolaj neprekidno propovedao, istina koja nam je došla od Gospoda Hrista. Jer On, Bog, postao je čovek i potvrdio dve glave istine: čovek je večno biće i toliko važno biće da je Bog postao čovek. Najvažnije biće posle Boga je čovek.

A Vladika Nikolaj, šta je on uradio? Ko je veći Apostol pokajanja od njega u Srpskome rodu, ko veći Evanđelista pokajanja, ko veći Ispovednik pokajanja? Niko nije veći broj srpskih duša iskrcao na obale Neba sa male bedne zemlje, kao što je on uradio. On je obogatio Nebesku Srbiju mnogim Pravednicima, mnogim Ispovednicima, mnogim Mučenicima Srpskim, što postradaše i ginuše za veru Pravoslavnu.

Vladika Nikolaj

Braćo mnogi lažni hristosi hode zemljom sada, mnogi lažni proroci, mnogi lažni učitelji. Ali mi imamo, koga? Gospoda Hrista Večno Evanđelje. Lako je poznati lažnog Hrista od Istinitog Hrista, lako je poznatisve što je pseudo evanđelsko od istine evanđelske. I danas nema, nema većeg učitelja Evanđelja Hristovog od Svetog Vladike Nikolaja. Posle Svetog Save, eto drugog spasioca naroda Srpskog. Da zato je danas veliko slavlje na Nebu, slavlje veliko. Primili su navećeg posle Svetog Save, Apostola Srpskog, najvećeg Ispovednika, najvećeg Evanđelistu. Sve što je slavno u rodu Srpskome on je imao. I mi danas slaveći, njega slavimo večne istine koje je on propovedao.

Mi današnji Srbi, imamo najvećeg bogataša posle Svetog Save u rodu Srpskome. To je Sveti Vladika Nikolaj,najveći duhovni bogataš. Šta je to što on nama daje kao blagoslov? Šta? Besmrtnost Hristovu! Daje nam Večni Život. Svaka njegova rec, braćo, jeste malo Evanđelje. Ne preuveličavam stvari. Sve što je rekao – Blagovest je za čoveka, Evanđelje za srpskoga čoveka. Sve što je napisao – Evanđelje, Blaga vest, do Blage vesti, za svakoga od nas. Da, peti Evanđelista, najveći Evanđelista posle Svetoga Save roda Srpskog, najveći bogataš. A gle, kako smo mi današnji Srbi osiromašili, kakvi smo prosjaci, kakvi ubožjaci, kojima ne treba Gospod Hristos, ne treba onda ni Sveti Sava, ne treba onda ni Vladika Nikolaj. Koliko ima tih slepih Srba? Da ih ne osudimo, da se pomolimo za njih Gospodu da progledaju, da ih Sveti Vladika Nikolaj s Neba prosvetli i osvetli, da ugledaju istinitost; da se Srbi spasu od najstrašnijeg greha, da se spasu sve greha.

Ali braco, eto nam novog Apostola, eto nam novog Evanđeliste, eto nam novog Proroka – Svetog Vladike Nikolaja. On, istinski vladar srpskih duša, zajedno sa Svetim Savom. Najveći je vladar Sveti Sava, a njemu s desne strane Vladika Nikolaj. I ti , ako si pravi Srbin, ako si progledao, ti ćeš ići za ovim vođama, i idući za njima stići češ u Carstvo Nebesko, Carstvo Nebesko, jer oni hrane besmrtnom nebekom hranom svakog Srbina pravoslavnog. Njima Gospod daje tu besmrtnu hranu u Crkvi Pravoslavnoj, a oni je daju svakome od nas. Tako ćemo mi Srbi, kad smo gladni i žedni duhovne hrane i duhovnog pića, dobiti šta nam treba od naših svetih dobrih pastira, pastira poput Gospoda Hrista, Svetog Save i Svetog Vladike Nikolaja.

Iz besede, Prpodobnog Justina Ćeliskog!