Savet poklonicima Groba Hristovog

0
829
Hram Vaskrsenja, Kuvuklija, Grob Hristov
1. Ko više zna, tome se manje prašta. Vi poklonici saznali ste volju Božju i osetili ljubav Božju više od drugih ljudi. Zato se morate truditi više od drugih, da živite po zakonu Hristovom, koji i jeste volja Božja.
2. Uznosite molitve Svevišnjem i u hramu i u domu i u srcu svome. Razgovor s Bogom najsalđi je razgovor. Molitvom se hrani duša. Ne ostavljajte duše svoje gladne.
3. Uz molitve činite milostinju gde god vam se prilika ukaže. Ukrašujte dane svaki nekom milostinjom. Ako vam se nekoga dana ne ukaže prilika da učinite materijalnu milostinju, vi u srcu praštajte uvrede. I to je milostinja, i to velika. Setite se kako je Gospod, s krsta na Golgoti, na kojoj se mi svi pričestimo , na Veliki Petak praštao mučiteljima svojim.
4. Uz milostinju držite postove, sve onako kako je crkva pravoslavna uredila i ustanovila. Setite se kako je Majka Božija provodila ceo svoj vek u postu. Setite se, kako je Gospod na Gori Iskušenja postio 40 dana i 40 noći.
5. Pored postova, uznosite Gospoda. Pričajte o Svetoj Zemlji srodnicima svojim, no pri tom ne uznosite sebe no Gospoda, koji vas je udostojio, da posetite zemaljsku domovini Njegovu i koji je dušu vašu dobro nahranio. Radujte se, ako nekoga od svojih privolite, da ide na pokloništvo radi spasenja duše svoje.
6. Ne žalite ni truda ni žrtve, da se u prestonici dođe do jednog pokloničkog doma-doma Groba Božijega. To bi bilo mesto vašeg sastajanja, a stanica za buduće poklonike Svete Zemlje.
7. Proučavajte veru pravoslavnu. Čitajte svete knjige: čitajte živote svetih ljudi i žena. I razmišljajte o životu, o spasenju, o smrti i o Sudu Hristovom. To će biti slatka hrana dušama vašim.
8. Uz proučavanje držite i branite veru pravoslavnu. Setite se, kako šaka Grka u Svetoj Zemlji kroz mnoge vekove brani veru pravoslavnu i njene svetinje. Ne dozvolite da iko od vaših srodnika podništava veru pravoslavnu i da prelazi u drugu veru. Setite se u koliko ste hramova svetih mučenika Hristovih ulazili. Vera ovih mučenika jeste vera predaka vaših, i vera vaša.
9. Braneći veru pravoslavnu, branite neprestano duše svoje od lakomstva i sujeta ovoga sveta. Sve je prolazno kao oblak, i varljivo kao san. Sećajte se Gore Jeleonske i mesta Vaznesenja Hristova. Vazneseni na nebo doći će opet u sili i slavi da sudi svakome po delima njegovim.“