PRUNA RAKIJE I VINA, SRBIJA, ZA PONOS SRBIJE

0
940

dIASPORA mEDIA gROUP VAM PREDSTAVLJa PRUNA RAKIJE I VINA, SRBIJA, ZA PONOS SRBIJE

Destilerija i vinarija Pruna nalazi se u selu Vuković, koje je smešteno u jednom od najživopisnijih predela Srbije, između Golupca i Kučeva. Za magiju koja leži u našim bocama, možemo zahvaliti moćnom plavom Dunavu, koji u neposrednoj blizini protiče Đerdapskom klisurom na svom putu ka Crnom moru, i sa sobom nosi tajnu koja ovom podneblju daje savršene vinogradarske osobine.

Selo Vuković i čitav braničevski kraj su poznati od davnina po kvalitetnoj rakiji i vinu koje su sa umećem i veštinom pravili tamošnji stanovnici, generacijama unazad. Uspevši da zadrže svoje vinograde i voćnjake i posle perioda industralizacije očuvali su tradiciju bez koje danas ne bismo bili gde jesmo.

Slobodan Ilić, vlasnik vinarije i destilerije Pruna, uprkos uspešnoj poslovnoj karijeri u inostranstvu, nikad nije prestao da oseća bliskost sa zemljom istočne Srbije koja rađa najbolje plodove voća i vinove loze. Stoga je 2011. godine odlučio da udahne novi život porodičnoj tradiciji i da primeni sve što je učio od detinjstva od oca i dede uz savremenu tehnologiju koja nam je danas dostupna i prenese u vina i rakije autentične mirise i ukuse istočne Srbije.

 

ISTORIJA

Davne 1934. godine, deda Bogica je u Vukoviću i široj okolini bio poznat po svom kazanu za pečenje rakije iz kog je izlazila čuvena deda Bogicina rakija. Zahvaljujući svom poznavanju tehnologije proizvodnje rakije, deda Bogica je širom istočne Srbije stizao sa svojim kazanom natovarenim na konjsku zapregu i uslužno pekao rakiju. To je bio glavni izvor prihoda za porodicu Ilić. Pritom je nalazio vremena i da se posveti svojim vinogradima i voćnjacima iz kojih je dobijao zlatne plodove voća i grožđe za pravljenje rakije i vina za porodične potrebe.

Po završetku Drugog svetskog rata, obnova zemlje je postala prioritet. Nažalost, to nije uključivalo i obnovu vinograda. Sa razvojem industrije, počelo je i postepeno preseljenje seoskog stanovništva u gradove gde su dobijali posao u fabrikama i industrijskim pogonima. U tom periodu, proizvodnja vina se odvija u velikim vinarijama koje osniva Vlada Narodne Republike Srbije. Što se tiče individualnih proizvođača, dolazi do nacionalizacije i konfiskacije. Zemlja je oduzimana i manastirima. Individualni proizvođači su bili u izuzetno teškoj situaciji zbog nemogućnosti plasmana i direktne prodaje vina. Slobin otac se od ranog detinjstva igrao u dvorištu u blizini kazana i slušao pouke starijih kako se pravi dobra rakija. Stoga je bilo prirodno da će on nastaviti porodičnu tradiciju i posvetiti se pečenju rakije i pravljenju vina..

1970. godine donet je Zakon kojim je vinogradarima bilo potpuno zabranjeno da proizvode vino. Na taj način, vinogradari su mogli samo prodavati svoje grožđe velikim industrijskim vinarijama ili ilegalno prodavati vino komšijama i rodbini i trošiti ga za kućne potrebe. Ovakvim zakonom, velike vinarije su stekle monopol na tržištu, a same su diktirale otkupnu cenu grožđa i time dovodile vinogradare u težak položaj. To je dovelo do krčenja vinograda i prelaska na rentabilnije poljoprivredne kulture.

Istorija vinarstva i proizvodnje rakije u porodici Ilić nije mogla izbeći sudbinu čitavog vinogorja.

U međuvremenu, Slobin otac odlazi sa porodicom u inostranstvo i tamo započinje novi život u emigraciji. Slobodno vreme je provodio vraćajući se u zavičaj, gde je uspevao da male količine rakije napravi za sebe i svoje prijatelje, svo vreme priželjkujući da se po penzionisanju vrati onom što najviše voli: vinogradima i voćnjacima u Vukoviću.

To je i učinio, ali je njegov san o voćnjacima i vinogradima ostvario Slobodan Ilić, vlasnik vinarije i destilerije Pruna. Uprkos uspešnoj poslovnoj karijeri u inostranstvu, nikad nije prestao da oseća bliskost sa zemljom istočne Srbije koja rađa najbolje plodove voća i vinove loze. Stoga je 2011. godine odlučio da udahne novi život porodičnoj tradiciji i da primeni sve što je učio od detinjstva od oca i dede uz savremenu tehnologiju koja nam je danas dostupna i prenese u vina i rakije autentične mirise i ukuse istočne Srbije. Kao rezultat je danas pred vama čitava paleta Pruna rakija i vina.

https://pruna.rs/