Predsednik Vučić prisustvovao otvaranju Prvog međunarodnog sajma vina Vinska vizija Otvorenog Balkana

0
354

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju Prvog međunarodnog sajma vina Vinska vizija Otvorenog Balkana zajedno sa predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Prilikom otvaranja Sajma, organizovanog pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Severne Makedonije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan, predsednik Vučić je istakao da je ovaj Sajam zajedničko delo, kojim smo pokazali da imamo čime da se ponosimo i da možemo ne samo da budemo deo sveta, već i da u mnogo čemu možemo da se takmičimo i budemo bolji u različitim sferama društvenog života.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
„Danas su Beograd i Balkan svetska prestonica vina. Vino zbližava ljude i ovaj sajam je samo konkretizacija našeg povezivanja u okviru inicijative Otvoreni Balkan“, rekao je predsednik Vučić., dodajući da danas može da se vidi koliko je Otvoreni Balkan važna i otvorena inicijativa u kojoj bi želeo da budu svi oni koji sebi tu mogu da pronađu mesto.
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
Predsednik Vučić j prilikom obilaska Sajma, imao prilike da razgovara sa proizvođačima vina ne samo iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, već i izlagačima iz 22 zemlje, među kojima su izlagači iz Francuske, Crne Gore, Hrvatske, Čilea, Argentine, Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije.
Premijer Albanije Edi Rama poručio je danas na otvaranju Sajma da je regionalna inicijativa Otvoreni Balkan mnogo više od privrede i trgovine, a daleko više od politike.

„Otvoreni Balkan je proizvod mira koji će da bude održiv, projekat jedinstva u miru sa vizijom za budućnost, tako da ovo malo susedstvo u srcu Evrope ne pati više od ostataka iz prošlosti, već da postane mesto budućnosti za naše mlade“, rekao je albanski premijer.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da ovaj Sajam predstavlja novu priliku da se uspostavi nova dinamika u regionalnim ekonomskim odnosima i da se omogući prosperitet kako kompanijama, tako i građanima u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Takođe je dodao da se na Sajmu povezuju privrede regiona, otvaraju nova tržišta, ostvaruju novi plasmani za robu sa ovih prostora, kao i da se širi prostor za razmenu ideja, tehnologija i pristupa radu.

Izvor informacije: https://www.predsednik.rs/