Predsednik Republike Srbije i predsednik Arapske Republike Egipat prisustvovali prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme

0
572

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah al Sisi, prisustvovali su danas prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije iz domaće odbrambene industrije na poligonu kod Doma Garde.

Na prikazu su se mogli videti modernizovani tenk M-84AS2, modernizovana borbena vozila pešadije AB1 i AB2, borbena oklopna vozila “Miloš“ 4X4, Lazar-3 sa DUBS 12,7 i Lazar-3M/30, MRAP 6X6, “Lazanski” sa kupolom 57 mm, besposadna platforma „Miloš“, modularni OGANj, samohodni višecevni lanser raketa “Tamnava”, BOV KIV artiljerijski, raketni sistem “ALAS”, samohodne top haubice 155 mm NORA B52 M15 i M21, PASARS, kao i modernizovani radar “Žirafa”, bespilotna letelica „Pegaz“ i borbeni dron.
Predstavljeni su i borbeno oklopno vozilo “Miloš” 4X4 sa RS NOVA, modernizovani BOV POLO sa raketama 2T5, 2T i 2F, kao i druga sredstva naoružanja i vojne opreme iz razvojnog programa Vojnotehničkog instituta, preduzeća “Jugoimport” SDPR i fabrika grupacije Odbrambene industrije Srbije.

Predsednik Vučić je poručio da će država nastaviti da prodaje naoružanje tamo gde je to moguće, u skladu sa međunarodnim propisima, jer to danas rade sve države sveta i dodao da su svi zainteresovani za oružje iz Srbije.

Na kraju zvanične posete predsednika Egipta, predsednik Vučić poklonio je predsedniku al Sisiju lovački karabin u kalibru 308 WIN gravirani koji proizvodi fabrika namenske industrije „Zastava oružje“.
Beograd,
21. jul 2022. godine