POČINJU GRUPNE ŠETNJE U OKVIRU PROJEKTA „OTVORI PLAVI KRUG“

0
1707

Beograd, 29.06.2021- Nakon više od 20.000 kilometara koje su šetači zabeležili individualno kroz aplikaciju u okviru projekta „Otvori plavi krug“, od 01. jula počinju i grupne šetnje stazama zdravlja u Beogradu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić,profesor dr Nebojša Lalić ,Predsednik udruženje za prevenciju i borbu protiv gojaznosti Mile Grozdanić

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić danas je u Banjičkoj šumi i svečano najavio početak grupnih šetnji čiji je cilj prevencija dijabetesa i gojaznosti u urbanim sredinama.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ,Mile Grozdanić predsednik udruženja za prevenciju i borbu protiv gojaznosti

„Epidemijski uslovi su nam konačno dozvolili da krenemo i sa grupnim šetnjama stazama zdravlja u Banjičkoj i Zvezdarskoj šumi, Košutnjaku, na Adi Ciganliji, Ušću i Kalemegdanu. Šetnje će voditi medicinske sestre koje će edukovati šetače o suzbijanju dijabetesa i gojaznosti, a povremeno će im se priključiti i lekari, psiholozi, nutricionisti, javne ličnosti i mnogi drugi koji će naše sugrađane dodatno upoznati sa blagodetima šetnje i drugih fizičkih aktivnosti, ali i zdrave ishrane“, rekao je gradonačelnik.

POČINJU GRUPNE ŠETNJE U OKVIRU PROJEKTA „OTVORI PLAVI KRUG“

U jednoj šetnji može da učestvuje do 20 šetača koji se budu prijavili putem sajta ili aplikacije „Otvori plavi krug“https://www.otvoriplavikrug.rs/

https://play.google.com/store/apps/details?id=rs.heliant.mobile.opk

„Zadovoljstvo nam je da vidimo kako projekat, koji smo poklonili Gradu Beogradu, kontinuirano raste. Zainteresovanost šetača je sve veća i zbog donacija koje realizujemo kao nagradu za pređene kilometre.

Ambasadorka Danske u Beogradu Suzan Šajn, generalni direktor kompanije Novo Nordisk Srbija Aleksandar Popović.,Mile Grozdanić www.udruženje.rs

Sve šetnje biće organizovane u skladu sa epidemijskim preporukama Instituta Batut“, najavio je generalni direktor kompanije Novo Nordisk Srbija Aleksandar Popović.

POČINJU GRUPNE ŠETNJE U OKVIRU PROJEKTA „OTVORI PLAVI KRUG“

U sustini projekat je nastao u cilju prevencije i suzbijanja dijabetesa, ali je realno da ga prosirimo na gojaznost jer je to najveci uzrok dijabetesa na koji je moguce uticati. Zato se projekat i zove “Otvori plavi krug”.

POČINJU GRUPNE ŠETNJE U OKVIRU PROJEKTA „OTVORI PLAVI KRUG“

Epidemijski uslovi konačno dozvoljavaju da se krene sa grupnim šetnjama, čij je cilj prevencija dijabetesa i gojaznosti u urbanim sredinama, a sve u okviru projekta „Otvori plavi krug“. Nakon više od 20.000 kilometara koje su šetaci zabeležili individualno, kroz aplikaciju u okviru projekta „Otvori plavi krug“, od 1. jula počinju i grupne šetnje stazama zdravlja u Beogradu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić danas je u Banjičkoj šumi i svečano najavio početak grupnih šetnji. „Epidemijski uslovi nam dozvoljavaju da krenemo i sa grupnim šetnjama u Banjičkoj i Zvezdarskoj šumi, Košutnjaku, Adi Ciganliji, Ušću i Kalemegdanu. Šetnje će voditi medicinske sestre koje će edukovati šetače o suzbijanju dijabetesa i gojaznosti, a povremeno će im se priključiti i lekari, psiholozi, nutricionisti, javne ličnosti“, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić

Ambasadorka Danske u Beogradu Suzan Šajn je ocenila projekat kao fantastičan i čestitala Gradu Beogradu što se pridružio globalnoj inicijativi „Gradovi menjaju dijabetes“.

„Cilj je da se pomaže ljudima koji su oboleli od dijabetesa, ali je na prvom mestu da se spreči oboljevanje“, kazala je ambasadorka Danske u Beogradu Suzan Šajn.

Ambasadorka Danske u Beogradu Suzan Šajn

Profesor dr Nebojša Lalić  je ukazao na značaj fizičke aktivnosti koja olakšava delovanje insulina i delimično otklanja poremećaje koji se javljaju usled dijabetesa.

„Ovo je velika međunarodna akcija iako je svega desetak zemalja uložilo napor da reorganizuje život u gradovima, gde je učestalost dijabetesa znatno veća. Treba promeniti način života i omogućiti građanima da dođu do prostora gde se mogu baviti fizičkim aktivnostima. Beograd i Srbija su na sebe preuzeli tu odgovornost, tako da je ovo kruna napora koji traje nekoliko godina“, naveo je Profesor dr Nebojša Lalić.

Profesor dr Nebojša Lalić

Stručna javnost podržava ovakve akcije, poručio je ovom prilikom Profesor dr Nebojša Lalić

Generalni direktor kompanije Novo Nordisk Srbija Aleksandar Popović.

Generalni direktor kompanije Novo Nordisk Srbija Aleksandar Popović. precizirao da su donacije sastavni deo projekta.

– Prva donacija realizovana je pre nekoliko meseci kada su preuređene staze u Zvezdarskoj i ovoj šumi. Daljom aktivacijom pomagaćemo da se urede staze, a važno je podsetiti da se i na ovaj način građani proaktivno bore protiv dijabetesa i gojaznosti. Danas obeležavamo takođe važan korak u ovom projektu, a to je početak grupnih šetnji tokom kojih građani mogu da porazgovaraju sa medicinskim osobljem i edukuju se o prevencijama – istakao je Generalni direktor kompanije Novo Nordisk Srbija Aleksandar Popović.

Promociji grupnih šetnji prisustvovali su i ambasadorka Danske u Beogradu Suzan Šajn, profesor dr Nebojša Lalić ispred Medicinskog fakulteta u Beogradu, kao i predstavnici udruženja obolelih od dijabetesa i udruženja za prevenciju i borbu protiv gojaznosti, koji su partneri na projektu „Otvori plavi krug“.https://www.otvoriplavikrug.rs/