Peti Evanđelista Srpskoga roda

0
39

Šta sveća da kaŽe o Suncu? Kako će svećice da hvale Sunce? Oprostite, ali svi današnji Srbi – sitne smo male svećice, a Sunce, zaplovilo po srpskom nebu, drugo Sunce je Sveti Vladika Nikolaj

Mi današnji Srbi, imamo najvećeg bogataša posle Svetog Save u rodu Srpskome. To je Sveti Vladika Nikolaj,najveći duhovni bogataš. Šta je to što on nama daje kao blagoslov? Šta? Besmrtnost Hristovu! Daje nam Večni Život. Svaka njegova rec, braćo, jeste malo Evanđelje. Ne preuveličavam stvari. Sve što je rekao – Blagovest je za čoveka, Evanđelje za srpskoga čoveka. Sve što je napisao – Evanđelje, Blaga vest, do Blage vesti, za svakoga od nas. Da, peti Evanđelista, najveći Evanđelista posle Svetoga Save roda Srpskog, najveći bogataš. A gle, kako smo mi današnji Srbi osiromašili, kakvi smo prosjaci, kakvi ubožjaci, kojima ne treba Gospod Hristos, ne treba onda ni Sveti Sava, ne treba onda ni Vladika Nikolaj. Koliko ima tih slepih Srba? Da ih ne osudimo, da se pomolimo za njih Gospodu da progledaju, da ih Sveti Vladika Nikolaj s Neba prosvetli i osvetli, da ugledaju istinitost; da se Srbi spasu od najstrašnijeg greha, da se spasu sve greha.

Ali braco, eto nam novog Apostola, eto nam novog Evanđeliste, eto nam novog Proroka – Svetog Vladike Nikolaja. On, istinski vladar srpskih duša, zajedno sa Svetim Savom. Najveći je vladar Sveti Sava, a njemu s desne strane Vladika Nikolaj. I ti , ako si pravi Srbin, ako si progledao, ti ćeš ići za ovim vođama, i idući za njima stići češ u Carstvo Nebesko, Carstvo Nebesko, jer oni hrane besmrtnom nebekom hranom svakog Srbina pravoslavnog. Njima Gospod daje tu besmrtnu hranu u Crkvi Pravoslavnoj, a oni je daju svakome od nas. Tako ćemo mi Srbi, kad smo gladni i žedni duhovne hrane i duhovnog pića, dobiti šta nam treba od naših svetih dobrih pastira, pastira poput Gospoda Hrista, Svetog Save i Svetog Vladike Nikolaja.

Iz besede na parastosu Episkopu Nikolaju 1965, Prpodobni Justin Ćeliski

Jovan Petrović

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Molimo Vas unesite Vaše ime