Pet zlatnih medalja za „PODRUME VUKOJE 1982

0
21778
Vinarija vukoje

PET ZLATNIH MEDALJA ZA „PODRUME VUKOJE 1982“

NA AMERIČKOM VINSKOM OCENJIVANJU

 

„Podrumi Vukoje 1982“ su osvojili pet zlatnih medalja za svoja vina na prvom ovogodišnjem velikom vinskom takmičenju „America Wine Awards 2021“ održanom u Sjedinjenim Američkim Državama čime su dobili i direktnu preporuku za najprestižnije hotele i restorane u Sjedinjenim Američkim Državama koji imaju Michelin zvjezdice.

Zlatne medalje dodjeljene su za:

 • Tribunia Chardonnay & Malvasia dubrovačka, berba 2019.;
 • Zlatna Selekcija white, berba 2016.;
 • Carsko vino – Grand Cru, berba 2016.;
 • Primavera red cuvee, berba 2019. i
 • Vranac Rezerva, berba 2015..
 • Vinarija Vukoje
  Vinarija Vukoje
  Vinarija Vukoje
  Vinarija Vukoje

  Vinarija vukoje

America Wine Awards“ je prestižno takmičenje koje organizuje „Američki vinski list“ (America Wines Paper), specijalizovani magazin za profesionalne vinske kupce, uvoznike i distributere, a članovi žirija su vinski eksperti, somelijeri i predstavnici kompanija specijalizovanih za vina.

Ovo je jedan od najvećih uspeha vina sa Balkana na jednom vinskom takmičenju održanom na severno-američkom kontinetu, a časopis „Američki vinski list“ ima misiju da vina koja se uvoze na tržište Sjedinjenih Američkih Država približi kanalima prodaje odnosno vrhunskim hotelima, restoranima i kafeima  (HoReCa sektoru), drink store-ovima i vinotekama. 

„Podrumi Vukoje 1982“ su prisutni već gotovo deceniju na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, a njihova vina se mogu naći u četiri američke savezne države (Illinois, Washington DC, New York i Pennsylvania). 

Rezultati ovog ocenjivanja su objavljeni u „Američkom vinskom listu“ (America Wines Paper) i proslijeđeni su na adrese više od 1500 raznih medija te hiljadama distributera vina širom severnoameričkog kontinenta što će, nesumnjivo, dovesti do popularizacije vina iz čitavog regiona.

Ovo je još jedna u nizu potvrda da „Podrumi Vukoje 1982“ nije samo proizvođač vrhunskih vina nego i jedan od najvećih ambasadora našeg regiona u svetu koji je i u vremenu pandemije uspeo ne samo da promoviše kvalitet vina iz regiona već i da eksportuje više puta na tržište Sjedinjenih Američkih Država i  Azije. 

“Podrumi Vukoje 1982” se, već četvrtu deceniju, bave ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim barrique bačvama u podrumima koji se nalaze osam metara ispod površine zemlje. Dobitnici su preko pet stotina nagrada koje se tiču kvaliteta vina i vinskog turizma koje su potvrda vrhunskog kvaliteta proizvoda i dokaz da sve predhodne, koje je ova vinarija dobila i proteklom periodu u regionu i svijetu, kao i veliki podsticaj da se radi na unapređenju starih i proizvodnji novih proizvoda. 

„Podrumi Vukoje 1982“ posjeduju sopstvene vinograde na dva lokaliteta ukupne površine 30 ha na kojima su zasađene autohtone i internacionalne sorte vinove loze. Carski vinogradi nalaze se na lokalitetu Ušće, 10 km od Trebinja, na ušću reka Trebišnjice i Sušice. Te vinograde je krajem XIX vijeka Austrougarska monarhija proglasila najpogodnijim za žilavku, pa je tu podigla čuvene Carske vinograde, sa kojih je ekskluzivno vino otpremano na bečki dvor. Vinogradi u Zasad polju podignuti su uz korito reke Trebišnjice na najboljem lokalitetu koji se nalazi na ulazu u Trebinje gdje su zasađene sorte: vranac, žilavka, cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, syrah, muskat, merlot, tamnjanika i malvasia dubrovačka. Na istom lokalitetu je 2018. godine izgrađena destilerija Podruma Vukoje, uz korito rijeke Trebišnjice, a služi za proizvodnju novih sortnih rakija ali i likera od aromatičnih hercegovačkih trava uz pomoć nemačke tehnologije, koja je priznata kao najbolja za obradu destilata. Takođe posjeduju i zasade od 1000 stabala maslina na ovom lokalitetu od kojih se proizvodi ekstra devičansko ulje vrhunskog kvaliteta.