Penzioneri iz Austrije moći će da se leče u Banji Koviljači o trošku svog osiguranja

0
1402

Sporazum Srbije i Austrije o korišćenju Banje Koviljače za državljane Austrije

Beograd, 21.05.2021.g.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa Oliverom Hilerom, atašeom ambasade Austrije za socijalna pitanja, Zoranom Panovićem, direktorom Zavoda za socijalno osiguranje Srbije i Aleksandrom Jokićem, direktorom Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača.

Tema razgovora bila je realizacija Ugovora po kojem će penzioneri iz Austrije moći da koriste kapacitete Specijalne bonice Banje Koviljače za oporavak i rehabilitaciju, o trošku svog osiguranja.

Ugovor će biti potpisan u Beogradu, 22. juna 2021.g. na tri godine, a važiće od momenta kada u Banju Koviljaču dođu prvi pacijenti iz Austrije.

  • Banja Koviljaca

Republika Srbija je jedina država van EU koja će potpisati ovakav ugovor sa Austrijom, koja ovakav vid saradnje ima još jedino sa Nemačkom, u kojoj dva rehabilitaciona centra pružaju usluge austrijskim penzionerima. Priprema za realizaciju ovog projekta i potpisivanje ugovora trajala je nekoliko prethodnih godina, podrazumevala je obilazak rehabilitacionih centara i analizu ispunjenja najviših kriterijuma i standarda u ovoj oblasti, koje je zadovoljila SB za rehabilitaciju Banja Koviljača.

Dobrodošli u prirodno lečilište koje ima tradiciju dužu od 160 godina (1858). Dobrodošli u oazu mira i tišine. Za svoje zdravlje izaberite najbolje. Imamo dugu tradiciju, zgrade u kojima radimo napravljene su za članove kraljevske dinastije Karađorđević. Prvi smo u bivšoj SFRJ organizovali rad odeljenja za rehabilitaciju dece (1989). Među prvima smo otvorili savremeni Velnes centar “Kovilje” (2007.) Prvi smo akteditovani rehabilitacioni centar u Srbiji. Radimo po međunarodnim standardima (ISO, OHSAS, EUROSPA, HCCP). U vreme pandemije Kovid infekcije dali smo svoj skromni doprinos i bili deo ponosnog tima Vlade Srbije u borbi za očuvanje života našeg naroda. U svim vremenima na visini zadatka.

Dobrodošli u ustanovu čiji je moto:
SNAGA VODOPADA JE U MNOŠTVU KAPLJICA KOJE RADE ZAJEDNO!
Dođite i uverite se!

Aleksandar Jokić, fizijatar-balneoklimatologV.D. generalnog direktora