Pad Carigrada

0
56

Na današnji dan, 29. maja 1453. godine, prije 568 godina, Sultan Mehmed Fatih II je osvojio Konstantinopolis – Istanbul, a imao je samo 21 godinu.

Poslednja vizantijska carica i supruga hristoljubivog cara Manojla II Paleologa zvala se Jelena Dragaš (1372 – 1450) – srpska princeza i praunuka svetog kralja Stefana Dečanskog. Jelena je bila kći srpskog oblasnog gospodara jugoistočnog dela nekada moćnog Dušanovog carstva, Konstantina Dragaša Dejanovića, a među žiteljima Carigrada uživala je izuzetno poštovanje, nazivana “svetom gospođom” i “najsvetijom među caricama”. Nakon smrti njenog muža Jelena se zamonašila pod imenom Ipomonija, a njen mlađi sin Konstantin Dragaš nasledio je romejski tron zadržavši i majčino prezime.
Nalik spartanskom kralju Leonidi, poslednji romejski car se svesno žrtvovao. Svedočanstva preživelih u bici su identična. Konstantin Dragaš je 29. maja 1453. na mestu gde su janičari provalili kapiju i ušli u Carigrad skinuo purpurni ogrtač i ostale carske oznake i sa svog belog konja smelo izdao poslednju naredbu za juriš, poginuvši kao običan vojnik.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Molimo Vas unesite Vaše ime