Otvoren Međunarodni privredni sajam „Expo-Russia Serbia 2022“

0
238
Izvor: FoNet/Marko Dragoslavić

Šesti Međunarodni privredni sajam „Expo-Russia Serbia 2022“, koji je najveća izložba rusko-srpske ekonomske saradnje, otvoren je u Beogradu.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko preneo je poruku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da rusko-srpsko prijateljstvo povezuju dugogodišnje spone, kao i uvažavanje interesa obe strane.

„Strateško partnerstvo naših zemalja zasniva se na iskrenom političkom dijalogu na višem nivou“, rekao je Bocan-Harčenko.

Istako je da taj sajam, čije je održavanje postalo tradicionalno, doprinosi kontaktima i promociji zajedničkih, perspektivnih projekata.

Predsednica stranke „Zavetnici“ Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da uprkos sankcijama i neprilikama u svetu, srpsko-ruski odnosi traju i da će trajati.

„Inflacija je u gotovo svim državama dostigla dvocifren rezultat. Više od 59 odsto stanovništva u svim državama zahteva da se ukinu sankcije Ruskoj Federaciji. Zapadni ekonomski i politički analitičari tvrde da zapadnu Evropu čeka teška zima, ali mi danas, sa ovog mesta, možemo da pošaljemo poruku da će, dok srpsko-rusko prijateljstvo čuvamo, srpskom i ruskom narodu biti toplo“, rekla je Đurđević Stamenkovski, koja je predsednica Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da su svi strani investitori jednaki sa domaćim, kao i da je RS sigurno mesto za investiranje sa izuzetnim prirodnim resursima i kvalifikovanom radnom snagom. Šesti međuanrodni privredni sajam „Expo-Russia Serbia 2022“ i Šesti beogradski poslovni forum trajaće do 9. septembra u Kongresnom centru „Metropol Palace“.

Na sajmu učestvuju srpska i ruska velika, srednja i mala preduzeća, a predstavljene su i izložbene postavke regiona Rusije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja jugoistočne Evrope.

Tematske sekcije koje obuhvata sajam su: energija i tehnologije za uštedu energije, rudarstvo, mašinogradnja i metalurgija, vazdušni i železnički saobraćaj, gradjevinarstvo, industrija nafte i gasa. U okviru izložbi prethodnih pet godina, potpisano je više od 300 međunarodnih ugovora, a cilj manifestacije je proširenje trgovinsko-ekonomskih odnosa izmedju Rusije i Srbije na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Rusije, kao i intenziviranje trgovinskih aranžmana sa susednim zemljama.

Autor:Beta

Izvor: FoNet/Marko Dragoslavić