Najpoznatije grobnice

0
291

Najpoznatije grobnice su prave atrakcije koje posećuju turisti iz svih krajeva.

Bez obzira što se organizovanje sahrane tokom istorije menjalo, jedno je ostalo isto – veliko poštovanje preminulih. Gotovo je nemoguće ne pronaći u svakom narodu i svakoj kulturi dokaze o veličanstvenim pogrebima kojima se odavalo poslednje poštovanje dragoj osobi. Ipak, sahrane poznatih, posebno iz kraljevskih porodica, privlače pažnju celog sveta. Ništa manje impresivne nisu ni njihove grobnice, koje predstavljaju prava zdanja od kojih zastaje dah.

Najbolji primer za to jesu čuvene piramide. Izgrađene po savršenim matematičkim proračunima ove neverovatne građevine i danas su tema istraživanja. Njihovi dostojni konkurenti jesu mauzoleji. Iako su razvijeni u 4. veku pre Nove, većina je izrađena u poslednjem milenijumu tako da postoje tačni zapisi o načinu gradnje. Ipak, svojom lepotom opravdano nose epitet umetničkog dela u arhitekturi.

Koje su najpoznatije grobnice, pored čuvenih piramida, Taj Mahala i mauzoleja prvog kineskog cara, otkriva vam pogrebno preduzeće Drnda Internacional.

Grobnica Kira Velikog

Kir Veliki je bio osnivač i vladar ogromnog Persijskog carstva u 6. veku pre Nove ere. Prema Herodotu, poginuo je u bici protiv Skita u leto 530. pre Nove ere, a sahranjen je u gradu Pasargadu. Iako je ovaj grad u ruševinama, grobnica je skoro neoštećena, što je dokaz napredne gradnje tako da je više od 2.500 godina otporna na prirodne nepogode, ali i ljudska razaranja.

Grobnicu je otkrio u 19. veku James Justinian Morier, opisavši je kao „zgradu izuzetnog oblika koja leži na četvrtastoj osnovi velikih blokova, koji se piramidalno uzdižu u 7 slojeva. Na svakom delu samog spomenika isklesani su natpisi koji svedoče o poštovanju posetilaca, ali nema tragova bilo kog od likova stare Persije“.

Grobnica je izgrađena od žućkasto-belog krečnjaka, dok je temelj kamena platforma koji čini pravougaoni kvadrat dužine 13,35 metara i širine 12,30 metara.

Prema predanju grobnicu je posetio Aleksandar Veliki krajem 4. veka pre Nove ere. Unutar nje je pronašao zlatni krevet, sto sa posudama za piće, zlatni kovčeg, ukrase okićene dragim kamenjem i natpis: „Prolazniče, ja sam Kir, koji je Persijancima dao carstvo i bio kralj Azije“. Nažalost, do današnjih dana nije otkriven nijedan trag takvog natpisa.

Najpoznatije grobnice u Rimu

Čuveni rimski car Hadrijan bio je jedan u nizu „petorice dobrih careva“. Umro je u 62. godini u svojoj vili u blizini Napulja. Još za vreme svog života car je naručio gradnju mauzoleja za sebe i svoju porodicu. Međutim, 138. godine, kada je on umro grobnica nije bila završena pa je prvo sahranjen u Pocuoliju, na imanju koje je nekada pripadalo Ciceronu. Tek naredne godine njegov pepeo je, zajedno sa ostacima supruge Sabine i prvog usvojenog sina, prebačen u mauzolej.

Grobnica je danas poznata kao Tvrđava Sant’Angelo. Dobila je ime u 6. veku kada se Grguru Velikom, u periodu kuge, ukazao anđeo kako uvlači mač u korice, što je bio simbol da se kraj pošasti bliži. Na vrhu tvrđave se nalazi spomenik anđela.

Grobnica ima cilindrični oblik i smeštena je na desnoj obali reke Tibar. Sa centrom grada povezuje je Pons Aelius, danas Anđeoski most (Ponte Sant’ Angelo), poznat po baroknim statuama anđela koji drže uvis instrumente Hristovih stradanja.

Grobnica je u 8. veku postala papska tvrđava. U doba renesanse korišćena je kao zatvor, a zatim kao vojna zgrada. 1933. godine pretvorena je u muzej.

Tvrđava Sant’Angelo je nekada bila najviša zgrada u Rimu, a danas se i dalje uzdiže iznad grada sa prelepim pogledom, te ne čudi što spada ne samo u jednu od glavnih atrakcija Rima, već i u najpoznatije grobnice na svetu.

Napoleonova grobnica

Napoleonov grob je među prvim na listi kada se pominju najpoznatije grobnice. Čuveni francuski vojskovođa i vladar umro je 1821. u izgnanstvu na britanskom ostrvu Sveta Jelena. Njegova smrt, baš kao i privatni život, obavijena je velom tajne. Prema navodima Napolen je umro od raka želuca. Mada pojedini istoričari ističu da je postepeno trovan arsenikom.

Prva Napoleonova sahrana je bila veoma skromna. Pokopan je na imanju Longwood House, u svojoj rezidenciji na ostrvu. Godine 1840. vladar je dobio grobnicu kakva mu dolikuje. I sama ceremonija sahrane bila je veličanstvena, sa brojnim posetiocima, uključujući i kralja Filipa.

Napolen danas počiva u Domu invalida. Grobnicu je projektovao najpoznatiji arhitekta tog vremena Ludovik Viskonti. Sastoji se od 5 delova. Prvi je, zapravo, sanduk od hrasta u kome se nalazi telo. On je smešten u kovčeg od ebonovine, koji je pak stavljen u olovni. Sledi kovčeg od mahoganija i na kraju gvozdeni.

Ukoliko je vašu porodicu zadesio gubitak drage osobe pogrebno preduzeće Drnda Internacional vam može pomoći u organizovanju kompletne sahrane. Naše pogrebne usluge obuhvataju i prevoz umrlih iz inostranstva najsavremenijim vozilima.