Najava GUARNERI festa u Kur salonu SB Banje Koviljače

0
1044

Prvi međunarodni festival gudača

Guarneri fest

Prvi međunarodni festival gudača održaće se u periodu od 16. – 20. maja 2022. godine, u predivnom kraju Kraljevske Banje Koviljače. Najbolje mlade muzičare, na gala večeri, pratiće Kamerni gudački orkestar. Pobednici festivala biće novčano nagrađeni, a Laureat takmičenja će kao trajan poklon dobiti majstorski instrument od Guarneri festa i nagradno putovanje. Najbolji profesori učesnika i umetnički saradnici Guarneri festa biće adekvatno nagrađeni.

MEĐUNARODNI FESTIVAL GUDAČA

Guarneri fest

PRVI MEĐUNARODNI FESTIVAL GUDAČA

16. – 20. MAJ 2022

BANJA KOVILJAČA

Sreća prati hrabre i posvećene!

Ostalo je još malo vremena da se naši snovi pretvore u javu i ogromna uložena energija dobije odgovor i satisfakciju. Posle punih dvadeset pet godina pedagoškog rada, bezbroj odsviranih etida i koncerata, rođen je Guarneri fest.

Guarneri fest grade iskusni i puni entuzijazma ljudi koji vredno rade na ostvarivanju boljih promena u svetu mladih gudača. Naš tim je sačinjem od profesionalnih muzičara, iskusnih i svetski priznatih pedagoga. Cilj nam je postavljanje stabilnih temelja međunarodnom takmičenju violine, viole, violončela i kontrabasa Balkanskih zemalja. Ostvareno znanje i stečeno iskustvo želimo da pretvorimo u zajedničku dobrobit i uživanje. Posvećeni smo i zahvalni našim učiteljima, mladom poretku i njegovom uspehu. Naš rad želimo da pretvorimo u tradiciju koja poštuje i nagrađuje rad ne samo učenika nego i njihovih profesora.

Čvrsto stojimo na zemlji sa realnim i dostižnim očekivanjima i ciljevima. Takmičićemo se u predivnom kraju Vuka Stefanovića Karadžića i Kraljevske Banje Koviljače. Muzicirati u čuvenoj balskoj dvorani „Kur-salon“. Družiti u netaknutoj prirodi reke Drine i planine Gučevo.

 

U toku četiri takmičarska dana, od 16. do 20. maja 2022. godine, mlade gudače ocenjivaće sedmočlani, međunarodni žiri, sastavljen od eminentnih profesora i umetnika iz Belorusije, Rumunije, Južne Koreje, Ukrajine, Severne Makedonije i Srbije. Supervizor festivala biće profesor Vladimir Marković, umetnički direktor Guarneri festa.

Najbolje mlade muzičare, na gala večeri, pratiće Kamerni gudački orkestar i sa njima izvesti pobedničke takmičarske kompozicije. Mnogima od njih biće to prvo izvođenje sa profesionalnim orkestrom, a za neke, početak umetničke karijere.

Uz pomoć naših sponzora i donatora, kao i Grada Loznice, obezbedili smo vredne i atraktivne nagrade.

Nagrade za najbolje takmičare:

Učesnici i njihovi nastavnici bice adekvatno nagradjeni. Laureat iz kategorije studenata muzickih akademija dobija na koriscenje instrument graditelja Svetozara Bogdanoskog, Severna Makedonija, na period od godinu dana. Apsolutni laureat takmičenja na poklon dobija u vlasništvo majstorski instrument.

Pobednicima Guarneri festa organizovaćemo nastupe i koncerte u zemljama regiona.

Učešće na Guarneri festu biće prilika za najbolje mlade gudače da pronađu mecene, a Guarneri fond da pomogne njihovo dalje usavršavanje.

Vredno vežbajte, vidimo se u maju 2022. na Guarneri festu!

tručna predavanja u okviru festivala

Predavanje o pogledu eminentnih profesora na pedagogiju i različite škole gudačkih instrumenata

Predavači:

  • Akademik prof. dr. Xaviereff Yevgeny – čelo – Belorusija, Bosna i Hercegovina
  • prof. dr. Elena-VioricaMihăieş – violina – Rumunija
  • prof. Marina Čado – violina – Severna Makedonija
  • prof. mr. Panta Veličković – viola – Srbija
  • prof. mr. Ljubinko Lazić – kontrabas – Srbija

Predavanje o graditeljstvu gudačkih instrumenata

Predavači:

  • Svetozar Bogdanoski – Veles, Severna Makedonija
  • Mladen Sofrenić – Doboj, Bosna i Hercegovina
  • Panta Veličković – Kraljevo, Srbija

Domaćini festivala

Balska dvorana „Kur-salon“, Banja Koviljača

Jedinstveno arhitektonsko zdanje, „Kur-salon“ u Banji Koviljači, sagrađen je u periodu vladavine Kralja Aleksandra I Karađorđevića, početkom tridesetih godina XX veka. Njegova lepota, gracioznost i funkcionalnost, daleko su čuvene i prepoznatljive.

Danas njime upravlja i čuva ga Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača, na čijem je čelu primarijus dr Aleksandar Jokić. Ova elitna medicinska ustanova za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju dece i odraslih je najčuvenija medicinska ustanova u Srbiji i regionu. Godišnje kroz nju prođe više od 22 000 pacijenata.

Pored lečenja, Ustanova brine i o drugim segmentima svoje ponude. U njoj se održava nadaleko poznata likovna kolonija kao i festival dokumentarnog filma, posvećen čuvenom režiseru Saši Petroviću.

Predstojeći Guarneri fest će upotpuniti kulturni sadržaj Banje Koviljače i ponovo uvesti klasičnu muziku u balsku dvoranu „Kur-salona“.

https://www.kursalon.rs/

Oficijelni orkestar festivala

KAMERNI ORKESTAR 13 GUDAČA

Orkestar na otvaranju festivala

MOSTARSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

Maestro: Igor Tatarević (biografija/biography)

https://guarnerifest.rs/