Ministarka Matić pozdravila Deklaraciju o strateškom partnerstvu između Srbije i Egipta

0
234

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić, izjavila je da Zajednička deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat, koju su danas svečano potpisali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik AR Egipat Abdul Fatah al Sisi, otvara novo poglavlje u jačanju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje.

Ministarka Matić je na otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Egipat u Palati Srbija u Beogradu, izrazila očekivanje da je uspostavljanje strateškog partnerstva značajan korak napred u razgovorima o slobodnoj trgovini između dve zemlje, kojom bi ekonomska saradnja bila fleksibilnija, dinamičnija i znatno perspektivnija.

„Uprkos aktuelnoj teškoj situaciji i poremećajima u svetskoj trgovini kao posledice ratnih sukoba, Srbija i Egipat već sada imaju uspešnu saradnju. Samo tokom prvih pet meseci ove godine, naša trgovinska razmena dostigla je 53,6 miliona dolara, što ukazuje da smo na dobrom putu da dostignemo i premašimo rezultate iz 2020“, navela je Matić.

Uoči foruma koji je organizovan u okviru zvanične trodnevne posete egipatskog predsednika Srbiji, ministarka Matić se sastala sa ministarkom trgovine i industrije AR Egipat Nevein Esameldin Hasan Gamea.

„S obzirom na realne potrebe stanovništava dve države, na rastuće tendencije približavanja naših poslovnih zajednica, potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu, kao i niza memoranduma o saradnji u različitim oblastima, pružaju snažan zamah za značajno proširenje trgovinske i ukupne ekonomske saradnje, koja će doneti brojne pogodnosti ne samo našoj zemlji, već i celom Zapadnom Balkanu“, zaključila je Matić.

Ministarka trgovine i industrije AR Egipat Nevein Esameldin Hasan Gamea izjavila je da je Egipat spreman da sa Srbijom radi na proširenju bilateralnih trgovinskih i investicionih projekata.

„Pozivam poslovnu zajednicu Srbije da dođe u Egipat i iskoristi mogućnosti koje pružamo u svim oblastima i sektorima. Dobrodošli ste da koristite našu zemlju kao bazu i kapiju ka drugim afričkim i arapskim zemljama kroz naše sporazume o slobodnoj trgovini sa tim državama“, poručila je ministarka Gamea.

Izvor:https://mtt.gov.rs/