Manastir Svetog Save Osvećenog

0
359
Manastir Svetog Save Osvećenog
Manastir Sveogo Save Osvećenog ( Mar Saba) je jedan od najznačajnihih mnastira judejske pustinje, a ujedno i Jerusalimske Patrijašije. Manastir se nalazi između Vitlejema i Mrtvog Mora, podignut je na strmoj zapadnoj strani potoka Kedrona.
U mestu Mutalaska u oblasti Kapadokiskoj postalo je znamenito po velikom svetitelju crkve pravoslavne, u tom mestu se rodio Sveti Sava Osvećeni od oca Jovana i majke Sofije. U svojoj osmoj godini napušta dom roditeljski i zamonašue se u obližnjoj obitelji zvanoj Flafijanova. Sa svojih 18 godina dolazi u Svetu Zemlju i postaje poslušnik Svetoga Jeftimija Velikog. Prozorljivi Jeftimije reče za Svetog Savu Osvećenog, da će biti slavan monah i nastavnik monasima i da će će osnovati lavru veću od svih lavri tokg vremena. Poznato je da su se Svetom Savi Javljali anđeli, tako 478 godine po otkrovenju anđela dolazi na mesto danasnje lavre i počinje da organizuje monaški žovot.  Pošto prva crkva koju sazida, a nazva je Teoktisa ( od Boga sačinjena) koja je bila posvećena Svetom Nikoli, nije bila dovoljna za brastvo, Sveti Sava Osvećeni podiže veliku crkvu posvećenu Presvetoj Bogorodici.Drugi anđeo je otkrio Svetom Savi Osvećenom vreme upokojenja Antime Zatvornika i monaha Jakova, jedan anđeo je pratio Svetitelja na njegovom putu , prilikom posete caru Anastasiju 502 kada je sam car video anđela. Svetom Savi Osvećenom se tokom gradnje manastira javila Presveta Bogorodica i obećala mu da će svi monasi koji na ovom teškom mestu ispune monaškipodvig zadobiti carstvo nebesko i da će lavra postojati do drugog dolaska Gospoda Isusa Hrista. Život Svetoga Save Osvećenog je bio askecki. Mnoge napasti pretrpi Sveti Sava Osvećeni, jedne od bliskih ljudi, druge od jeretika, treće od demona ali on u Božiju pomoć sve pobeđivaše. Bliske ljude blagošću, jeretike nepokolebljivim ispovedanjem vere, a demone kesnim znakom i prizivanjem svevišnjeg Gospoda Boga u pomoć. Upokojio se u svojo 94 godini života, 532 godine.
Grob Svetog Save Osvećenog
—-Nastanak izvora pitke vode u lavri
U pećini nad kojom je podignuta lavra nalazi se izvor pitke vode. Ovu vodu je darivao sam Gospod Isus Hristos, pošto se Sveti Sava Osvećeni molio Gospodnu, a bilo mu žao monaha koji su išli daleko na sever kako bi zahvatili vodu. A molio se na sledeći način; Hriste Bože naš, čija je promisao puna skrivenih premudrosti, po svojoj dobroti i milosti sažali se na nas i podari nam vodu u blizini da se okrepimo. Nedugo zatim, Sveti Sava Osvećeni je začuo šumove iz pravca presušenog korita. Pogledao je u tom pravcu i pod svetlošću meseca video velikog magarca kako kopitama kopa zemlju i iskopa veliku rupu u koju saže glavu i poče piti vodu. Iako je taj kraj bezvodan, do dana današnjeg lavra ima vodu. Danas kad dolaze poklonici u lavru mogu se u gostoprimnici poslužiti sa vodom sa izvora a imogu poneti kući vodu koja se dobija po blagoslou monaha.
Nastaviće se….