KRALjICA KONTINENTALNOG TURIZMA U SRBIJI

0
919

Svečanom sednicom u hotelu Zepter, obeležen je Dan opstine. Rukovodstvo opštine i ministar Momirovic saglasni su da je Vrnjačka Banja doživela procvat, najavili nove investicije i istakli veliki značaj Moravskog koridora za privredni razvoj Vrnjačke Banje  i regiona.

 

Dragi građani i građanke Vrnjačke Banje, čestitamo vam praznik! Poslednjih godina svedoci smo ubrzanog razvoja turizma i ekonomskog rasta vaše opštine i želimo vam uspeh na putu daljeg unapređenja lokalne samouprave!

Predsednik opštine Đurović Boban

Velikom profesionalcu, koji je na čelu Vrnjačke Banje, sve čestitke na dosadašnjem radu sa željom da opština Vrnjačka Banja bude lider banjskog i zdravstvenog turizma jugoistočne Evrope i šire. Čestitke upućuje veliki srpski vitez od Mačve gospodin Zoran Ostojić

Opština za ponos Srbije

Čestitkama se pridružuje i diaspora group i diaspora media group sa saradnicima i ujedno poziva ljude širom sveta i cele dijaspore da ulože svoj kapital  u prelepu Vrnjačku Banju gde će sjajan predsednik opštine, Boban Đurović, sa svojim saradnicima pružiti kompletnu podršku.

Vrnjačka Banja je privredni, politički i kulturni centar opštine sa ukupno 14 naselja na prostoru od oko 240km2. Na području opštine živi oko 30.155 stanovnika, a sama Banja ima oko 15.000 stanovnika. Vrnjačka Banja se nalazi u centralnom delu Republike Srbije, na 43° 23′ severne geografske širine i 20° 54′ istočne geografske dužine, oko 200 km južno od Beograda. Banjsko naselje je delom na blagim, obroncima planine Goč prema Zapadnoj Moravi i delom u pitomim dolinama Vrnjačke reke i Lipovačke reke.
Zavisno od položaja pojedinih delova naselja nadmorska visina se kreće od 220 do preko 300 metara. Sa juga, istoka i zapada Banja je zaklonjena planinom Goč i njenim ograncima, dok je sa severa zaštićena vencem Gledićkih planina i nije izložena jakim vetrovima. Uže planinsko područije Vrnjačke Banje, sa planinom Goč, deo je ogromnog šumsko-planinskog kompleksa Kopaonika, koje predstavlja zaleđe Vrnjačke Banje i prostire se prema jugu. Pored Goča (1.147m) i Kopaonika (2.017m), tu su još i Željin (1.785m), Jastrebac (1.492m) i Stolovi (1.375m). To ogromno šumsko prostransvo od stotine hiljada hektara dočarava šumsko-planinski ambijent Vrnjačke Banje. Čitavo šire planinsko turističko područje Banje izbrazdano je zelenim kotlinama kroz koje protiče niz brzih planinskih potoka i rečica na svom putu prema Zapadnoj Moravi. Svi ovi potoci i rečice obiluju planinskom pastrmkom. Veće reke, pored Zapadne Morave, su još Ibar na zapadu i Rasina na istoku regiona.

https://www.vrnjackabanja.gov.rs/

Vrnjačka Banja je privredni, politički i kulturni centar opštine sa ukupno 14 naselja na prostoru od oko 240km2. Na području opštine živi oko 30.155 stanovnika, a sama Banja ima oko 15.000 stanovnika. Vrnjačka Banja se nalazi u centralnom delu Republike Srbije, na 43° 23′ severne geografske širine i 20° 54′ istočne geografske dužine, oko 200 km južno od Beograda.