Konturisanje Tela

0
227

Pacijenti koji su podvrgnuti barijatrijskoj operaciji često otkriju da imaju  „izduvanu” kožu na mnogim delovima tela, uključujući lice, ruke, dojke, stomak i butine posebno kod onih koji su izgubili više od 100 kilograma.

Uticaj barijatrijske hirurgije

Budući da je preterana telesna težina, a to su često  desetine, pa i stotine kilograma viška, dovodi do maksimalnog istegnuća kože pacijenta, ista  gubi svoju elastičnost, tj. sposobnost povratka u pređašnje stanje.

Dodatni centimetri, a ponekad i delovi metra izlišne kože mogu visiti sa nadlaktica, grudi, stomaka, butina i zadnjice. Ovi prevoji kože mogu se trljati jedni o druge, stvarajući područja iritacije i poteškoće u higijeni. Oni takođe mogu otežavati normalno kretanje, sedenje, ležanje ili vežbanje.

Baros, prevedeno sa grčkog jezika znači težina. Barijatrijskim se opisuje medicinski tretman značajno povećane telesne težine, to jest gojaznosti. Barijatrijska hirurgija se koristi samo kada su druge metode mršavljenja isprobane i nisu dale rezultat. Iako se skraćivanje ili prekrajanje želuca može činiti na prvi pogled ekstremnim zahvatom, sada znamo da gojaznost u velikoj meri povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i moždanog udara, tako da operacija stomaka ne pomaže ljudima samo da izgledaju i osećaju se bolje – već je to potencijalno spašavanje.

Barijatrijska operacija, koja za cilj ima ograničavanje količine hrane u želucu, može imati nekoliko neželjenih efekata. Jedna je opuštena, viseća koža po celom telu, tako da novooslabili pacijent se suočava sa slojevima ekstra viseće kože, uključujući veliku pregaču kože koja visi sa stomaka i koja može prekriti pubis, prepone, pa čak i dobar deo butina.

Među područjima koja su najviše pogođena spadaju:

a) Nadlaktice mogu ulegnuti i izgledati opušteno

b) Dojke se mogu spljoštiti i obesiti sa bradavicama usmerenim na dole

c) Pregibanje kože trbuha može se proširiti preko bokova pa čak do donjeg dela leđa

d) Zadnjica, prepone i butine mogu se opustiti i prouzrokovati viseće “džepove”kože

 

Plastična hirurgija – konturisanje tela

Konturisanje tela nakon masivnog gubitka telesne težine predstavlja skup uzastopnih (konsekventnih) procedura koje izvode plastični hirurzi kako bi eliminisali i / ili smanjili višak kože i potkožnih mekih tkiva, posledice barijatrijske hirurgije. Time se postiže  poboljšavanje oblika i zategnutosti kožnog pokrova tela što rezultira zaglađenim konturama tela i normalnim izgledom.

Post-barijatrijsko konturisanje tela može se obaviti u jednoj sesiji ali se najčešće ipak izvodi u fazama, i to u uslovima opšte anestezije. Ako pacijent ima istoriju  pušenja, duboke venske tromboze ili poremećaja zgrušavanja krvi, visok BMI (Body Mass Index) ili druge faktore rizika,  dodatne mere predostrožnosti se preduzimaju u smislu posebne preoperativne pripreme pacijenata, koje su svakako multidisciplinarne.

Primeri uobičajenih postupaka post-barijatrijskog konturisanja tela:

Podizanje ruku – Brahioplastika

Suvišna koža na rukama barijatričnih pacijenata gotovo se uvek pojavljuje na donjoj strani nadlaktice i ponekad se naziva „krila slepog miša“. Hirurzi prave rezove od pazuha do lakta kako bi uklonili viseću kožu i stvorili ugodniju konturu. Shodno tome, hirurzi otvaraju ruku na donjoj strani tako da se dobijeni ožiljak prilično dobro sakrije. Postupak brahioplastike može koristiti liposukciju pre isecanja planiranih sektora kože, koji u zavisnosti od pacijenta, može biti težine i do pola kilograma po ruci ili više.

Podizanje grudi – Mastopeksija

Obrezujući višak tkiva dojke, hirurg može „podići“ dojke  koje su obično spuštene do samog pupka u uspravnom položaju tela. Postupak takođe često zahteva implantat kako bi nadoknadio izgubljeno masno tkivo u dojci. Ožiljci na ženskim pacijentima su skoro uvek skriveni unutar područja koje pokriva grudnjak.

Podizanje stomaka – Abdominoplastika

Izlišna koža koja visi nad stidnim predelom često je deformišuća karakteristika koja najviše brine i uznemirava post-barijatrijske pacijente. Prevoj kože na stomaku zadržava vlagu i uzrokuje osip usled trljanja i trenja kože, što obično dovodi do otežane, odnosno loše higijene. Iako je hirurški postupak za njegovo uklanjanje poznat kao „panikulektomija” često ima više posla za pacijente koji pate od velikih količina viseće kože. Da bi obezbedili poboljšane konture u struku, na leđima i bokovima, hirurzi ponekad izvode „360º abdominoplastiku“ (takođe poznatu kao torzoplastika ili cirkumferentna abdominoplastika). Rezovi se nalaze iznad pupka pacijenta i ispod nivoa donjeg pojasa, celim obimom tela. Hirurg u navedenoj operaciji koristi postupak liposukcije najviše na stomaku i bokovima, dok najviše smanjuje višak kože sa leđa i bokova pacijenta. Rezovi abdominoplastike i cirkumferentne lipektomije su postavljeni tako da se nastali ožiljak skriva u većini unutar donjeg rublja i kupaćih kostima.

Podizanje „donjeg dela tela“ – Lower Body Lift

Postupkom se  smanjuje višak kože na zadnjici i butinama. Za podizanje unutrašnjeg dela butine, hirurg pravi rez visoko na unutrašnjoj strani butina, počevši od prepona i nastavljajući sve do kolena. Nakupine masnog tkiva se mogu ukloniti liposukcijom, da bi zatim hirurg uklonio višak kože i prekrojio preostalu kožu pre zatvaranja  reza, ostavljajući pacijenta sa zategnutijim i atraktivnijim butinama. Spoljna butina i zadnjica mogu se podići rezom preko kukova „od kuka do kuka“,  preko leđa i iznad zadnjice.

Zaključak

Barijatrijska hirurgija obično postiže kontinuirano smanjenje indeksa telesne mase (BMI). Međutim, posledica toga, preostala opuštena koža, služi kao „podsetnik“ na prethodnu gojaznost pacijenta. Postbarijatrijsko konturisanje tela ima za cilj da to ispravi i vrati osećaj normalnosti. Preoblikovanjem tela u njegove idealne razmere, u potpunosti se ostvaruje uspeh operacije mršavljenja.

                                            Goran Lazović

                                               specijalista plastične hirurgije