Ishrana U Peri I Menopauzi

0
732

Ishrana u peri i menopauzi zahtevaće od vas da učinite određene promene. Kao što se i vaše telo menja, mora se promeniti i način ishrane.

Menopauza predstavlja prirodnu promenu u životu svake žene. Period koji dolazi pre menopauze naziva se perimenopauza. Ovaj period može potrajati i nekoliko godina. Žena i zvanično ’’ulazi’’ u menopauzu kada prođe više od 12 meseci od poslednje menstruacije.

Kako menopauza može imati nelagodne simptome, vaša ishrana trebalo bi da bude raznovrsnija. Plan ishrane namenjen ženama u peri i menopauzi služi za ublažavanje simptoma koji prate ovaj period. Ishrana u peri i menopauzi trebalo bi da olakša ženama čitav proces kroz koji prolaze.

Kako menopauza može uticati na vaše zdravlje?

Kao što većina žena i zna, menopauza može drastično uticati na celokupno zdravlje i organizam osobe.

U toku menopauze, količina proizvedenog hormona estrogena počinje da opada. Ovo kao posledicu ima ometanje normalnog cikličnog obrasca estrogena i progesterona.

Smanjena količina hormona estrogena može imati negativan uticaj na metabolizam žene. Ovo potencijalno može dovesti do nagomilavanja kilograma i prekomerne gojaznosti.

Promene usled smanjene proizvodnje estrogena mogu dovesti do povišenih nivoa holesterola u telu. Takođe, menja se i način na koji vaše telo vari ugljene hidrate.

Osim problema sa gojaznošću, mnoge žene susrešće se sa valunzima i problemima sa spavanjem (insomnijom). Isto tako, hormonske promene koje se dešavaju u peri i menopauzi mogu dovesti do problema sa kostima. Naime, smanjuje se gustina kostiju, što može dovesti do toga da one postaju sklone lomljenju.

Pravila ishrana može eliminisati simptome koje osećate

Razna istraživanja pokazala su da hrana koju konzumirate u toku menopauze može pomoći pri ublažavanju gore navedenih simptoma.

Kao što smo već naglasili, gustina kostiju se smanjuje u toku menopauze. Kao posledica toga, koste su krhkije i sklonije lomljenju. Iz tog razloga, mlečni proizvodi su veoma važni u ishrani žena u menopauzi.

Mlečni proizvodi, kao što su mleko, jogurt i sir sadrže kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum i vitamine D i K. Svi ovi vitamini i minerali igraju značajnu ulogu u održavanju normalne funkcije kostiju.

Jedno istraživanje koje je uključivalo 750 žena u menopauzi pokazalo je da su žene koje su konzumirale mlečne proizvode i proteine životinjskog porekla imale daleko veću gustinu kostiju od onih koje to nisu činile.

Mlečni proizvodi takođe mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta sna, zahvaljujući određenoj aminokiselini koja se nalazi u mleku i siru.

Zdrave masti su takođe od velike važnosti za ishranu u peri i menopauzi. Suplementi sa omega 3 masnim kiselinama pokazali su svoj potencijal u ublažavanju simptoma kao što su valunzi i noćno preznojavanje.

Žitarice punog zrna bogate nutrijentima, vlaknima i B vitaminima takođe se moraju naći na vašem svakodnevnom jelovniku. Kinoa, integralni pirinač, ječam i hleb od integralnog brašna mogu biti vaši najbolji saveznici u borbi sa menopauzom.

Voće i povrće se takođe ne smeju izostaviti kada je ishrana u peri i menopauzi u pitanju. Jačanje imuniteta je veoma važno u ovom periodu života jedne žene. Voće i povrće su prepuni vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa. Konzumirajte ih na svakodnevnom nivou.

Plan ishrane u menopauzi uz Centar za gojaznost Struktura

Ukoliko prolazite kroz period menopauze, Centar za gojaznost Struktura vam može pomoći u ublažavanju nelagodnih simptoma.

Pravilna, zdrava ishrana uticaće na simptome koje osećate, ali i na nivo energije koji ćete imati, kao i na celokupno zdravlje.

Zdrave navike u ishrani važno je razvijati na vreme. Stoga, ona je važna u svakom periodu života, a ne samo u toku menopauze. Na ovaj način, razvijanjem svesti o zdravoj ishrani bogatoj nutrijentima neophodnim za funkcionisanje ljudskog organizma, menja se i način razmišljanja o hrani. Na hranu se gleda kao na sredstvo koje će vam omogućiti dugovečnost i bolje zdravlje.

Na kraju treba da znate da menopauza nije početak kraja nečijeg života, nego novi period koji može biti ispunjen životnim radostima. U ovom periodu nije primarno dodati godine životu, nego dati kvaliitet godinama koje živimo.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja i nedoumice obratite se Centru za gojaznost Struktura. U svakom trenutku možete nas kontaktirati i zakazati prvi pregled.

Resavska 64

11000 Beograd, Srbija

info@struktura.rs

Treba Vam informacija? Pošaljite nam email!

+381 11 4238623
Želite odmah da zakažete konsultaciju? Pozovite nas!
+381 69 616 163
Ne ustručavajte se, tu smo da Vam pomognemo