Investicioni dijamanti sve više privlače pažnju investitora

0
505
investicioni dijamanti

Investicioni dijamanti privlače sve veću pažnju ljudi i ulagača širom planete.

Zbog jedinstvenih karakteristika i retkosti, dijamanti su oduvek bili dobra i pametna investicija. Ulaganje u dijamante smatra se jednom od najboljih investicionih odluka koju možete doneti i u 2023. godini.

U narednim redovima otkrivamo zbog čega su investicioni dijamanti poželjni u svakom, dobro diversifikovanom ulagačkom portfoliju.

Šta su investicioni dijamanti?

Vrednost dijamanata raste iz godine u godinu, ali samo dijamanti izuzetnog kvaliteta poseduju veću vrednost.

Kako bi se smatrali investicionim, dijamanti moraju ispuniti određene kriterijume.

Pre svega, radi se o dijamantima čija težina iznosi 1 karat ili više. Kada govorimo o obliku, najčešće je u pitanju okrugli dijamant brilijant reza.

Stručnjaci smatraju da čistoća dijamanta mora biti od IF (internal flawless) do VS2 (sa veoma malim stepenom nečistoće). Boja dijamanta mora biti od D do F.

Investicioni dijamanti dolaze sa vrlo dobrim ili odličnim proporcijama i simetrijom.

Ova vrsta dijamanata, koja predstavlja fenomenalnu investiciju u finansijski sigurnu budućnost, mora posedovati sertifikat koji garantuje i potvrđuje njihov kvalitet – GIA, HRD ili IGI. Sertifikat izdaje nezavisna, zvanično priznata gemološka laboratorija.

investicioni dijamanti srbija

Kako investirati u dijamante?

Pre nego što se odlučite za kupovinu ovog dragog kamena, naučite osnove dijamantskog jezika. Počnite sa 4C dijamanata – cut, clarity, color i carat.

Kada to učinite, odredite budžet koji ste spremni da izdvojite. Bilo da se radi o okruglom, brilijantom rezu ili drugom obliku i težini dijamanta, vodite se sopstvenim budžetom.

Osim toga, vodite računa o diversifikaciji. Ukoliko vaš budžet omogućava ovako nešto, ne kupujte dva ili tri dijamanta iste vrste, oblika, boje ili težine. Odlučite se za različite dijamante koji će vam pomoći pri diversifikovanju portfolija. Naravno, prednost se uvek daje retkim i vrlo poželjnim dijamantima, kao što su okrugli dijamanti brilijantnog reza.

Investicioni dijamanti obavezno dolaze sa sertifikatom. Ne kupujte dijamante koji ne poseduju sertifikat kvaliteta izdat od strane određene gemološke laboratorije. U kvalitet dijamanta možete biti potpuno sigurni samo kada dolazi sa ovim sertifikatom. Preporučuje se da dijamant koji kupujete poseduje GIA sertifikat, laboratorije koja je najpoznatija u svetu i koja se vodi veoma strogim kriterijumima i standardima.

Investicioni dijamanti su sigurno utočište

Poput plemenitih metala, investicioni dijamanti predstavljaju sigurnu luku i utočište investitorima širom sveta.

Njihova retkost daje im veoma visoku vrednost. Poređenja radi, dijamant od 1 karata može imati istu vrednost kao zlatna poluga veće gramaže. Kao što je slučaj sa zlatom, vrednost dijamanata raste prirodno, u zavisnosti od icrpljivanja resursa.

Dijamanti su trajni i nepromenljivi. Shodno tome, ne zahtevaju posebne mere predostrožnosti, a uglavnom se čuvaju u sefu. Idealan su izbor za sve osobe koje žele opipljivu, sigurnu i dugotrajnu investiciju. Kako se obično čuvaju kod kuće, lako su dostupni, te svojoj investiciji možete imati pristup u svakom momentu.

Investicioni dijamanti koriste se za izradu vereničkog prstenja

verenicki prsten sa dijamantom

Osim za investiciju, dijamanti predstavljaju idealan izbor za vereničko prstenje i dijamantski nakit.

Verenički prsten sa dijamantom je simbol privrženosti, večne ljubavi i zajedničkog života. Za izradu vereničkog prstenja koriste se i investicioni dijamanti. Dakle, osim zaklinjanja na ljubav koja traje čitavog života, poklanja se i finansijska sigurnost i komfornija budućnost.

Razlog za to je što su investicioni dijamanti najvredniji od svih drugih, zahvaljujući fascinantnim karakteristikama i njihovoj retkosti.

Jedno je sigurno – dijamanti nisu slučajno odabrani i vekovima korišćeni za izradu vereničkog prstenja. Oni predstavljaju najcenjeniji i najizdržljiviji dragi kamen, koji je ujedno i simbol luksuza i dobrostanja, ali i ljubavi koja će odoleti svim izazovima.

Vrhunsko vereničko prstenje sa dijamantima renomiranih proizvođača možete pronaći u širokom asortimanu Maestro Jewelers.