Dobrodošli u Valjevo

0
716

Sjajan nastup turističke organizacije Valjevo na 44 “Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu” od 23.02. do 26.02. u hali 4 Beogradskog sajma.

VALJEVO DANAS

Valjevo je danas moderan grad, ali i grad bogate istorije, tradicije i kulture. O tome svedoči i očuvano gradsko jezgro sa administrativnim zgradama, javnim ustanovama i spomenicima kulture, zgradom Narodnog muzeja i Valjevske gimnazije, galerijama, Grand hotelom, pešačkim zonama i starim trgovačkim ulicama, malim trgovima i parkovima, brojnim spomenicima, uređenim kejom Kolubare. U centru grada, na desnoj obali Kolubare, nalazi se Tešnjar – autentična srpska čaršija iz perioda turske vladavine. Poreklom je iz 17. veka, ali je očuvan izgled s kraja 19. veka. U Tešnjaru su snimljeni mnogi domaći filmovi i serije.

Valjevo i okolina imaju značajne turističke potencijale, najpre kada je u pitanju planinski, banjski, rekreativni, verski ili avanturistički turizam. Istakli bi planinu Maljen sa čuvenom visoravni Divčibare, koja  je najpopularnija. To je prva planina na koju se nailazi idući iz Beograda ili iz pravca Vojvodine. Leti je pogodna za odmor i rekreativni turizam usled povoljne vazdušne klime, a zimi za sportove i boravak na snegu. Ceo venac valjevskih planina privlači ljubitelje vožnje terenskim vozilima, bicikliste, obožavaoce kanjoninga i speleologije, dok je reka Gradac jedna od najomiljenijih za ljubitelje sportskog ribolova (fly fishing) u ovom delu Evrope.

Kao značajana turistička destinacija u etno-istorijskom smislu izdvaja se selo Brankovina, dok manastiri Lelić, Ćelije, Jovanja i Pustinja privlače veliku pažnju vernika i hodočasnika.

Valjevo se urbanističko-arhitektonskim rešenjima još iz sredine 19.veka, počelo razvijati i graditi sa ulicama koje se seku pod pravim uglom i karakterističnim modernim građevinama tog vremena. Pored toga je jedan od retkih gradova koje se može pohvaliti kao grad sa dve čaršije, jednom modernom i drugom koja datira još iz vremena turske vladavine.

Dan Grada je 20. mart, datum kada je Valjevo u Prvom srpskom ustanku 1804. godine oslobođeno od Turaka i kada počinje razvoj modernog grada sa evropskim obeležjima. Kao svoj duhovni praznik Grad Valjevo slavi Duhovski Ponedeljak.

ŠTA VIDETI U VALJEVU

Valjevo je moderan grad, ali i grad bogate istorije, tradicije i kulture. O tome svedoci i ocuvano gradsko jezgro sa administrativnim zgradama, javnim ustanovama i spomenicima kulture, zgradom Narodnog muzeja i Valjevske gimnazije, galerijama, Grand hotelom, pešackim zonama i starim trgovackim ulicama, malim trgovima i parkovima, brojnim spomenicima, uredenim kejom Kolubare.

Valjevo i okolina imaju znacajne turisticke potencijale, najpre kada je u pitanju planinski, banjski, rekreativni, verski ili avanturisticki turizam. Istakli bi planinu Maljen sa cuvenom visoravni Divcibare, koja  je najpopularnija. Ceo venac valjevskih planina privlaci ljubitelje vožnje terenskim vozilima, biciklste, obožavaoce kanjoninga i speleologije, dok je reka Gradac jedna od najomiljenijih za ljubitelje sportskog ribolova (fly fishing) u ovom delu Evrope.

TO VALJEVO

Valjevo
Prote Mateje 1

Email: Tovaljevo@mts.rs
Telefon: +381 14 221 138

https://tov.rs/

Produkcija video – tv reportaže:  https://www.diasporamediagroup.rs ,https://citymarketingservice.rs/    www diasporagroup.org , Srbija, region, svet

Mile Grozdanić, email: cms.beograd@gmail.com, tel. 063/230 222

Miša Ćirić, email: upakovananostalgija@yahoo.com, tel. 061/655 72 08

44. međunarodni sajam turizma i horeca opreme na Beogradskom sajmu, 23.02.2023.g. Beograd, Srbija