Dobro došli u kraljevski grad.

0
329

Ovde su se gosti uvek dočekivali čistog srca i raširenih ruku. Ovde se gostima uvek davala najbolja jabuka i najudobnija stolica.

Kraljevo je grad koji prepoznaju po širokom gradskom trgu, ulicama koje se seku pod pravim uglom, ibarskom keju, Žiči, Studenici, Magliču ali najveća vrednost ovog grada su Kraljevčani i njihov vedar duh.

Kraljevo je grad domaćin, grad u koji ne možete doći jednom, jer ćete mu se uvek vraćati.

Turistička organizacija Kraljeva ( TOK ) je javna ustanova grada Kraljeva osnovana sa zadatkom da prezentuje, razvija i promoviše turističke vrednosti ovog grada.

Grad otvorenog srca prepoznatljiv je po ulicama koje se seku pod pravim uglom i po prelepom gradskom trgu na kome dominira „Milutin“ – spomenik srpskim ratnicima.

Kraljevo je grad bogate istorije i kulture, na čijoj teritoriji je pre 8 vekova nastala moderna srpska država i zato su nezaobilazne turističke destinacije prilikom obilaska grada i okoline srednjovekovni manastiri Žiča i Studenica, srednjovekovna tvrđava Maglič i arhitektonski biser uklesan u steni – Gornja isposnica Svetog Save.

Svakako da bi turisti kojima je istorija na prvom mestu trebalo da posete i gradski Muzej, koji se nalazi na trgu Svetog Save na kome su i crkva Svete trojice, istorijski arhiv i Gospodar Vasin Konak u kome je smešten Pravoslavni duhovni centar Vladika Nikolaj Velimirović. U Kraljevu vredi videti i novi velelepni hram Svetog Save pored koga je smeštena Žička eparhija.

Nezaobilazna tacka za posete bi trebalo da bude i Spomen park, mesto na kome su Nemci u 2. Svetskom ratu 14.oktobra 1941. godine streljali nekoliko hiljada Kraljevčana.

Sam grad je zanimljivo arhitektonski rešen i predstavlja pravu pešačku oazu jer su i centralni gradski trg i ulice koje polaze iz njega zatvorene za saobraćaj. U pečackoj zoni nalazi se veliki broj kafića, barova, poslasticarnica i picerija, ali i prodavnica u kojima se prodaju najprestižnije svetske robne marke. Za duge šetnje idealno je i uređeno šetaliste kraj reke Ibar na kojoj se nalazi nekoliko splavova kafića gde mozete popiti kafu ili piće i odmarati u lepotama prirode na samo par stotina metara od centralne gradske vreve.

Dobro došli u Kraljevo.

Kontakt informacije:

Turistička organizacija Kraljevo

36000 Kraljevo, Trg srpskih ratnika 25

Tel: +381 36 316 000, 316 001

E mail: turistickakraljevo@gmail.com

E mail: jutok@tron.rs

https://www.kraljevoturizam.rs/index.html

Produkcija video – tv reportaže:  https://www.diasporamediagroup.rs ,https://citymarketingservice.rs/    www diasporagroup.org , Srbija, region, svet

Mile Grozdanić, email: cms.beograd@gmail.com, tel. 063/230 222

Miša Ćirić, email: upakovananostalgija@yahoo.com, tel. 061/655 72 08

44. međunarodni sajam turizma i horeca opreme na Beogradskom sajmu, 23.02.2023.g. Beograd, Srbija