DMG NEWS u poseti SB Banja Koviljača: Kur-salon ponovo sija

0
2345

Kur-salon nekada

„Kur-salon“ u Banji Koviljači je izgrađen 1932. godine pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra I Karađorđevića Ujedinitelja. Projektovali su ga arhitekte Dragoslav Đorđević i ruski bračni par Nikola i Olga Krasnov, dok je za enterijer bio zadužen Milan Minić, arhitekta i slikar. Sve do Drugog svetskog rata bio je omiljeno mesto boravka kraljevske porodice Karađorđević, zbog čega je Koviljača i dobila epitet „kraljevska banja“. Građen je po uzoru na bečki „Kur-salon“, ali je za razliku od njega, gde je u početku bilo dozvoljeno samo lečenje (na francuskom „kura-lečenje”) i pijenje lekovite vode, „Kur- salon“ u Banji Koviljači bio je od svog otvaranja predodređen za zabavu.

Poput sudbine većine objekata u banjskom parku, nizale su se godine nebrige i ozbiljnog ugrožavanja „Kur-salona“,  koji je pretio urušavanjem. Da se to ne sme dogoditi bilo je jasno svima, ne samo zbog duga prethodnim generacijama, već i budućnosti novih. Specijalna bolnica za rehabilitaciju je  imala  jasnu viziju i spremnost da svojim angažovanjem i sredstvima  preduzme prve, konkretne mere na zaustavljanju daljeg propadanja objekta, a zatim da uz podršku države, starom dvorcu vrati sjaj.

Članak iz novina o otvaranju Kur-salona davne 1932. godine

Kur-salon danas

Upravni odbor Specijalne bolnice je 2. aprila 2013. usvojio Strateški plan rada, time i predlog ustanove da preduzme neophodne korake koji bi vodili krajnjem osposobljavanju nekoliko banjskih objekata, a među njima i „Kur-salona“. Početkom 2016. godine, od  Republičke direkcije za imovinu, Specijalna bolnica dobija na upravljanje stare objekte u centralnom delu banjskog parka – vile „Bosna“ i „Koviljača“, „Kur-salon“, Upravnu zgradu i Staro blatno kupatilo, i uz pomoć Ministarstva zdravlja i Grada Loznica, najpre počinju sanaciju krova „Kur-salona“. Kompletna rekonstrukcija objekta koju je finansirala Vlada Srbije, završena je u decembru 2018. godine .

Uz zahvalnost svima koji su pružili podršku i verovali u poduhvat obnove staroga banjskog simbola, u godini velikih jubileja Banje Koviljače, čuveni „Kur-salon“ nam u svom novom ruhu i sa novim sjajem poručuje da se tradicija ne sme prepustiti zaboravu i da se mora predano čuvati i negovati.

Novinski članak o otvaranju Kur-salona 2018. godine

Kur salon danas

Kur-salon nudi veliki broj mogućnosti za Vaše proslave, važne datume ili poslovne sastanke i konferencije. Možete pogledati u narednim video reportažama:

Sala “Kralj Aleksandar” Velika dvorana Kur-salona nosi ime zadužbinara ovog dvorca, kralja Aleksandra Karađorđevića, u narodu poznatog kao Ujedinitelj
Saloni
Saloni “Knjeginja Zorka”, “Kraljica Marija”, “Ivo Andrić”, “Njegoš” odaju počast dvojici velikana sa ovih prostora i suprugama naša dva monarha zaslužna za postojanje ovog zdanja
Svečanosti i proslave
Nudimo organizaciju svečanosti – venčanja, proslava, Vaših posebnih dana, u veličanstvenom ambijentu sale “Kralj Aleksandar”
Konferencije i kongresi
Organizujte Vaš profesionalni događaj u našim Salama i salonima
Balovi
Čuveni Svetosavski bal ponovo postaje tradicija u Kur-salonu
Gala večeri
Dočekajte Novu godinu u bajkovitom ambijentu Kur-salona
Boemske večeri
Kur-salon obnavlja i svoju ulogu po kojoj je nadaleko poznat – boemski duh i kafanske večeri u restoranu “Kralj Petar” uz živu svirku i zvuk dobro poznatih melodija
Koncerti I kulturna dešavanja
Koncerti, predstave, muzičke večeri I brojni kulturno-umetnički sadržaji na velikoj pozornici Sale “Kralj Aleksandar” doprinose očuvanju kulturne scene ovoga kraja
Fotografije iz bajke
Nudimo Vam mogućnost foto i video snimanja unutar Kur-salona. Jedinstven ambijent dvorca, njegovih sala, salona, stepeništa i prelepe terase može upotpuniti i ovekovečiti Vaš poseban dan.

Predsednica Vlade o Kur-salonu

Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i uz podršku Predsednika Republike obezbeđena su sredstva za kompletnu obnovu i ovo velelepno zdanje od neprocenjivog kulturnog značaja ponovo je otvoreno 30.12.2018., u godini kada je Specijalna bolnica obeležavala 160 godina organizovanog lečenja i 110 godina od kada je Kralj Petar I Karađorđević sagradio prvu modernu zgradu za banjske terapije.

Dobrodošli u Kur-salon, dođite da osetite duh starih vremena!

Gospodja Maja Marinković u razgovoru sa Mišom Ćirićem

Diaspori media group gospoodja Marija Milenković nam je predstavila i ostale sadržaje

Balska dvorana za ponos Srbije

 

Dobrodošli u jedinstveni dvorac koji je sagrađen daleke 1932. godine za Kralja Aleksandra I Karađorđevića Ujedinitelja. Dobrodošli u zgradu gde su održavani čuveni balovi, gde su snimali Emir Kusturica i Zdravko Šotra, gde su nastupale mnogobrojne zvezde jugoslovenske estrade…U ovom prelepom zdanju smo postajali Titovi pioniri, mnogi su ovde provodili nezaboravne trenutke, upoznali svoje buduće supružnike a nije malo ni onih koji su baš ovde započeli svoj bračni život!

kur salon danas

Sada je ovaj objekat ponovo postao prepoznatljiv simbol banje i ponos svih meštana. Ispunjen je dug prema precima, ostvaren san sugrađana o renoviranju zdanja i ostavljen zalog budućim generacijama koji će imati priliku da dalje razvijaju ovo nadaleko čuveno lečilište i da od toga žive i ostanu da rade u rodnom kraju. Mi ćemo se potruditi da obnovimo kulturni život u kraljevskoj Banji Koviljači. Započeli smo dočekom Nove 2019.godine a potom i Svetosavskim balom, a nastavili sa gostovanjem Beogradske filharmonije, baletskog performansa i koncera „Operski melanž“. Ako se po jutru dan poznaje ovaj objekat će doživeti pravu renesansu. Ovaj objekat to i zaslužuje!

Prim. dr Aleksandar Jokić, mr sci.
V.D. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača

Prim. mr sci. med dr Aleksandar Jokić

Adresa: Park br.4, 15316 Banja Koviljača

+381 64 873 6715

http://www.kursalon.rs