DIASPORA MEDIA GROUP U POSETI TURISTIČKOJO ORGANIZACIJI OPSTINE BOLJEVAC I HOTEL RAMONDA RTANJ, SRBIJA

0
1024

 

DIASPORA MEDIA GROUP PREDSTAVLJA

HOTEL RAMONDA RTANJ I

TURISTIČKU ORGANIZACIJU OPŠTINE BOLJEVAC

U srcu misteriozne planine Rtanj, koja vekovima intrigira, fascinira i isceljuje, nalazi se hotel Ramonda. Kao i autohtoni cvet sa ove planine, čije ime nosi, skladno je uklopljen u prirodni ambijent i inspirisan okruženjem. Kreiran je za one koji od odmora očekuju više. Prirodni materijali, moderan dizajn prostora, panoramski prozori sa otvorenim pogledima, vrhunska personalizovana usluga, sa posebnom pažnjom posvećenom svakom detalju – čine ovaj butik hotel savršenim mestom za uživanje i odmor.

Našim gostima je na raspolaganju 21 smeštajna jedinica, u kojima mogu da uživaju u potpunom komforu i iskoriste sve blagodeti planine Rtanj. Svaka od smeštajnih jedinica sadrži besplatni bezalkoholni mini bar, ketler sa kafom i čajem i nespresso aparat za kafu sa kapsulama u većim smeštajnim jedinicama. Pojedine smeštajne jedinice imaju terasu sa direktnim izlazom na otvoreni bazen. U sklopu svih apartmana nalazi se kuhinja. Gostima je na raspolaganju besplatan Wi-Fi i LAN internet. Parking je besplatan i obezbeđen za 21 parking mesto. U sklopu hotela postoji igraonica za decu i ponuda dečijeg menija.

https://ramondahotel.com/

*Arhitektura je cvet*

„Projekat hotela Ramonda u Srbiji ne imitira prirodu već crpi njenu energiju, a logotip je cvet koji se uvek ponovno rađa“

Ovo je arhitektura koja regeneriše, koja je gostoljubiva, sazdana na mitskom mestu, nazvana, ne slučajno, imenom cveta. Njena lokacija pripada Karpatskom lancu, nalazi se dvestotinjak kilometara jugoistočno od Beograda, na planini Rtanj, 1.565 metara visokoj, poznatoj po preciznoj piramidalnoj geometriji zlatnog preseka, mitskom mestu koje se smatralo prebivalištem drevnih bogova Srbije.
Objekat je smešten u šumi, unutar prirodnog rezervata, na obronku svete planine. Na kilometre okolo nema drugih naselja osim ostataka napuštenog rudnika i rudarskog naselja. Otvoren 2019. godine, Ramonda Mountain Hotel & Spa nudi 21 smeštajnu jedinicu, apartmane ili sobe, zatvoreni bazen, spa centar i spektakularni bio-bazen na otvorenom punjen vodom bogatom mineralima koja potiče iz izvora otkrivenog u 14. veku. Filtrirana samo od biljaka i prirodnih algi, voda se nizom blagih koraka sliva iz regeneracionog u bazen za plivanje. Projekat je vezan za ovo mesto, kako arhitekti Valerija Fa Milić i Vladimir Milić, autori beogradskog studija Unihouse, objašnjavaju: „Umesto da imitiramo oblike okolne prirode, mi smo interpretirali prirodne sile koje su stvorile ovaj ambijent, ovaj reljef, useke i kreste planinskih grebena“.
Reimaginirajući tektonske i klimatske snage koje su transformisale pejzaž, arhitekti su ih transcedentirali i predstavili prostornom artikulacijom i koordinacijom volumena. Stvorili su dijalog između masivnog i krutog prisustva planinskog terena i oslobođene, višestrane strukture krovne površine. Po njihovim rečima: „Projekat je koordiniran kao neka vrsta simfonijske drame, što nas je dovelo do stvaranja formi koje ne imitiraju stenske formacije iz okolne prirode, ali imaju isto tektonsko i genetsko poreklo.“ Sve ostalo potiče od ovakvog identiteta: sadržaji dizajnirani za udobnost i zadovoljstvo gostiju, od privatnih prostora, do restorana i terase, od lounge bara do male biblioteke sa bogatom kolekcijom stripova, od fluidnog menjanja vizura u unutrašnjim i spoljnim prostorima, do taktilnog kvaliteta tradicionalnih materijala, od sveopšteg prisustva vode do prirodnog ambijenta bio-bazena.
Razvijen na površini od 3.800 kvadratnih metara i izgrađen po ceni od 5,5 miliona evra, hotel svoj naziv i logo dobija po endemskoj lokalnoj biljci – Ramonda serbica, poznatoj kao cvet – feniks, koja čak i nakon što je osušena i utisnuta u stranice knjige na više godina, kada se vrati u vodu, nastavlja život. Na potpuno isti način, hotel ima za cilj da revitalizuje gosta i obnovi mu energiju!
Između vode i materije, svetlosti i drveća, za autore je ova arhitektura Lingua Franca između građene i prirodne sredine, između čoveka i njegove prirode.

U projektu je korišteno nekoliko kolekcija keramike Florim: serija La Roche, koja podseća na gust i slojevit kamen, postavljena je u Lounge Baru; za kamin je izabrana Flovtech kolekcija metalnih efekata; kolekcija Maps koja se koristi u kupatilima reinterpretira strogost betona; a osećaj autentičnosti i reference na ručnu obradu materijala obeležava Matieres de Rex, koji je izabran za Wellness centar.

Autor
Virginio Briatore

TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE BOLJEVAC

ISTORIJAT BOLJEVCA

Kada sa auto – puta Beograd – Niš kod Paraćina skrenete prema istoku i pređete Čestobrodicu – kapiju Istočne Srbije, spuštajući se u dolinu Crnog Timoka, ulazite u opštinu Boljevac. Opština se prostire na 827 km2 u 23 naselja. Na ovom prostoru danas živi oko 13.000 stanovnika. U samom Boljevcu oko 3.500 stanovnika. Boljevac je prvi put u turskom popisu iz 1455. godine kao naselje imao 10 kuća. 1834. godine kada se začinje varoš, Boljevac ima 42 kuće i 235 stanovnika. 1841. godine Boljevac je dobio prvu školu, a 1841. godine postaje i sedište opštine. Te godine Boljevac je imao ukupno 339 stanovnika. Od tada se Boljevac još brže razvija.

10. septembra 1875. godine Boljevac je proglašen varošicom. Od tog proglašenja Boljevac se još intenzivnije gradi i razvija. 1891. godine sagrađena je zgrada pošte, u ono vreme jedna od najlepših u Srbiji. 1895. godine sagrađena je i prva bolnica, kapaciteta do 150 postelja. Samo tri godine posle Beograda i Boljevac je dobio 1902. godine telefonsku vezu sa Paraćinom, a godinu dana kasnije i sa Zaječarom. Po uzoru na veće gradove u Srbiji i Boljevac dobija 1922. godine prvi sportski klub ‘’Rtanj’’ koji je okupio ondašnju omladinu sa ciljem da se razvija sport i u Crnoj Reci. 1926. godine otvoren je i prvi hotel, vlasnika Vidojević Save, koji je hotelu dao ime ‘’Jelena’’ po svojoj rano preminuloj majci.

BOLJEVAC DANAS

Opština Boljevac je kraj sa povoljnim poslovnim okruženjem. Ova ekološka opština koja je taj status dobila pre 25 godina, privlači sve veći broj investicija u poslednjih 10 godina. Turizam je u zamahu i sve se više razvija. Broj gostiju je uvećan za 40% od 2009. godine, a od 2016. godine je krenula i kategorizacija privatnog smeštaja.Dve trećine građana opštine Boljevac živi na selu, te se ovoj činjenici poklanja posebna pažnja.  Očuvana priroda, mnoštvo ruda, šuma, pašnjaka, lovišta, čisti izvori i vode, je ono što Boljevac čini drugačijim od ostalih.

PRIRODNA DOBRA

Opštine Boljevac

Najznačajniji prirodni resursi Opštine Boljevac su: zdrava životna sredina, pogodna klima, reljef sa klisurama, kanjonima, pećinama, čistim rekama i mnogobrojnim vrelima.

Prirodna dobra koja se posebno ističu su svakako planina Rtanj i Bogovinska pećina kao značajni turistički resursi opštine Boljevac.

KULTURNO-ISTORIJSKO NASLEĐE

Opštine Boljevac

Kada govorimo o našoj bogatoj kulturološkoj prošlosti, ne smemo zaboraviti i srednjevekovno crkveno graditeljstvo. U vezi sa tim postoji i jedna legenda koja se do današnjeg dana prepričava u Crnoj Reci.

Da li ste znali?

Jedan hajduk kivan na vladiku ode kod njega na ispovest i pita ga šta da učini onaj ko ubije vladiku, da bi mu gresi bili oprošteni. Vladika mu kaže da takav čovek  treba da sazida 9 crkava, da bi se iskupio od grehova. On zakolje vladiku i zakopa ga i sagradi 9 crkava.

PLANINA RTANJ

ENERGIJA NOVOG ISKUSTVA

Rtanj – energija novog iskustvaNekada rudarsko, a danas turističko naselje – Rtanj, stečište je brojnih turista i zaljubljenika u prirodu. Najčešći posetioci su deca predškolskog i školskog uzrasta, sportske ekipe, kao i brojni planinari, izviđači i berači lekovitog bilja.

Rtanj ima dobru perspektivu da postane baza za alpiniste. Zato, ako sebe vidite u tom sportu, posetite nas.

https://www.tooboljevac.rs/