Delegacija penzionog fonda Austrije posetila SB za rehabilitaciju „Banja Koviljača“

0
701
SBpecijalna bolnica za rehabilitaciju Banje Koviljača,Srbija

Tim SB Banja Koviljača

Delegacija u sastavu dr Winfried Pinggera generalni direktor Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije, Oliver Hiller atašea za zdravlje i socijalna pitanja Ambasade Austrije u Srbiji i Zoran Panović v.d. direktora Zavoda za socijalno osiguranje Republike Srbije.

Posle potpisivanja Ugovora o poslovnoj saradnji izmedju PFA i SB BK u Palati Srbija u Beogradu 22.06.2021., posetili su sa svojim saradnicima specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Banja Koviljača kako bi korisnicima finansiskih sredstava Penzionog fonda Austrije, posebno našoj dijaspori u Austriji preneli svoje utiske i pozvali ih da koriste medicinske i ostale usluge SB BK.

Visoke goste dočekao je Prim dr Aleksandar Jokić v.d. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača sa članovima UO SB BK i kolegama iz zdravstveno i turističkog sektora i predstavnicima medija 23.06.2021

 

Banja Koviljača – Kraljevska banja Banja Koviljača je bila lečilište još u doba Ilira, a prvi pisani izvori iz 1533. godine, ukazuju da su ljudi masovno dolazili na njene lekovite izvore. Prva zgrada za smeštaj gostiju, sa deset soba, izgrađena je 1858. godine, a te godine je i zvanično utvrđena „Obaveza lekara da preko leta u Banji sedeći bolne nadgledati i njima uredno i po pravilima lekarskim upotrebljene vode prepisivati“. Položaj Banje Koviljače Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine (Boranja, Sokolske planine, Cer).
banja-koviljaca
Nalazi se u regionu Podrinja, na koji se nastavljaju brdoviti Jadar, blago zatalasana Pocerina i plodna i zaravnjena Mačva. Bogati izvori sumporovite vode, lekovito blato, povoljni klimatski uslovi, kao i brojni kulturno – istorijski spomenici, neodoljiv su izazov za razvoj svih vidova turizma. Do Banje Koviljače drumski se stiže, iz Beograda, autoputem Beograd – Ruma, a zatim regionalnim putem Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača (145 km), iz Novog Sada regionalnim putem Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica – Banja Koviljača (143 km). U Banji Koviljači postoji železnička stanica na pruzi Beograd – Mali Zvornik, ali njom saobraćaju samo lokalni vozovi. Najbliži aerodrom je u Beogradu (135 km). Granični prelaz ka Bosni i Hercegovini udaljen je 5 km. Banja Koviljača je odličnim drumskim vezama spojena sa Banja Lukom i Sarajevom.

PRIKAŽI MANJE