Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Frankfurtu na Majni i Beranama

0
1690

Republika Srbija
V L A D A
Kabinet ministra bez portfelja
zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosas dijasporom.

Ministar Milićević u ime predsednika Vučića na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Frankfurtu na Majni i Beranama.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević, u ime predsednika Republike Aleksandra Vučića, prisustvovaće obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Frankfurtu na Majni i u Beranama. Ovaj praznik prvi put će biti organizovano proslavljen van granica Srbije i Republike Srpske.

– Čast mi je da ću u ime predsednika Republike Aleksandra Vučića govoriti na centralnoj proslavi u Nemačkoj, na Trgu Rosmarkt u Frankfurtu na Majni. Sve naše sunarodnike koji živi u ovom gradu, ali i u pokrajini Hesen, kao i celoj Nemačkoj pozivam da nam se pridruže u Frankfurtu 15. septembra od 18 sati gde će tri dana trajati manifestacija „Dani srpske kulture“ u okviru koje ćemo obeležiti i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Sve naše sunarodnike koji žive u drugim gradovima i zemljama, pozivam d nam se pridruže iz svojih domova putem onlajn platforme „Zum“. Veliki video bim biće postavljen u Frankfurtu, a planirano je da se direktno uključi više od 200 predstavnika naših udruženja iz celog sveta – istakao je ministar Milićević na konferenciji za medije u zgradi Vlade Srbije. Potvrdio je i da će dan ranije, 14. septembra, govoriti na proslavi u Beranama u Crnoj Gori.
-Ovaj praznik je posebno važan jer nas podseća na slavne pretke koji su ujedinjeni vodili borbu do oslobođenja od stranih okupatora. On simbolizuje našu snagu i volju da se odupremo svim izazovima i da gradimo bolju budućnost za naše potomke. Nacionalna zastava koju ponosno ističemo predstavlja našu jedinstvenu istoriju, kulturu i identitet. Ona nas podseća na naše korene i obavezuje da se trudimo da očuvamo sve ono što je naše. Neka ovaj Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave bude podsticaj za nas da se ujedinimo i zajedno radimo na jačanju naše zajednice, kako u Srbiji, tako i širom sveta. Neka nam bude podsticaj da negujemo našu kulturu, tradiciju i jezik, da se borimo za pravdu i slobodu i da gradimo svet u kojem će naši potomci imati svetlu budućnost – poručio je ministar Đorđe Milićević.
On je najavio i da će tokom posete Nemačkoj imati niz bilateralnih sastanaka, uključujući sastanak sa državnim sekretarom Uveom Bekerom u pokrajini Hesen, kao i da će otvoriti IKT (informaciono-komunikaciono-tehnološki) forum „TechConnect 2023“ u prostorijama Frankfurtske berze.

Beograd, 13. septembar 2023.