Četiri medalje za Srbiju na Evropskom prvenstvu u atletici!

0
259

Na Olimpijskom stadionu u Minhenu u periodu između 15. i 21. avgusta održano je Evropsko prvenstvo u atletici.  Preko 1500 takmičara borilo se za neko od odličja. Naša reprezentacija imala je 14 predstavnika: Ivana Vuleta i Milica Gardašević takmičile su se u skoku udalj, Asmir Kolašinac i Armin Sinančević u disciplini bacanje kugle. Angelina Topić se nadmetala u disciplini skok uvis i Adriana Vilagoš u bacanju koplja. Boško Kijanović je trčao na 400 m, Lazar Anić i Strahinja Jovančević u disciplini skok udalj, Dragana Tomašević u bacanju diska, Elzan Bibić 5000 m, Anja Lukić 100 m preko prepona, Luka Trgovčević 110m preko prepona i Milana Tirnanić na 100 m.

Adriana Vilagoš

Naše atletičarke i atletičari bili su veoma uspešni na ovom prvenstvu, obzirom da se nakon završenog takmičenja, u Srbiju vraćaju sa ukupno osvojene 4 medalje, od čega je jedna zlatna, dve su srebrne, a jedna je bronzana, što je našu zemlju svrstalo na 13. mesto po uspešnosti na ovom takmičenju. Zlatnu medalju osvojila je Ivana Vuleta u skoku udalj, srebrne medalje zaslužili su Adriana Vilagoš (bacanje koplja) i Armin Sinančević (bacanje kugle), dok je bronzu osvojila Angelina Topić u skoku uvis.

U kvalifikacijama skoka udalj Ivana Vuleta je bila prva u svojoj grupi, i skokom od 6.67 m obezbedila je mesto u finalu. Neverovatnim skokom od 7.06 m osvojila je zlatno odličje i postigla rekordni skok u ovoj sezoni! Ivana je najdalji skok zabeležila u prvoj seriji kada je skočila 7.06 metara i ponela titulu šampionke Evrope. Ovo je Ivanino sedmo zlato sa najvećih atletskih takmičenja (2 zlata sa Svetskih prvenstava u dvorani, 2 zlata sa Evropskih prvenstvava i 3 zlatne medalje sa Evropskih prvenstava u dvorani), čime je olimpijska bronzana iz Rija 2016 osigurala svoje mesto kao jedna od najboljih atletičarki sveta svih vremena.

Među prvima na takmičenju nastupio je Armin Sinančević u bacanju kugle. Armin je bacio najbolji hitac od 21.82 m i tim rezultatom se kvalifikovao među 12 najboljih. Norma je bila 21.15 m i nju je prebacilo samo dvoje takmičara. U finalu, Armin je imao rezultate 21.07 m, zatim 21.24 m i uprkos jakoj konkurenciji vodio je borbu sa Hrvatom i Čehom. U šestoj seriji zabeležio je isti rezultat i obezbedio je drugo mesto i srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu! Ovo je nakon osvojene zlatne medalje na nedavno završenim Mediteranskim igrama u Oranu, novi uspeh našeg kolosa i ujedno do sada njegov najbolji rezultat u dosadašnjoj karijeri.

Svetska juniorska šampionka Adriana Vilagoš je prestupila u prva dva pokušaja i u trećem je bacila koplje 57.70 m, što ju je dovelo do prvih 12 u Evropi i sigurnog mesta u finalu. U finalu, u poslednjoj šestoj seriji, poslednjim bacanjem, rezultatom 62.01 m dolazi do titule Evropske viceprvakinje u bacanju koplja! Prva je bila Grkinja Cengo Elina koja je rezultatom 65.81 m oborila lični rekord, a Čehinja Špotakova Barbora je uzela bronzu rezultatom 60.68 m. Na ovaj način, Adriana Vilagoš je najavila ogroman potencijal i sjajnu seniorsku karijeru, obzirom da je ove godine na svojim prvim seniorskim nastupima osvojila medalje. Nakon zlatne medalje na Mediteranskim igrama u Oranu, na svom prvom seniorskom Evropskom prvenstvu, Vilagoš je pred punim stadionom potvrdila da je pred njom velika atletska karijera u godinama koje dolaze.

U skoku uvis, Angelina Topić bila je prva u svojoj kvalifikacionoj grupi. Skokom od 1.87 m se kvalifikovala u finalno takmičenje. U finalnom delu takmičenja preskočivši 1.82 m, 1.86 m, 1.90 m i skokom od 1.93 naša Angelina osvojila je bronzano odličje. Devojka koja je još uvek juniorka, na svom prvom seniorskom takmičenju uspela je da ostvari sjajan rezultat. Aktuelna juniorska prvakinja Evrope iz Jerusalima, na ovaj način je otvorila novo poglavlje u svojoj karijeri i najavila je visoke domete u godinama koje predstoje evropskoj i svetskoj atletici.

Asmir Kolašinac kvalifikovao se za finale u bacanju kugle na jedanaestom mestu nakon bacanja od 19.99 m. U finalnom bacanju zauzeo je osmo mesto u Evropi rezultatom 20.15 m.

Milana Tirnanić je u svojoj prvoj kvalifikacionoj grupi u trci na 100 m zabeležila rezultat 11.57 i time se plasirala u polufinale. U polufinalnoj trci bila je diskvalifikovana jer je krenula pre nego što je sudija dao znak za start.

U kvalifikacijama skoka udalj, Strahinja Jovančević nije uspeo da se kvalifikuje u finale postignutim rezultatom od 7.34 m. Lazar Anić se skokom 7.86 m kvalifikovao u finale, ali je ostao bez medalje, obzirom da je skokom 7.37 m završio takmičenje na 11. mestu.

Boško Kijanović je u trci na 400 m uspeo da se plasira u polufinale vremenom 45.75 s. U polufinalnoj trci sa vremenom 45.88 s zauzeo je sedmo mesto u svojoj grupi što nije bilo dovoljno da se plasira u finalnu trku.

Dragana Tomašević je zauzela 20. mesto u bacanju diska sa 55.51 m, nedovoljno da se plasira u finale.

Milica Gardašević je skočila 6.83 m i tim rezultatom se plasirala u finale, gde u finalnom nastupu završava na sedmoj poziciji sa 6.52 m.

Luka Trgovčević u disciplini 110 m preko prepona je imao rezultat 14.01 s, što ga nije plasiralo u polufinale. Na kraju takmičenja, zauzeo je 21. mesto u Evropi.

Elzan Bibić je u finalnoj trci na 5000 m zauzeo 18. mesto sa vremenom 13:39.60.

Anja Lukić je u kvalifikacionoj trci na 100m preko prepona takmičenje završila na sedmoj poziciji. Ona nije uspela da dođe do polufinala sa istrčanim vremenom od 13.563.

Izvor: https://oks.org.rs/