Bogojavljenska beseda

0
5065
Draga braćo i sestre, Bog se javi!
Danas naša Sveta Pravoslavna i Svetosavska Crkva slavi veliki praznik Krštenja Gospoda našeg Isusa Hrista u reci Jordanu, od ruke Svetog Jovana Preteče i Krstitelja. Jevandjelje po Luki nam jasno pokazuje sledece istorijske podatke: ,, A u petnaestoj godini vladavine ćesara Tiverija, kada upravljaše Pontije Pilat Judejom, i Irod četverovlasnik Galilejom, a Filip, brat njegov četverovlasnik Iturejom i zemljom Trahonitidom, i Lisanije četverovlasnik Avilinom, za vreme prvosveštenika Ane i Kajafe, dodje reč od Boga Jovanu sinu Zaharijinu u pustinji. I on podje po svoj okolini Jordana propovedajući krštenje pokajanja za oproštenje grehova.”(Lk. 3: 1-3) Jovan Preteča je krštavao ljude vodom, ali je bilo potrebno da dodje Hristos i ustanovi On Sam sveto krštenje Svetim Duhom.
Θεοφάνεια- Bogojavljanje je početak Hristove misije, tačno u svojoj tridesetoj godini. To je dogadjaj, kada se Bog javlja ljudima u Svojoj Triipostasnoj suštini. U trenutku kada je Jovan krštavao Gospoda, čuo se glas sa neba, glas Oca koji govori za Hrista:„ Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.„(Mt. 3: 17)- to je Otac sebe objavio, Bog Sin koji stoji u reci i Bog Sveti Duh koji silazi u vidu goluba i spušta se na Hrista.
„ Hristos uze na se grehe roda čovečijeg i pod njima umre (pogruženje) i ožive (izlazak iz vode); i mi moramo umreti kao stari grehovni čovek i oživeti kao očišćeni, obnovljeni i preporodjeni. Ovo je Spasitelj i put spasenja. Krštenjem postajemo usinovljeni od Oca Svetlosti, zaslugom Sina i silom Duha Svetoga.„- Sveti vladika Nikolaj Velimirović
Jasno je da je krštenjem Hristos omogućio i da mi postanemo sinovi Oca i na taj način budemo sluižitelji u ljubavi, a ne kao robovi prema gospodaru. Verujte u ovo, jer kao kršteni, zaista jesmo rodjeni Duhom i za život večni i osinovljeni, samo sad je bitno da se sjedinimo sa Heistom preko Svetog Pričešća. Gospode Isuse Hriste, koji si se krstio radi našeg spasenja u Jordanu i objavio se svetu, javi se tako i u srcima našim. Amin.
Na Bogojavljenje se u Crkvama vrši čin velikog osvećenja vode. Bogojavljenska vodica, kroz već pokazano iskustvo, svedoči o njenom dejstvu u zaštiti domova, isceljivanju bolesti telesnih i duhovnih i duševnih i jak lek za očuvanje zdravlja, onima koji je sa verom uzimaju. Zbog ovog velikog dogadjaja, Crkva dan posle proslavlja i Sabor Svetog Jovana Krstitelja, čijim molitvama Gospode Isuse Hriste pomiluj nas. Sveta ruka, svetog Jovana se čuva u manastiru Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju u Crnoj Gori, gde se pred njom isceljuju oni koji sa verom prilaze.
  19. 01. 2022.        Autor: Nikola C. Jeremić

Nikola C. Jeremić

Rođen 4. februara 2000. godine u Beogradu.
Osnovnu školu završio je u Beogradu na Belim Vodama, Žarkovo.
Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa australijsko-novozelandskog g. g. Siluana (Mrakića) započinje studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Sveti Vasilije Ostroški u Foči.
Od detinjstva oseća priziv ka služenju Bogu, Svetoj Crkvi i ljubav prema svom srpskom narodu.
Od 2018. godine, prizivom i blagoslovom sv. Vasilija Ostroški odlazi u Ostrošku svetinju, gde saslužuje bogosluženjima.
Član udruženja pisaca ,,Poeta“, kod našeg poznatog pisca Veselina Dželetovića, koji je, između ostalog, napisao i knjigu: „Srpsko srce Johanovo“.
U slobodno vreme voli da piše besede, ljubavnu i duhovnu poeziju, kao i pesme za decu. Takođe, u toku su pripreme za objavljivanje njegovog prvog romana za decu:,,Nešin kišobran“.
Ako Bog da, po završenim studijama trebao bi otići u Australiju da služi na toj njivi Gospodnjoj.

Pogledajte sa Neba- BOG SE JAVI, da svetu veliku radost objavi!

Život svako biće ima, a LJUBAV On svoj deci Njegovoj dariva!
Javi se On nama zaista sa visine, otkriva nam tri velike ISTINE.
OTAC- nam kaže, pazimo Hrista slusajmo, sigurnost nam (je) pružio.
SIN- kao čovek stoji, pokazuje da smrti kraj predstoji, sa Njim postajemo večni-beskrajni.
DUH SVETI- kao Golub sa plavog Neba se spusta i u dubini nasih dusa, poruka se pruža:
 ,,Da bez časnoga Krsta i krštenja…“, nema nam vaskrsenja.
BOG SE JAVI-VAISTINU SE JAVI!
AUTOR: Nikola C. Jeremić..