Ambasador Egipta u Srbiji u poseti Specijalnoj bolnici i Kur Salonu Banja Koviljača

0
2166
Njegova ekselencija Ambasador Republike Egipat u Republici Srbiji, gospodin Amr Aljowaily sa svojom suprugom, u prisustvu Njegove ekselencije počasnog konzula Gvineje u Srbiji gospodina Veljka Jankovića.
Zvanično su posetili Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Banja Koviljača i renovirano zdanje Kur salon u kome se nalaze i lusteri proizvedeni u Egiptu.
U ime svih zaposlenih SB BK, uvažene VIP goste dočekao je i upoznao ih sa radom
Prim. mr. Aleksandar Jokić, direktor SB BK. banjakoviljaca.rs
Tom prilikom snimljen je ovaj video intervju, reportaža koju možete pogledati na linku :
 Realizizacija ekipa „Diaspora media group“, 20.11. 2021.g.,
Zoran Ostojić, Mile Grozdanić, Slobodan Ejupović i Miša Ćirić, diasporamediagroup.rsdiasporagroup.org, produkcija: citymarektingservice.com Beograd, Serbia and World

O KUR-SALONU

Kur-salon nekada

„Kur-salon“ u Banji Koviljači je izgrađen 1932. godine pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra I Karađorđevića Ujedinitelja. Projektovali su ga arhitekte Dragoslav Đorđević i ruski bračni par Nikola i Olga Krasnov, dok je za enterijer bio zadužen Milan Minić, arhitekta i slikar. Sve do Drugog svetskog rata bio je omiljeno mesto boravka kraljevske porodice Karađorđević, zbog čega je Koviljača i dobila epitet „kraljevska banja“. Građen je po uzoru na bečki „Kur-salon“, ali je za razliku od njega, gde je u početku bilo dozvoljeno samo lečenje (na francuskom „kura-lečenje”) i pijenje lekovite vode, „Kur- salon“ u Banji Koviljači bio je od svog otvaranja predodređen za zabavu.

Poput sudbine većine objekata u banjskom parku, nizale su se godine nebrige i ozbiljnog ugrožavanja „Kur-salona“,  koji je pretio urušavanjem. Da se to ne sme dogoditi bilo je jasno svima, ne samo zbog duga prethodnim generacijama, već i budućnosti novih. Specijalna bolnica za rehabilitaciju je  imala  jasnu viziju i spremnost da svojim angažovanjem i sredstvima  preduzme prve, konkretne mere na zaustavljanju daljeg propadanja objekta, a zatim da uz podršku države, starom dvorcu vrati sjaj.

 

Kur-salon danas

Upravni odbor Specijalne bolnice je 2. aprila 2013. usvojio Strateški plan rada, time i predlog ustanove da preduzme neophodne korake koji bi vodili krajnjem osposobljavanju nekoliko banjskih objekata, a među njima i „Kur-salona“. Početkom 2016. godine, od  Republičke direkcije za imovinu, Specijalna bolnica dobija na upravljanje stare objekte u centralnom delu banjskog parka – vile „Bosna“ i „Koviljača“, „Kur-salon“, Upravnu zgradu i Staro blatno kupatilo, i uz pomoć Ministarstva zdravlja i Grada Loznica, najpre počinju sanaciju krova „Kur-salona“. Kompletna rekonstrukcija objekta koju je finansirala Vlada Srbije, završena je u decembru 2018. godine .

Uz zahvalnost svima koji su pružili podršku i verovali u poduhvat obnove staroga banjskog simbola, u godini velikih jubileja Banje Koviljače, čuveni „Kur-salon“ nam u svom novom ruhu i sa novim sjajem poručuje da se tradicija ne sme prepustiti zaboravu i da se mora predano čuvati i negovati.

https://www.kursalon.rs/