30.3 C
Belgrade
12/07/24
prodaja opreme za mobilne telefone
0
542

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar spoljnih poslova Arapske Republike Egipat Samih Šukri potpisali su Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti za period 2022 – 2025. godine i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra Ministarstva kulture AR Egipta, u prisustvu predsednika Srbije i Egipta Aleksandra Vučića i Abdel Fataha al Sisija.

Potpisivanje Programa saradnje predstavlja važan oblik uspostavljanja i razvijanja sveukupne saradnje dve zemlje, i to u oblasti muzike, pozorišta, vizuelnih umetnosti, kulturnog nasleđa, književnosti i izdavačke delatnosti, kao i u oblasti kinematografije.

Program saradnje, između ostalog, predviđa podsticanje neposredne saradnje između muzičkih, pozorišnih i operskih ansambala, a posebno između ansambala Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i Kairske opere. Programom je definisana saradnja između muzeja, galerija i drugih organizacija koje deluju u oblasti likovnih i primenjenih umetnosti u cilju razmene izložbi, potom između biblioteka putem razmene stručnjaka, informacija i stručnih publikacija iz ove oblasti, posebno između Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” iz Beograda i Biblioteke Matice srpske iz Novog Sada, s jedne strane, i  Egipatske nacionalne biblioteke i arhiva sa sedištem u Kairu, sa druge strane. Predviđena je i saradnja u oblasti književnosti podsticanjem razmene pisaca i književnih prevodilaca, kao i u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i intenziviranje kontakata ustanova koje se bave zaštitom, i to razmenom informacija, naučnih publikacija i stručnjaka.

Gojković i Šukri potpisali su i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra, koji za cilj ima da podrži razmenu i saradnju između dve nacionalne institucije u oblasti filma. Memorandum predviđa podsticanje saradnje između nacionalnih filmskih festivala obe zemlje, podsticanje i olakšavanje projekata koprodukcije, kao i razmenu stručnih saznanja radi proučavanja pitanja u vezi sa očuvanjem kinematografskog nasleđa.

Kada je reč o oblasti kulture i informisanja, danas su potpisani i Memorandum o saradnji između Muzeja afričke umetnosti u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije sa idejom razvijanja saradnje u domenu muzeja između dve zemlje, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti medija između Nacionalne medijske uprave Arapske Reublike Egipat i Radio-televizije Srbije.

Izvor:https://www.kultura.gov.rs/